Αν και χρειάστηκε ένα ημίχρονο μέχρι να προσαρμοστεί στην απουσία του Τόμας Γουόκαπ, ο Ολυμπιακός με ατσάλινη άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο (20-5 το επιμέρους της τρίτης περιόδου) και διαβασμένες επιθέσεις, επικράτησε της Βίρτους Μπολόνια και συνέχισε το νικηφόρο σερί του (5 συνεχόμενες νίκες) στη Euroleague. Κορυφαίος των ερυθρόλευκων ο συγκινητικός αρχηγός Κώστας Παπανικολάου (16π. 8ρ.) ο οποίος αγωνίστηκε... χωρίς ανάσα στο δεύτερο μέρος και σάλπισε την ερυθρόλευκη αντεπίθεση. Χωρίς αντίπαλο όπως αναμενόταν και ο Μουστάφα Φαλ (11π. 6ρ. 3ασ.), άκρως βοηθητικός ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, οι άμυνες και τα ριμπάουντ του Πετρούσεφ (7π. 7ρ.) καθάρισαν το παιχνίδι.

Ο Κάνααν κράτησε τον φτωχό δημιουργικά Ολυμπιακό στην πρώτη περίοδο

Με τον Μιχάλη Λούντζη αντί του Γουόκαπ ξεκίνησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας με την ομάδα του να έχει ένταση στην άμυνα, να μην υστερεί στο αμυντικό ριμπάουντ, αλλά να μην έχει επιθετικό ρυθμό κάνοντας εύκολα λάθη. Οι μόνες περιπτώσεις που δυσκόλεψαν τους ερυθρόλευκους ήταν στα off-ball σκριν των Ιταλών, με Χάκετ και Μπελινέλι να βρίσκουν αμαρκάριστα τρίποντα. Ευτυχώς για τους ερυθρόλευκους, απάντησε με τρίποντο και φάουλ ο Αϊζάια Κάνααν και δεν χάθηκε από νωρίς το μομέντουμ.

Στα 3:55' πέρασε αντί του Λούντζη ο Γουίλιαμς-Γκος. Οι φιλοξενούμενοι όμως αισθάνονταν αρκετά άνετα όσο πέρναγε η πρώτη περίοδος, παίζοντας το παιχνίδι στον δικό τους ρυθμό, κόβωντας την δημιουργία των ερυθρόλευκων (3 ασίστ για 6 λάθη στο πρώτο δεκάλεπτο). Το έλλειμα δημιουργίας όμως κάλυψε το επιθετικό ταλέντο του Αϊζάια Κάνααν ο οποίος με 9 πόντους κράτησε τη διαφορά του πρώτου δεκαλέπτου μόλις στο -1 (21-22).

"Κάτω από τη βάση" η second unit του Ολυμπιακού, στο ρυθμό της Βίρτους το παιχνίδι

Όπως και στο Κάουνας την προηγούμενη αγωνιστική, ο Μόουζες Ράιτ χρεώθηκε με δύο γρήγορα φάουλ, με τον Πίτερς να επανέρχεται και τον Πετρούσεφ να ανεβαίνει στο "5". Ο Σέρβος ειδικά ήταν πολύ soft στην άμυνα με Ζίζιτς και Σενγκέλια να τον νικούν σχεδόν σε κάθε φάση. Με τον Κάνααν στον πάγκο και τον Λούντζη να επιστρέφει στο παρκέ, οι επιθέσεις εξαρτώνταν σχεδόν αποκλειστικά από τις προσωπικές ενέργειες του ΜακΚίσικ. Η Βίρτους το εκμεταλλεύτηκε και ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά στο υπέρ της +8 (24-32).

Με το πρόβλημα στην δημιουργία να είναι οφθαλμοφανές, ο Μπαρτζώκας έβαλε και τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ αντί του διστακτικού επιθετικά Λούντζη μπας και δει κάτι διαφορετικό. Ένα 5-0 της Μπολόνια ήταν αρκετό ώστε να επιστρέψουν Φαλ και Παπανικολάου αντί των αρνητικών Πετρούσεφ και Μπραζντέικις. Η εικόνα άλλαξε για λίγο με ένα ξέσπασμα του αρχηγού να βοηθά να ξυπνήσει ο κόσμος στο ΣΕΦ, όμως διαδοχικά καλάθια των Μπελινέλι, Σενγκέλια και Χάκετ διαμόρφωσαν το πρώτο διψήφιο ιταλικό προβάδισμα (34-46). Ένα τρίποντο του Παπανικολάου και μια καλή άμυνα μείωσαν εκ νέου στο -9 (37-46) με τον Ολυμπιακό να πρέπει να επιστρέψει εντελώς διαφορετικός στο δεύτερο μέρος.

