Η αναγκαιότητα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο “φρέσκο” τον Ολυμπιακό ενόψει των διπλών αναμετρήσεων με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Europa Conference League και εν μέσω ενός αγωνιστικού «Γολγοθά» που περιλαμβάνει διαδοχικά παιχνίδια ανά τρεις μέρες τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες, «φωτογράφιζαν» τις δυσκολίες που θα συναντούσαν οι Πειραιώτες στο Αγρίνιο.

Απέναντι στον αναγεννημένο στα χέρια του Γιάννη Πετράκη, Παναιτωλικό, το παιχνίδι της 25ης αγωνιστικής της Super League έγινε ακόμη δυσκολότερο για τους “ερυθρόλευκους” μετά την απόφαση του Βάσκου τεχνικού να ξεκουράσει ορισμένα από τα πιο βασικά “γρανάζια της μηχανής του”, όπως οι Κάρμο, Ροντινέι, Έσε, Όρτα, Φορτούνης. Από τους πέντε μόνο ο ένας βρισκόταν στην αποστολή (ο Αργεντινός μέσος), αλλά κι αυτός δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική ενδεκάδα.

Και λοιπόν; Το... καρμπόν της κυριακάτικης αναμέτρησης με τον Αστέρα Τρίπολης έκανε και πάλι την εμφάνισή του, για έναν Ολυμπιακό που αρχίζει δειλά-δειλά να αποκτά ξανά DNA νικητή ακόμη και σε βραδιές που δεν φτάνει σε υψηλούς δείκτες απόδοσης. Και βέβαια για έναν Ολυμπιακό που διαθέτει ξανά έναν Μαροκινό "εκτελεστή" στην κορυφή της επίθεσής του. Γιατί το 2-1 στο Αγρίνιο φέρει και πάλι ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί! Συγνώμη του... Αγιούμπ Ελ Κααμπί, θέλαμε να γράψουμε! 

Ο Ολυμπιακός τις ευκαιρίες, ο Παναιτωλικός το γκολ

Με τους γηπεδούχους να έχουν επίσης να διαχειριστούν τον ιστορικό επαναληπτικό κυπέλλου με τον Άρη (αλλά τις ελπίδες πρόκρισης εμφανώς μειωμένες μετά την ήττα στην έδρα τους) ο Παναιτωλικός έμοιαζε από το πρώτο λεπτό σαφώς πιο συγκεντρωμένος και αποφασιστικός στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα του Πετράκη άλλωστε δεν έχει την πολυτέλεια να μη διεκδικεί και τον τελευταίο βαθμό που μπορεί να συγκεντρώσει σε μια μάχη για την παραμονή που αναμένεται… αδυσώπητη στα playout και εφτά ομάδες να ισορροπούν σε μια κλωστή!

Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι φιλοξενούμενοι εμφάνιζαν έλλειμα στη δημιουργία και την κυκλοφορία της μπάλας, ήταν εκείνοι που άγγιξαν πρώτοι το γκολ, όταν στο 19’ ο Μασούρας αστόχησε από πλεονεκτική θέση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgthyerbgy1)

Τρία λεπτά αργότερα, μάλιστα, ο Ολυμπιακός πλησίασε ξανά στην παραβίαση της εστίας του Τσάβες, αλλά το δυνατό σουτ του Καμπράλ έφυγε εκτός εστίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgtnu4uass1)

Ο Παναιτωλικός είχε εμφανή πρόθεση να “χτυπήσει” τους “ερυθρόλευκους” στην κόντρα και δικαιώθηκε για τη συγκεκριμένη τακτική, παρά το γεγονός ότι ο Τσάβες χρειάστηκε να επέμβει στο 30’ σε σκαστό σουτ του Ιμπόρα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgtseioc3y1)

Στο 33’ οι παίκτες των γηπεδούχων “έκρυψαν” την μπάλα με υπέροχο συνδυασμό και ο Τσάβες “εκτέλεσε” με υπέροχο βολέ τον Πασχαλάκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgtx0rvpig9)

Ήταν όμως ένα από τα ελάχιστα γκολ της φετινής Super League που τα φώτα των πανηγυρισμών δεν στράφηκαν στον σκόρερ, αλλά σε έναν συμπαίκτη του. Η αφιέρωση του Νίκου Καρέλη στα θύματα των Τεμπών, έκανε άπαντες στο γήπεδο του Αγρινίου να θυμηθούν το “ειδικό συναισθηματικό φορτίο” που θα συνοδεύει για πάντα την 28η Φεβρουαρίου στις μνήμες μας.

