Ο Ολυμπιακός επέστρεψε από τη διακοπή ακόμα καλύτερος και επιβλήθηκε της Ζαλγκίρις στο Κάουνας με 76-95 φτάνοντας το νικηφόρο σερί του στη Euroleague στις τέσσερις διαδοχικές νίκες, κάτι που τον φέρνει μία νίκη κάτω από Παναθηναϊκό και Βίρτους που βρίσκονται στην τρίτη θέση. Με τον Γουόκαπ (22π. 4ρ. 7ασ.) να είναι το κλασικό ρομπότ και να κάνει ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα, τους Φαλ (4π. 6ρ. 3ασ.) και Ράιτ (11π.) να σκεπάζουν τα καλάθια, τον ΜακΚίσικ (20π. 3ρ. 3ασ.) να παίζει και για τους απόντες, τον Πίτερς (16π. 3ρ. 3ασ.) σε μια άκρως μεστή εμφάνιση και τον Παπανικολάου να παίζει με ένεση στη μέση, οι ερυθρόλευκοι έφυγαν με τεράστια νίκη από την πόλη στην οποία έχασαν τον περσινό τελικό και βάζουν πλώρη για τις μάχες που ίσως κρίνουν το πλεονέκτημα έδρας, απέναντι σε "Μπολονέζους" και "πράσινους".

Συγκεντρωμένος στο ξεκίνημα ο Ολυμπιακός αλλά Έβανς και Σμιτς κράτησαν κοντά τη Ζαλγκίρις

Σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός ξεκίνησε συγκεντρωμένα σε άμυνα και επίθεση με εξαίρεση κάποιοα καλάθια του Έβανς κοντά στο καλάθι. Ο Μπιρούτις δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να περιορίσει τον Φαλ με τον Γάλλο γίγαντα να κυριαρχεί και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι ερυθρόλευκοι μόλις βρήκαν κάποιους εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό κατάφεραν να βρουν ένα μικρό double score (6-12). 

Μετά την επιστροφή από το τηλεοπτικό τάιμ άουτ, η Ζαλγκίρις βρήκε τρόπους να σκοράρει κυρίως ακουμπώντας την μπάλα στον Σμιτς με τον Μπαρτζώκα να είναι έξαλλος με τον Κάνααν καθώς δεν έκανε φάουλ στο miss-match. Παρ' όλα αυτά οι ερυθρόλευκοι έμειναν μπροστά στο σκορ στην πρώτη περίοδο (20-23) καθώς ο Τόμας Γουόκαπ ήταν σε εξαιρετική κατάσταση τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά, με τον Άλεκ Πίτερς να ανεβάζει και εκείνος την απόδοσή του.

Τα άστοχα σουτ της Ζαλγκίρις έσωσαν τον Ολυμπιακό στο δεύτερο δεκάλεπτο

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Σμιτς συνέχισε να παίρνει μπάλες στην επίθεση με το "σχέδιο Β" του Τρινκιέρι να είναι να ακουμπήσει την μπάλα στον Ουλάνοβας ο οποίος πόσταρε τον Μπραζντέικις. Ο Λιθουανός του Ολυμπιακού κατάφερε να βγάλει συνεχόμενες άμυνες τις οποίες χρειάζονταν οι ερυθρόλευκοι καθώς ο ρυθμός στην επίθεση είχε πέσει, ειδικά από τη στιγμή που ο Γουόκαπ πήγε στον πάγκο για ανάσες. Το δεύτερο φάουλ "απειρίας" του Ράιτ επανέφερε στο παρκέ τον Πίτερς με τον Πετρούσεφ να περνά στο "5".