Ο... κανονικός Ολυμπιακός έκανε την εμφάνισή του και έκανε επιμέρους 20-5 στην τρίτη περίοδο

Δυο-τρία άστοχα ελεύθερα σουτ του Μπελινέλι, δύο εύστοχα τρίποντα από Παπανικολάου και Κάνααν και έλεγχος της... αεροπορίας από τον Μουσταφά (Ρα)Φαλ έβαλαν φωτιά στο ΣΕΦ και κυρίως, έβαλαν ξανά τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι με τη διαφορά να μειώνεται στην ελάχιστη τιμή της (45-46) έπειτα από 3:15" λεπτά. Τι κι αν μεσολάβησε τάιμ άουτ του Μπάνκι, ο Πίτερς έβαλε τον Σενγκέλια μέσα στο καλάθι και οι ερυθρόλευκοι προσπέρασαν. Όμως χρειαζόταν προσοχή, ειδικά χωρίς τον Κάνααν στο παρκέ (λόγω τρίτου φάουλ) με τον ΜακΚίσικ να καλείται να διατηρήσει τον καλό ρυθμό των γηπεδούχων, στο πλάι του Γουίλιαμς-Γκος. 

Αυτή η προσοχή υπήρξε στον απόλυτο βαθμό στην άμυνα με τους παίκτες του Μπαρτζώκα να παίζουν με αστείρευτη αυταπάρνηση βάζοντας το σώμα τους και απλώνοντας τα χέρια τους παντού ενώ καθάριζαν κάθε αμυντικό ριμπάουντ, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων. Ένα airball του Λούντζη και ένα γκολ-φάουλ του Σενγκέλια στον αιφνιδιασμό κράτησαν την επαφή της Βίρτους με το σκορ. Ένα ακόμη κάρφωμα του Φαλ και μια μεγαλοπρεπέστατη τάπα του Γουίλιαμς-Γκος στον Μπελινέλι, έχτισαν μια διαφορά +6 ενόψει της τελικής ευθείας.

Η άμυνα και η απίθανη δουλειά στο ριμπάουντ χάρισαν τη νίκη στον Ολυμπιακό

Με την προσήλωση στην άμυνα να διατηρείται στα γνωστά... Ολυμπιακά επίπεδα και την μπάλα να ακουμπάει στο χαμηλό ποστ σε Ράιτ και Πετρούσεφ, οι ερυθρόλευκοι βρήκαν και διψήφιο προβάδισμα (63-53) στο πρώτο τετράλεπτο του τελευταίου δεκαλέπτου. Ενόψει του τελευταίου πενταλέπτου, ο Αϊζάια Κάνααν επέστρεψε αντί του σταθερότατου Γουίλιαμς-Γκος που έπαιξε με μόλις... μια δίλεπτη ανάσα μέχρι εκείνο το σημείο.

Ένα... σκοτωμένο τρίποντο του Σακίλ ΜακΚίσικ έμοιαζε να βάζει τίτλους τέλους στο παιχνίδι όμως η Βίρτους δεν είχε παίξει το τελευταίο της χαρτί. Οι καθυστερημένες επιθέσεις του Ολυμπιακού την βοήθησαν να βρει αμυντικό ρυθμό με τον Σενγκέλια να προσπαθεί να ηγηθεί επιθετικά. Ο Πετρούσεφ όμως ήταν σαφώς καλύτερος εν αντιθέσει με το πρώτο ημίχρονο και ύψωσε ανάστημα κόβοντας τις ορέξεις του Γεωργιανού. Ειδικά η συμβολή στα ριμπάουντ του Σέρβου ήταν αξιοσημείωτη. 

Εκεί που φαινόταν να δίνει τη χαριστική βολή ο Γουίλιαμς-Γκος για το 71-64, ο Παγιόλα με ένα τρίποντο της... απελπισίας (71-67) έδωσε νέο ενδιαφέρον στα τελευταία 36'' δευτερόλεπτα. Ο Ολυμπιακός έσπασε άρτια την πίεση των Ιταλών και ένα τρίποντο του Πίτερς έδωσε τίτλους τέλους στο παιχνίδι. Και τη διαφορά πήραν οι ερυθρόλευκοι οι οποίοι συνεχίζουν να κοιτούν... πλεονέκτημα έδρας!

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 37-46, 57-51, 74-69

Δείτε ΕΔΩ το boxscore της αναμέτρησης

Olympiacos-Virtus | Round 28 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague