Συμπληρώθηκαν αισίως 131 μέρες από εκείνο το βράδυ Κυριακής όταν το ντέρμπι Ολυμπιακού Παναθηναϊκού μετατράπηκε σε ένα ατελείωτο σίριαλ με επεισόδια εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών.

Το φύλλο αγώνος, λοιπόν, του περίφημου «ντέρμπι του Χουάνκαρ» έκλεισε οριστικά στα γραφεία του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης, με το CAS να οριστικοποιεί αρχικά το σκορ του (0-3 υπέρ των φιλοξενούμενων), αλλά να δικαιώνει εν μέρει τους ισχυρισμούς των γηπεδούχων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα της ποινής που τους επέβαλαν τα εγχώρια πειθαρχικά όργανα. Για τη νομική ερμηνεία της απόφασης που επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους» τον έναν βαθμό που τους είχε αφαιρεθεί, θα πρέπει να περιμένουμε την ανάλυση του σκεπτικού από έγκριτους νομικούς για να εξάγουμε ασφαλείς κρίσεις.

Ο βαθμός του Ολυμπιακού και οι ισορροπίες της μάχης του τίτλου στη Super League

Υπάρχει όμως και η αμιγώς αγωνιστική ανάγνωση της απόφασης του CAS. Πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη του τίτλου η επιστροφή ενός πόντου στον αναγεννημένο Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ; Αν γυρίσουμε το χρόνο ένα μήνα πίσω, ουδείς ασχολείτο με την τελική ετυμηγορία του CAS πολύ απλά γιατί οι «ερυθρόλευκοι» έβλεπαν με… κιάλια τις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και περισσότερο αγχώνονταν μήπως τους προσπεράσει ο Άρης στην τέταρτη θέση.

Με τα θλιβερά αγωνιστικά δεδομένα της περιόδου Κάρλος Καρβαλιάλ, η απόφαση του CAS έμοιαζε να αφορά περισσότερο τον Παναθηναϊκό που οδηγούσε την κούρσα της Super League έχοντας αποκτήσει προβάδισμα έναντι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Με τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ κάθε βαθμός έχει "ειδικό βάρος"

Τώρα, όμως, τα πάντα έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις ισορροπίες ανάμεσα στους δύο «αιώνιους». Ο μεν Ολυμπιακός βρίσκεται στο καλύτερο μομέντουμ της τελευταίας διετίας, ο δε Παναθηναϊκός προσπαθεί να ισορροπήσει (όχι πάντα με επιτυχία) ανάμεσα στο ποδόσφαιρο της απόλυτης πειθαρχίας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και αυτό της «απόλυτης ελευθερίας» του Φατίχ Τερίμ.

Ποιος πίστευε, αλήθεια, στα τέλη Ιανουαρίου ότι υπήρχε περίπτωση να προσπεράσουν οι «ερυθρόλευκοι» τους «πράσινους» πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου; Κι όμως, η συγκεκριμένη πιθανότητα που έμοιαζε αδιανόητη πριν από ένα μήνα (και βάσει προγράμματος των δύο ομάδων) μπορεί να γίνει πραγματικότητα το βράδυ της Κυριακής, αν ο Ολυμπιακός κερδίσει το Βόλο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και ο Παναθηναϊκός δεν πάρει τους τρεις βαθμούς στο Ηράκλειο, απέναντι στον ΟΦΗ.

Σε ένα τόσο «κλειστό» και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ακόμη και ο ένας βαθμός μοιάζει με ατόφιο χρυσάφι. Και από χθες ήρθε να προστεθεί στο σακούλι της ομάδας του Μεντιλίμπαρ και να αφαιρεθεί από εκείνο του συγκροτήματος του Τερίμ.

Πιστέψτε μας, η βαρύτητά του ενδεχομένως να αποδειχτεί στην πορεία των playoffs εξαιρετικά μεγαλύτερη από αυτή που μοιάζει σήμερα. Ακόμη και η μείωση της διαφοράς από την κορυφή σε 4 βαθμούς σημαίνει αυτομάτως ότι για να την καλύψει ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται πλέον δύο νίκες περισσότερες από την ΑΕΚ στα playoffs, αλλά μία νίκη και μία ισοπαλία (αν φυσικά η «Ένωση» περάσει νικηφόρα από το «Κλεάνθης Βικελίδης» το βράδυ της Κυριακής απέναντι στον αδιάφορο βαθμολογικά Άρη).

Στη γλώσσα των απλών μαθηματικών ένας βαθμός μοιάζει ασήμαντος. Στην ιδιαίτερη ψυχολογία μιας τόσο ανατρεπτικής μάχης για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος ζυγίζει πολύ περισσότερο.  

Και, βέβαια, επειδή μιλάμε για μια ποινή που διατηρήθηκε στο μεγάλο ποσοστό της (άρα το CAS έκρινε ότι υπήρξε πραγματικά τραυματισμός του Χουάνκαρ) θυμίζει σε όλους τους οπαδούς το μέγεθος της ευθύνης τους απέναντι στις ομάδες που υποστηρίζουν. Γιατί αν ο Ολυμπιακός δεν έχανε εκείνο το ντέρμπι στα χαρτιά, σήμερα θα λογιζόταν ως ισότιμο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"