Διαφορετική τακτική στις αλλαγές του Ολυμπιακού από τον Μεντιλίμπαρ

Μέσα σε λίγα 24ωρα ο Ολυμπιακός βρισκόταν ξανά στριμωγμένος στα σχοινιά στην ανάπαυλα μιας αναμέτρησης. Και στο κυριακάτκο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης οι "ερυθρόλευκοι" κλήθηκαν να ανατρέψουν το σκορ στο δεύτερο 45λεπτο, μόνο που σε αντίθεση με την αναμέτρηση με τους Αρκάδες (στην οποία ο Μεντιλίμπαρ πραγματοποίησε τρεις αλλαγές από το ημίχρονο) αυτή τη φορά ο Βάσκος προπονητής επέλεξε να εμπιστευτεί τους ίδιους έντεκα. 

Βλέποντας, όμως, την εικόνα να μην αλλάζει στο πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης, ο 62χρονος τεχνικός αποφάσισε να ανακατέψει για τα καλά την "τράπουλα". Νέα τριπλή αλλαγή, με Έσε, Γιόβετιτς, Ζέλσον Μαρτίνς να αντικαθιστούν Ιμπόρα, Μασούρα, Καμπράλ. Όχι ότι ο Γιάννης Πετράκης κάθισε με... σταυρωμένα χέρια. Κάθε άλλο! Πέντε αλλαγές μέσα σε ένα δεκάλεπτο επιχείρησε ο πολύπειρος Έλληνες τεχνικός, αλλά η κίνησή του περισσότερο έδειξε να μπερδεύει τους παίκτες του. 

Μέχρι να βρουν οι γηπεδούχοι τις θέσεις τους, ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε ένα πεντάλεπτο... τρικυμίας στην άμυνα του Παναιτωλικού και στο 72' μείωσε στο σκορ με πρωγαγωνιστή τον Ζέλσον Μαρτίνς και μοιραίο για την ομάδα του τον Τορεχόν που δύο λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι, "βοήθησε" άθελά του την μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα του Τσάβες. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgv0scyg8u9)

Το νικητήριο γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί

Ήταν σαφές ότι οι ισορροπίες στο φινάλε της αναμέτρησης είχαν αλλάξει. Και μόνο μία από τις δύο ομάδες κυνηγούσε με ζήλο το νικητήριο γκολ. Έστω κι αν χρειάστηκε ξανά... μικρή βοήθεια για να το πετύχει. Ή για να είμαστε ακριβείς χρειάστηκε το ένστικτο ενός γεννημένου σκόρερ που μπορεί να "μυρίσει" το γκολ ακόμη και στις πιο ανύποπτες στιγμές. Στο 79' ο Ελ Κααμπί έπιασε στον ύπνο τον Μαλή, του έκλεψε την μπάλα, πλάσαρε από δύσκολη γωνία και υπέγραψε την ολοκληρωτική ανατροπή στο σκορ παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Στάγιτς να αποσοβήσει το γκολ. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgv5cuobt15)

Μοναδικό μελανό σημείο της βραδιάς για τον Ολυμπιακό, ο τραυματισμός του Ζέλσον Μαρτίνς με τον πρωταγωνιστή του πρώτου γκολ να εγκαταλείπει κλαμμένος τον αγωνιστικό χώρο τη στιγμή της αναγκαστικής αλλαγής του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgv8fhdm9e9)

Και τελευταίο... καρδιοχτύπι της αναμέτρησης η απίθανη "πτήση" του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων σε εκτέλεση φάουλ του Σενγκέλια! 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgvnre8f7n5)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Τσάβες, Οικονόμου, Μαλής, Ταμπίντζε (67' Στάγιτς), Μαυρίας, Χατζηθεοδωρίδης (70' Τορεχόν), Πέρεθ, Φρεντ, Μπουζούκης (61' Τσιγγάρας), Καρέλης (67' Ζοάο Πέδρο), Σέρχιο Ντίαζ (61' Σενγκέλια).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ορτέγα, Ρέτσος, Βέζο (89' Ντόη), Κίνι, Ιμπόρα (59' Έσε), Τσικίνιο, Ποντένσε, Καμπράλ (57' Ζέλσον Μαρτίνς, 83' Αλεξανδρόπουλος), Μασούρας (57' Γιόβετιτς), Ελ Κααμπί