Ο Έρλινγκ Χάαλαντ ήταν εντυπωσιακός στο πρόσφατο παιχνίδι, για το κύπελλο Αγγλίας, που έδωσε η Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Λούτον καταγράφοντας μια σειρά από ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα η Μάντσεστερ Σίτι επιβλήθηκε εκτός έδρας 6-2 της Λούτον για το κύπελλο Αγγλίας. Σε αυτό το παιχνίδι ο Έρλινγκ Χάαλαντ έβαλε πέντε γκολ κι έγινε θέμα στην Αγγλία για μια ακόμα φορά.

Έγινε ο πρώτος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι που σκόραρε πέντε γκολ σε ένα παιχνίδι περισσότερες από μία φορές. Η πρώτη φορά ήταν στις 14 Μαρτίου του 2023 όταν η Μάντσεστερ Σίτι διέλυσε 7-0 εντός έδρας την Λειψία σε ρεβάνς για την φάση των «16» του Champions League. Και τότε είχε βάλει τα πέντε γκολ έως το 57ο λεπτό του αγώνα, όπως έκανε με την Λούτον.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czg6kcj2z775)

Πλέον είναι και ο δεύτερος παίκτης της Σίτι, που βάζει πέντε γκολ σε αγώνα κυπέλλου. Ο πρώτος ήταν ο Φρανκ Ρόμπερτς το 1926 στην συντριβή της Κρίσταλ Πάλας με 11-4.

Επίσης έχει φτάσει τα 79 γκολ σε 83 εμφανίσεις με την Μάντσεστερ Σίτι σε όλες τις διοργανώσεις από τον Ιούλιο του 2022 όπου έκανε το ντεμπούτο με την φανέλα της.

Είναι μακράν πρώτος στα γκολ στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τους παίκτες όλων των ομάδων της Premier League, με τον Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ να είναι στην 2η θέση έχοντας βάλει 49 τέρματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czg5are4iea1)

Τα 18 χατ τρικ του Χάαλαντ με 8 διαφορετικές ομάδες

Δίνοντας μια ακόμα διάσταση σε αυτό το κρεσέντο με τα γκολ, έχει σημειώσει 18 χατ τρικ σε οκτώ διαφορετικές διοργανώσεις σε επίπεδο συλλόγων. Έχει 5 χατ τρικ στην Premier League, από 3 στην Bundesliga και το αυστριακό πρωτάθλημα, δύο στο Champions League, δύο στο Κύπελλο Αγγλίας, και από ένα σε πρωτάθλημα Νορβηγίας, κύπελλο Αυστρίας, κύπελλο Γερμανίας.

Συνεχίζοντας με τα στατιστικά ο Χάαλαντ έγινε ο πρώτος κορυφαίος παίκτης που σημείωσε πέντε γκολ σε αγώνα κυπέλλου Αγγλίας από τότε που ο Τζορτζ Μπεστ σκόραρε έξι για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Νορθάμπτον το 1970.

Ο Νορβηγός μπόμπερ σε 266 παιχνίδια σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί, στην μέχρι στιγμής καριέρα του, σε συλλογικό επίπεδο, έχει βάλει 212 γκολ.

Επίσης με την Εθνική ανδρών της Νορβηγίας έχει βάλει 27 γκολ σε 29 παιχνίδια,. Γενικά με όλες τις Εθνικές ομάδες της πατρίδας του (Ανδρών, Νέων, Ελπίδων, Παίδων) έχει σκοράρει 61 γκολ σε 82 παιχνίδια. Νούμερα ασύλληπτα που δείχνουν και το μέγεθος του. 

Το παρατσούκλι του Χάαλαντ

Όλοι αυτοί οι αριθμοί, στην σχετικά σύντομη καριέρα του, έφεραν και το παρατσούκλι, "Cyborg". Δηλαδή ένας μηχανοκίνητος άνθρωπος, που έχει ζωτικά αλλά και μηχανικά μέρη στο σώμα του και με υπερφυσικές ικανότητες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz4brx6fmgap)

Με όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, αυτό το παρατσούκλι αντικατοπτρίζει τον Έρλινγκ Χάαλαντ που είναι μια «μηχανή» των γκολ. Σε τόσο μικρή ηλικία έχει καταγράψει μοναδικά ρεκόρ και μέχρι να αποσυρθεί από την ενεργό δράση θα έχει γράψει ένα ιστορικό κεφάλαιο στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το απόλυτο ρεκόρ γκολ σε ένα παιχνίδι

Σχετικά με ρεκόρ γκολ σε ένα ματς, ο Άρτσι Τόμπσον  έβαλε 13 γκολ στο απίθανο 31-0 της Αυστραλίας επί της Αμερικανικής Σαμόα στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2002. Αναφορικά με τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ειδικότερα αυτό της Premier League, η τελευταία φορά που ένας παίκτης έβαλε 5 γκολ ήταν τον Οκτώβριο του 2015 ο Σέρχιο Αγουέρο στο 6-1 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Νιούκαστλ. Έξι γκολ σε ένα παιχνίδι Premier League δεν έχει πετύχει ποτέ άλλος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης. Θα γίνει ο Έρλινγκ Χάαλαντ ο πρώτος που θα τα καταφέρει καταρρίπτοντας ένα αδιανόητο ρεκόρ για την κορυφαία λίγκα του πλανήτη; 

Το ρεκόρ, πάντως, στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου κατέχει ο Τζόι Πέιν της με τα 10 γκολ στο Λούτον – Μπρίστολ Ρόβερς 12-0 στις 13 Απριλίου του 1936. Στην Ισπανία οι Αγκουστίν Σάουτο Αράνα στο Μπιλμπάο – Μαρτσελόνα 12-1 (1931), Λασζλο Κουμπάλα στο Μπαρτσελόνα – Σπόρτινγκ Χιχόν 9-0 (1952) έχουν βάλει από 7 γκολ.

Το απόλυτο ρεκόρ σε επίπεδο συλλόγων το έχει η Σοκάν Νοοραλντίν Σαλιχί με τα 15 γκολ στο Αλ Χιλάλ – Σάμα 18-0 , τον Νοέμβριο του 2022 για το πρωτάθλημα γυναικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".