Ήταν ένας «μαραθώνιος» που τα είχε όλα. Συγκινήσεις, ανταγωνισμό, ανατροπές, απογοητεύσεις, ίντριγκα, παρασκήνιο. Ό,τι απαιτεί, δηλαδή, μια παραδοσιακή ελληνική ποδοσφαιρική σαπουνόπερα της Super League!

Το βράδυ της Κυριακής λίγο πριν τις 21.30 οι 14 "δρομείς" της φετινής Super League θα γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκκινήσουν το σπριντ των playoffs και των playouts που θα καθορίσουν τον πρωταθλητή, τις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν τη νέα σεζόν στις ανανεωμένες ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA, αλλά και εκείνες που θα αποχαιρετίσουν τα «σαλόνια» της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας και θα αγωνίζονται από του χρόνου στα… αλώνια της Super League 2.

To πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής της Super League

Το πρόγραμμα της αποψινής 26ης και τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου περιλαμβάνει εφτά αναμετρήσεις, με κοινή ώρα έναρξης τις 19.30: Άρης – ΑΕΚ, Λαμία – ΠΑΟΚ, ΟΦΗ – Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός – Βόλος, Πανσερραϊκός – Αστέρας Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα – Ατρόμητος, Κηφισιά – Παναιτωλικός.

Με το πέρας της 25ης αγωνιστικής που διεξήχθη μεσοβδόμαδα, γνωρίζουμε πλέον τα δύο γκρουπ των ομάδων που θα μονομαχήσουν στα μίνι πρωταθλήματα που ακολουθούν. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Άρης και Λαμία θα συμμετέχουν στα playoffs, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, ΟΦΗ, Πανσερραϊκός, Βόλος, Παναιτωλικός, Κηφισιά, ΠΑΣ Γιάννινα στα playouts.

Ωστόσο, η οριστικοποίηση της "ταυτότητας" τους δεν σημαίνει ότι η τελευταία αγωνιστική στερείται ενδιαφέροντος. Με τις ομάδες να μεταφέρουν τους βαθμούς στην επόμενη φάση τα περισσότερα κυριακάτικα παιχνίδια «ζεματάνε» καθώς τα στοιχήματα που διακυβεύονται είναι και πολλά και σημαντικά.

Η σημασία της πρώτης θέσης για ΑΕΚ, ΠΑΟΚ

Η ΑΕΚ δίνει θεωρητικά το πιο δύσκολο παιχνίδι από τους διεκδικητές του τίτλου, καθώς ανηφορίζει στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Υπογραμμίζουμε τον όρο "θεωρητικά" καθώς ο Άρης είναι μια από τις πλέον αδιάφορες ομάδες του πρωταθλήματος έχοντας στρέψει ολοκληρωτικά το ενδιαφέρον του στο κύπελλο Ελλάδος. Άλλωστε, η εικόνα του την Τετάρτη στο «Απόστολος Νικολαϊδης» ήταν επιεικώς… αποκαρδιωτική.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgyc8olgf35)

Οι "κίτρινοι" της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν ότι μέσω πρωταθλήματος δεν προλαβαίνουν να διεκδικήσουν ευρωπαϊκό εισιτήριο και ο μόνος τρόπος για να το πράξουν είναι μέσω της επιστροφής τους στις κατακτήσεις τίτλων, για πρώτη φορά μετά το 1970.

Βαθμολογικά, είναι τόσο "κλειστές" οι διαφορές ανάμεσα στους τέσσερις μνηστήρες του τίτλου (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό) που ό,τι κι αν συμβεί στην τελευταία αγωνιστική, δεν θα ανατρέψει δραματικά τις ισορροπίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgxn551oey9)

Ακριβώς, όμως, επειδή οι διαφορές είναι εξαιρετικά εύθραυστες, ενδεχομένως στο τέλος των playoffs να παίξει σημαντικό ρόλο η θέση στην οποία θα έχει τερματίσει η κάθε ομάδα στο φινάλε της κανονικής περιόδου, καθώς σε περιπτώσεις ισοβαθμιών, η βαθμολογία των ομάδων στις 26 πρώτες αγωνιστικές αποτελεί το τρίτο κατά σειρά κριτήριο στην τελική τους κατάταξη. Και το συγκεκριμένο κριτήριο δεν αφορά μόνο την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική μάχη για την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Η μάχη του τρίτου ευρωπαϊκού εισιτηρίου

Με δεδομένο ότι είτε ο Άρης, είτε ο Παναιτωλικός (άρα μια ομάδα εκτός τετράδας) δύναται να κατακτήσει το φετινό Κύπελλο Ελλάδος, εξασφαλίζοντας το ένα εκ των τεσσάρων ευρωπαϊκών εισιτηρίων της χώρας μας για τις διοργανώσεις της UEFA της επόμενης σεζόν, μόνο η κατάκτηση των τριών πρώτων θέσεων εξασφαλίζει παρουσία στα κύπελλα Ευρώπης.

Και με τον αναγεννημένο Ολυμπιακό να υποδέχεται το Βόλο, την ώρα που ο Παναθηναϊκός θα δοκιμάζεται στο "Γεντί Κουλέ" απέναντι σε έναν ΟΦΗ που «καίγεται» για βαθμούς, δεν αποκλείεται να έχουμε ολοκληρωτική διαφοροποίηση στο σκηνικό που έχουμε συνηθίσει τους τελευταίους μήνες και… προσπέραση των «πράσινων» από τους Πειραιώτες.

Μετά μάλιστα από την απόφαση του CAS που επέστρεψε στον Ολυμπιακό τον ένα βαθμό που του είχε αφαιρεθεί για την "υπόθεση Χουάνκαρ" οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να βρεθούν μετά από μήνες στην τρίτη θέση της βαθμολογίας ακόμη και με ισοπαλία του Παναθηναϊκού, ενώ αν η ΑΕΚ στραβοπατήσει στη Θεσσαλονίκη θα φτάσουν σε απόσταση βολής και από την κορυφή!

"Χορός του Ζαλόγγου" για πέντε στα playouts της Super League

Τεράστιο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η μάχη της ουράς, εκεί που έξι ομάδες (ΟΦΗ, Πανσερραϊκός, Βόλος, Παναιτωλικός, Κηφισιά, ΠΑΣ Γιάννινα) θα δώσουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czgshvbarnv5)

Αυτή τη στιγμή η βαθμολογική διαφορά που χωρίζει τον 9ο ΟΦΗ από τον ΠΑΣ Γιάννινα που βρίσκεται στην 14η θέση είναι εφτά βαθμοί (24 έναντι 17). Φανταστείτε τι έχει να συμβεί αν το βράδυ της Κυριακής, ο μεν "Άγιαξ" έχει τον αδιάφορο Ατρόμητο στους "Ζωσιμάδες" και οι Κρητικοί έχουν ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο. Η καταδίκη από τη λύτρωση θα απέχουν πλέον μόλις… μία νίκη!

* Το άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής"