“Ίσως να ζούσαμε ένα μήνα του μέλιτος και ξαφνικά να προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα”. Με αυτά τα λόγια επιχείρησε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να χαρτογραφήσει την “ανώμαλη προσγείωση” του Ολυμπιακού μετά την εντός έδρας συντριβή από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στους “16” του Europa Conference League.

Ο Φατίχ Τερίμ, πάντως, έχει αφήσει πίσω του προ πολλού το δικό του “μήνα του μέλιτος” με τις… καρδούλες και τις αφιερώσεις των φίλων του Παναθηναϊκού προς το πρόσωπό του και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι σε περίπτωση που η ομάδα του ηττηθεί το βράδυ της Κυριακής στο Φάληρο, ο έρωτας των πρώτων εβδομάδων θα εξελιχθεί σε… ολέθρια σχέση.

Τεράστιο το "πρέπει" της νίκης για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Είναι αμείλικτη η αναγκαιότητα της νίκης τόσο για τον Ολυμπιακό, όσο και για τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ντέρμπι των φετινών playoffs της Super League που θα βρει αντιμέτωπες δύο από τα τέσσερις διεκδικήτριες του τίτλου. Και ποιο ντέρμπι δεν θα είναι βέβαια τέτοιο σε μια μάχη για την ανάδειξη του πρωταθλητή που μοιάζει να κρέμεται σε μια κλωστή;

Απλά ο ηττημένος της αναμέτρησης του “Γεώργιος Καραϊσκάκης” θα βρεθεί σε μια στενωπό εσωτερικής αμφισβήτησης, από την οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει μέχρι το τέλος της σεζόν. Αν ο Ολυμπιακός δεν καταφέρει να βγάλει άμεσα αντίδραση μετά το στραπάτσο από τη Μακάμπι, ουσιαστικά θα έχει απωλέσει μέσα σε τέσσερις μέρες μέσα στο “σπίτι” του, όλους τους εναπομείναντες στόχους της σεζόν που σχετίζονται με την κατάκτηση τίτλων.

Αν πάλι είναι ο Παναθηναϊκός η ομάδα που θα βρεθεί σωριασμένη στο καναβάτσο στο φινάλε της βραδιάς, οι “πράσινοι” θα δουν ουσιαστικά τα “πέτρινα χρόνια” τους να αυξάνονται από 13 σε 14 και μοιραία η συζήτηση για την αντικατάσταση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον Φατίχ Τερίμ θα λάβει… ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στον Ολυμπιακό, αντίθετα, συζήτηση για τον προπονητή δεν υφίσταται και λογικά δεν θα προκύψει ούτε σε περίπτωση ήττας. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προχωρά στην ανανέωση του συμβολαίου του για την επόμενη σεζόν, καθώς αν μη τι άλλο έχει κερδίσει με το σπαθί του την εμπιστοσύνη ολόκληρου του “ερυθρόλευκου” οργανισμού.

Πρώτο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός με κόσμο μετά το "ντέρμπι του Χουαάνκαρ"

Ο Βάσκος, βέβαια, θα έχει να διαχειριστεί απόψε και άλλη μια ιδιαιτερότητα. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει για πρώτη φορά σε γεμάτο Καραϊσκάκη μετά το περίφημο “ντέρμπι του Χουάνκαρ”, με τον Ισπανό πάντως να βρίσκεται εκτός αποστολής.

Στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι στο ντέρμπι του πρώτου γύρου είχαν πέσει “θύματα δολιοφθοράς” από τον Παναθηναϊκό και ακόμη και σήμερα αμφισβητούν τη σοβαρότητα του τραυματισμού του Ισπανού από κροτίδα που είχε οδηγήσει στην οριστική διακοπή του αγώνα και την τιμωρία των “ερυθρόλευκων”. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη θα είναι κάτι περισσότερο από “καυτή” κι ότι η πίεση για νίκη από τον κόσμο θα… χτυπάει κόκκινο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το παιχνίδι διεξάγεται τη μέρα που ο Ολυμπιακός γιορτάζει τα 99α γενέθλιά του και οι 33.000 φίλαθλοι που θα βρεθούν στις εξέδρες ούτε που θέλουν να σκέφτονται ότι ο “αιώνιος” αντίπαλος θα τους χαλάσει τη γιορτή.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1 - 1 | Highlights - Stoiximan Super League - 22/10/23 | COSMOTE SPORT HD



Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους γηπεδούχους να διατηρήσουν “καθαρό” το μυαλό τους, να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο και να μην ασχοληθούν με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στο γήπεδο. Κάτι ανάλογο ισχύει βέβαια και στην αντίπερα όχθη, με τον Τερίμ μάλιστα να επιχειρεί το τελευταίο διήμερο να υψώσει ανάχωμα σε πιθανό επηρεασμό της σκέψης των δικών του παικτών μετά τη βαριά ήττα του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι.

Και ο Παναθηναϊκός, βέβαια, έχει από τη δική του πλευρά ένα εξαιρετικά ισχυρό κίνητρο... αγωνιστικής εκδίκησης που δεν είναι άλλο από την περσινή ήττα από τον Ολυμπιακό στα playoffs, σε ένα παιχνίδι που οι "πράσινοι" είχαν ζητήσει να αναβληθεί λόγω πολλαπλών κρουσμάτων covid-19. To αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, οι Πειραιώτες επικράτησαν 1-0 και το τρόπαιο της πρωταθλήτριας κατέληξε στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1 - 0 | Highlights - Stoiximan Super League - 8/5/23 | COSMOTE SPORT HD

Τα πλάνα Μεντιλίμπαρ, Τερίμ για το ντέρμπι

Στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος της βραδιάς ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κόουτς δεν έχει στην διάθεσή του τον τιμωρημένο Ρέτσο και τους τραυματίες Αλεξανδρόπουλο, Ζέλσον Μαρτίνς, ενώ εκτός αποστολής είναι επιπλέον οι Καρβάλιο, Καμπράλ, Βέζο και Ρίτσαρντς.

Ο Βάσκος προσανατολίζεται να παρατάξει τον Ολυμπιακό με τον Πασχαλάκη ανάμεσα στα δοκάρια, τον Ρόντινεϊ δεξιά στην άμυνα, τον Ορτέγκα αριστερά, τον Κάρμο και τον Μπιανκόν ή τον Άμπι στα στόπερ, τους Έσε, Τσικίνιο και Όρτα στα χαφ, τους Μασούρα ή Ποντένσε, Φορτούνη και Ελ Κααμπί στην επίθεση.

Ο Φατίχ Τερίμ, από την πλευρά του, μάλλον φαίνεται να έχει κατασταλάξει τόσο στις επιλογές της ενδεκάδας, όσο και στο στρατηγικό του πλάνο που θα είναι να “χτυπήσει” τον Ολυμπιακό από τα άκρα.

Τερματοφύλακας θα είναι ο Ντραγκόφσκι, στο κέντρο της άμυνας θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά φέτος το δίδυμο των Αράο και Ούγκο, με τους Κώτσιρα και Μλαντένοβιτς να συμπληρώνουν την τετράδα της άμυνας.

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής επιστρέφει ο Πέρεθ έχοντας στο πλευρό του τον Τσέριν, ενώ στο "10" θα παραμείνει Τάσος Μπακασέτας. Στα φτερά της επίθεσης θα πάρουν θέσεις οι Παλάσιος, Μπερνάρ ενώ στην κορυφή θα ξεκινήσει ξανά ο Φώτης Ιωαννίδης. Αν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια "έκπληξη" αυτή θα αφορά το ενδεχόμενο να πάρουν φανέλα βασικού ο Ντάνιελ Μαντσίνι ή ο Φίλιπ Τζούριτσιτς, τη θέση κάποιου απ’ τη μεσοεπιθετική τριάδα.