Από τα 5 παιχνίδια που έχει δώσει ο Ολυμπιακός με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του, αυτό κόντρα στον Παναιτωλικό ήταν το πιο δύσκολο απ' όλα. Και αυτό στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τη χειρότερη απόδοση. Για πολλούς λόγους. Και επειδή είχε γίνει μεγάλο rotation και δεν υπήρχαν πολλές λύσεις στον πάγκο (σ.σ.: εκτός Φορτούνης, Ροντινέι, Όρτα, Κάρμο). Και επειδή η σύνθεση της αρχικής 11άδας δεν αποδείχθηκε αποδοτική. Αλλά και διότι δεν υπήρχε η ίδια ένταση και πίεση στον αντίπαλο, παρά το γεγονός ότι μπήκαν στο αρχικό σχήμα παίκτες με πολύ αθλητικά χαρακτηριστικά (Μασούρας, Καμπράλ, Ελ Κααμπί).

Κι όμως, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ (όπως και με τον Αστέρα Τρίπολης), παρότι για πάνω από μία ώρα αγώνα δεν είχε δημιουργήσει κάποια κλασική ευκαιρία και παρότι όλα έδειχναν νέο θρίλερ, ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά του. Ακόμη και στη μέτρια ημέρα του, νίκησε. Και το έκανε με έναν τρόπο όχι άγνωστο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgv5cuobt15)
Διότι ο Ολυμπιακός, διαχρονικά, έχει τον τρόπο, την προσωπικότητα, τον χαρακτήρα, τη στόφα, τη μενταλιτέ, αλλά και το πείσμα να παίρνει παιχνίδια ακόμη και όταν δεν είναι καλά. Διότι έτσι κατακτάς τίτλους. Με νίκες ακόμη και σε παιχνίδια που δεν μπορείς να κάνεις αυτά που θέλεις. Ο κυνισμός, η βαθμοθηρία, η αποφασιστικότητα, είναι στοιχεία δομικά για να χτίσεις ένα οικοδόμημα τίτλου.

O "Old school" Ολυμπιακός του Αγρινίου

Το Αγρίνιο «εμφάνισε» τον Ολυμπιακό που όλοι έχουν συνηθίσει. Την Old School εκδοχή του κυρίαρχου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ναι, οι «ερυθρόλευκοι» παραμένουν μακριά από την κορυφή πέντε βαθμούς. Αλλά από τη στιγμή που πλέον έμαθαν/μαθαίνουν να νικούν και με αυτόν τον τρόπο, είναι σαφές ότι οι υπολογίζονται ως συνδιεκδικητές από τους αντιπάλους τους. Αυτό έλειπε, θα πείτε. Και θα έχετε δίκιο.

Καθώς ακόμη και σήμερα, ακόμη και όταν ο Ολυμπιακός ήταν 8 και 9 βαθμούς πίσω, οι προπορευόμενοι πάντα είχαν τα μάτια στην πλάτη τους για τους Πειραιώτες. Κανείς δεν τους θέλει στο κατόπι του. Όλοι θα ήθελαν να είναι εκτός παιχνιδιού. Και ειδικά η ΑΕΚ, που αποτελεί το φαβορί για τον τίτλο και λόγω... σύνθεσης των playoffs. Οι «κιτρινόμαυροι» στον Ολυμπιακό έχουν το βλέμμα τους. Μόνο αυτόν φοβούνται. Και θέλουν να δουν να χάνει βαθμούς. Όσο όμως η ομάδα του Μεντιλίμπαρ δεν τους κάνει τη χάρη, τους αγχώνει περισσότερο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Οι 25 παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Ο Βάσκος τεχνικός έδειξε και κόντρα στον Παναιτωλικό ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς από το να αλλάζει πρόσωπα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Το rotation είναι αναγκαστικό. Καθώς ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να αγωνίζεται διαρκώς, κάθε τρεις ημέρες. Και αυτό δεν θα αλλάξει σύντομα, από τη στιγμή που συνεχίζει στην Ευρώπη. Το ασφυκτικό του προγράμματος φαίνεται ξεκάθαρα από το εξής απλό δεδομένο: Από 15 έως 28 Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός έδωσε 5 παιχνίδια! Σε μόλις 13 ημέρες! Παραλογισμός. Μια συνθήκη στην οποία αναγκαστικά έπρεπε να υπάρξουν και ακραία μέτρα, για να μην προκύψουν ακραία προβλήματα.

Μέσα σε αυτές τις 13 ημέρες, λοιπόν, ο Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να ανοίξει όλο το ρόστερ. Να τεστάρει παίκτες. Να δώσει λεπτά σχεδόν σε όλους. Είναι εκπληκτικός ο αριθμός. Συνολικά 25 ποδοσφαιριστές έχει χρησιμοποιήσει έως σήμερα ο 63χρονος τεχνικός. Σχεδόν όλο το ρόστερ. Οι μόνοι που δεν έχουν πάρει λεπτά είναι οι γκολκίπερ Τζολάκης, Παπαδούδης, ο 20χρονος στόπερ Νέλσον Άμπι, αλλά και οι Μάντι Καμαρά και Ιβάν Μπρίνιτς, οι οποίοι προπονούνται με την ομάδα Β.

Όλοι οι υπόλοιποι έχουν παίξει. Από 3 λεπτά (Ελ Αραμπί), έως 450 λεπτά (Πασχαλάκης). Με την απόδοση να μην είναι καλή στα δύο τελευταία παιχνίδια. Αλλά με την ανάγκη ξεκούρασης να είναι πιο μεγάλη από το «καλό ποδόσφαιρο». Καθώς ακολουθούν οι τελικοί με τη Μακάμπι, αλλά και ο «πόλεμος» των playoffs.