Το δίδυμο ψηλών των ερυθρόλευκων όμως δεν είχε απόλυτη συγκέντρωση σε άμυνα και ριμπάουντ, με τον Σμιτς να συνεχίζει να κάνει ζημιά. Αν οι Λιθουανοί έβαζαν τα σουτ ο κίνδυνος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος για την ομάδα του Μπαρτζώκα η οποία βρήκε σκορ μέσω διεισδύσεων από ΜακΚίσικ, Μπραζντέικις και Λούντζη με τον Έλληνα γκαρντ να κάνει καλή δουλειά στην προσωπική άμυνα στον Έβανς. Ένα "χαζό" φάουλ του Μπραζντέικις έδωσε τη δυνατότητα στον Λεκάβιτσιους να ισοφαρίσει όμως ο ΜακΚίσικ με ένα coast to coast κάρφωμα από τα... παλιά έδωσε ισχνό ερυθρόλευκο προβάδισμα στην ανάπαυλα.

Με προσήλωση στην άμυνα και μεταλλαγμένο Ράιτ ο Ολυμπιακός βρήκε διψήφιο προβάδισμα

Στις αρχές του δευτέρου μέρους ο Γουόκαπ ξεκίνησε ζεστός στην επίθεση ενώ ο Πίτερς πήρε το τρίτο φάουλ του Σμιτς. Δευτερόλεπτα αργότερα όμως το ίδιο συνέβη και με τον Μουσταφά Φαλ με τον Ράιτ να επιστρέφει στο παρκέ. Με απόλυτη προσήλωση στην άμυνα και διαβασμένες επιλογές στην επίθεση, το ερυθρόλευκο προβάδισμα έφτασε μέχρι και το +11 (45-56) στα μέσα της περιόδου μετά από κάρφωμα του Ράιτ σε επίθεση 4,8'' μετά το τηλεοπτικό τάιμ άουτ.

Ο Αμερικανός σέντερ ήταν - όπως το συνηθίζει άλλωστε - άλλος παίκτης στο δεύτερο ημίχρονο τελειώνοντας όλες τις φάσεις που του δόθηκαν ενώ ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και ριμπάουντ. Ο Μάνεκ προσπάθησε μεμονωμένα να απειλήσει από πλευράς γηπεδούχων όμως οι ερυθρόλευκοι ήλεγχαν το ματς φτάνοντας το υπέρ τους προβάδισμα μέχρι και το +13 σε διαδοχικές κατοχές. Ο Τρινκιέρι είχε αποσύρει τον Έβανς όμως ο Μπαρτζώκας απάντησε βάζοντας τον ΜακΚίσικ αντί του Γουόκαπ με τον "Σακ Ατάκ" να είναι σε εξαιρετική κατάσταση οδηγώντας επιθετικά τον Ολυμπιακό.

ΜακΚίσικ και Παπανικολάου εκτόξευσαν τη διαφορά πάνω από το +20 και ο Ολυμπιακός δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω!

Στο τέταρτο δεκάλεπτο Γουόκαπ και Φαλ επέστρεψαν στο παρκέ μετά τις... αρκετές ανάσες που πήραν ώστε να "κλειδώσουν" τη νίκη για τον Ολυμπιακό. Ο μόνος που δεν είχε πάρει ούτε... μισή ανάσα ήταν ο Κώστας Παπανικολάου. Τί κι αν έπαιζε με ένεση στη μέση, ο αρχηγός με τρίποντο έφτασε τη διαφορά στο +19 (61-79) με τον ΜακΚίσικ να την ανεβάζει με τον ίδιο τρόπο στο +22 (61-82) με τους Λιθουανούς να σκοράρουν... με το σταγονόμετρο. Δύο καλάθια των Λιθουανών οδήγησαν τον Μπαρτζώκα σε τάιμ άουτ ώστε να καταλάβουν οι παίκτες του πως τίποτα δεν είχε τελειώσει.

Ο "Σακ Ατάκ" όμως τα έβαζε από παντού, οι υπόλοιποι ακολούθησαν όντας απόλυτα συγκεντρωμένοι μετά τις προειδοποιήσεις του προπονητή τους και η διαφορά της νίκης έφτασε ξανά σε θεόρατα επίπεδα με τον Πίτερς να ανεβάζει ξανά τη διαφορά στο +22 με το τρίποντο του Σάμνερ απλώς να διαμορφώνει το τελικό 76-95.

Τα δεκάλεπτα: 20-23, 39-41, 56-69, 76-95

Zalgiris Kaunas-Olympiacos Piraeus | Round 27 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague