Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών του Ιανουαρίου, η Μπάγερν Μονάχου έκανε μια κίνηση που δείχνει πολλά για το τι έχει να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός το απόγευμα της Τρίτης, στα προημιτελικά του UEFA Youth League. Οι Βαυαροί πλήρωσαν 4.5 εκατ. ευρώ στην ΑΪΚ Στοκχόλμης, για να κάνουν δικό τους τον Τζόνα Κούσι- Ασαρέ. Σέντερ φορ, μόλις 16 ετών, γεννημένος στις 4 Ιουλίου 2007. Ο οποίος θα βρεθεί απέναντι στους Ερυθρόλευκους, σήμερα το απόγευμα. Ενας παίκτης που δεν είναι καν βασικός στην ομάδα Κ19 των Βαυαρών!

Αυτή είναι η ωμή αποτύπωση της πραγματικότητας. Ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αποκλείσει μια ομάδα-θηρίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στο όνομα, στα χρήματα, στο "μέγεθος". Μια ομάδα με σπουδαίο ταλέντο και ενισχυμένη με ποδοσφαιριστές που είτε έχουν κάνει το ντεμπούτο τους στην πρώτη ομάδα είτε προορίζονται για άμεση "άνοδο". Οχι τυχαία, αλλά διότι πρόκειται για ποδοσφαιριστές που διαθέτουν στοιχεία ικανά να τους κάνουν να ξεχωρίσουν στο κορυφαίο επίπεδο. Κάτι, όμως, που ισχύει και για τον Ολυμπιακό. Και αυτό είναι κάτι που απασχολεί πολύ τους γηπεδούχους.

Η Μπάγερν, ο Ολυμπιακός και η επένδυση στον προπονητή

Οπως ο Ολυμπιακός, έτσι και η Μπάγερν Μονάχου έφτασε για πρώτη φορά στους "8" του Youth League. Και θέλει να πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Με τον Αυστριακό τεχνικό, Ρενέ Μάριτς, να μιλάει με κολακευτικά λόγια για τον Ολυμπιακό. Ο 31χρονος προσλήφθηκε με σκοπό να υλοποιήσει το μεγάλο πλάνο των Βαυαρών, να αναδειχθούν και να προετοιμαστούν τα ταλέντα της για την πρώτη ομάδα. Πήρε ένα μεγάλο συμβόλαιο και έχοντας ως παρακαταθήκη τις παραστάσεις του στο πλευρό του Μάρκο Ρόζε σε Σάλτσμπουργκ, Γκλάντμπαχ, Ντόρτμουντ, αλλά και τη συνεργασία του με τον Τζέσε Μαρς στη Λιντς, κλήθηκε να τρέξει το πρότζεκτ.

BASEL U19 0-2 BAYERN MUNICH U19 | UEFA YOUTH LEAGUE | HIGHLIGHTS | 07-02-2024



Το οποίο έχει μπροστά του ένα μεγάλο εμπόδιο. Τον Ολυμπιακό. "Αντιμετωπίζουμε το πιο δύσκολο εμπόδιο που είχαμε μέχρι στιγμής. Αγωνιζόμαστε απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετική νοοτροπία και αθλητικότητα από τα προηγούμενα παιχνίδια του και ξεχωρίζει με επικίνδυνες στημένες φάσεις και αντεπιθέσεις. Η αμυντική πεντάδα τους είναι δύσκολο να νικηθεί, αλλά θέλουμε να παίξουμε με τον δικό μας τρόπο για όλα τα 90 λεπτά. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αν το καταφέρουμε, τότε έχουμε μια καλή ευκαιρία να προκριθούμε", δήλωσε χθες ο Μάριτς, δείχνοντας τον σεβασμό του στους Ερυθρόλευκους.

Πως έφτασε η Μπάγερν στα προημιτελικά του UEFA Youth League

Είναι η πρώτη φορά που η Μπάγερν ξεπερνά τους 16 στο Youth League. Οι Κ19 ομάδα του Μονάχου τερμάτισε 2η στον όμιλό της στο Youth League πριν νικήσει τη Βασιλεία (2-0) και τη Φέγενορντ (3-2) στους γύρους νοκ άουτ. Βεβαίως, η διαδρομή έως τους "8" του Champions League Νέων αποδείχτηκε μια πραγματική ακροβασία συναισθημάτων.

Η ομάδα του Μονάχου ξεκίνησε έξαλλα το παιχνίδι κόντρα στη Φέγενορντ. Προηγήθηκε με 3-0 στο ημίχρονο, χάρη στα γκολ των Benedikt Wimmer, Javier Fernández και Emirhan Demircan. Οι Ολλανδοί του Ρόμπιν Φαν Πέρσι, ωστόσο, το (θεωρητικά) φαβορί για την κατάκτηση του Youth League αντέδρασε με τρόπο εντυπωσιακό. Με τους Fabiano Rust και Djomar Giersthove έκανε το 3-2. Μάλιστα, οι Ολλανδοί θα είχαν κάνει τη μεγάλη ανατροπή, εάν ο τερματοφύλακας της Μπάγερν Max Schmitt, δεν γινόταν ο ήρωας της ημέρας, εξασφαλίζοντας τη θέση της ομάδας του στα προημιτελικά με πολλές αποκρούσεις και μια εξαιρετική εμφάνιση στις καθυστερήσεις.

BAYERN U19 3-2 FEYENOORD U19 | UEFA YOUTH LEAGUE | HIGHLIGHTS | 28-02-2024

Οι αποτυχίες των "μικρών" της Μπάγερν και η αναγέννηση

Αφού οι Reds απέτυχαν οριακά στη φάση των 16 το 2018 (έναντι Ρεάλ Μαδρίτης) και το 2020 (κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ), μπήκαν τώρα για πρώτη φορά στη φάση στα προημιτελικά. Με τον Ολυμπιακό να θέλει να ανακόψει την πορεία της. Δυο ομάδες όχι άγνωστες μεταξύ τους. Καθώς έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν στη διοργάνωση U19 της UEFA. Ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 1-0 και στις δύο αναμετρήσεις της σεζόν 2015/16, αλλά οι συναντήσεις της σεζόν 2019/20 ήταν τραυματικές, με την Μπάγερν να επικρατεί 4-0 στο Ρέντη και 6-0 στη Βαυαρία.

Είναι τέτοιες οι ιδιοτροπίες του ποδοσφαίρου σε επίπεδο Ακαδημιών που η Μπάγερν είναι μόλις όγδοη στο πρωτάθλημα της Bundesliga U19. Με 24 βαθμούς πίσω από την κορυφαία Χόφενχαϊμ, αλλά την ίδια στιγμή στο Youth League τα πηγαίνει περίφημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βαυαροί, νίκησαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0) στην πρεμιέρα των ομίλων της διοργάνωσης, έχασαν εκτός έδρας από Κοπεγχάγη (2-3) και Γαλατασαράι (1-2) στις επόμενες δύο αγωνιστικές, αλλά μετά από εκείνες τις δύο ήττες έχουν 5 σερί νίκες στην Ευρώπη. Μάλιστα, στον όμιλό της τερμάτισε 2 η  με 12 βαθμούς, πίσω από την Κοπεγχάγη (13 β.).

Ο Ζβόναρεκ, ο Αζνού και τα αστέρια της Μπάγερν

Στην αρχή του κειμένου αναφερθήκαμε στη μεταγραφή του Τζόνα Κούσι-Ασαρέ, που στοίχισε 4.5 εκατ. ευρώ στην Μπάγερν. Ναι, τα λεφτά για τον 16χρονο Σουηδό στράικερ φαντάζουν πολλά. Αλλά η αλήθεια είναι πως η ομάδα με την οποία συμμετέχει στο Youth League η Μπάγερν είναι μια πολύ, πολύ ακριβή παρέα ποδοσφαιριστών. Καθώς οι Βαυαροί έχουν δώσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν (ή να καλύψουν τροφεία για) τους περισσότερους παίκτες που απαρτίζουν το σύνολο του Ρενέ Μάριτς.

Ο Κροάτης μέσος Lovro Zvonarek είναι το μεγάλο αστέρι της Μπάγερν. Στα 18 του, έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα των μεγάλων της γερμανικής ομάδας και θεωρείται πως από το καλοκαίρι θα μονιμοποιηθεί στην πρώτη ομάδα, ενώ η αγορά του από τη Σλάβεν Μπελούπο πριν από 1,5 χρόνο, έφτασε τα 1.800.000 ευρώ! Εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών των Βαυαρών ο 17χρονος Ισπανο- μαροκινός αριστερός μπακ Adam Aznou, «προϊόν» των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα και.... λαμπερή «κλοπή» των Γερμανών.

Adam Aznou 2024 - The Gem Of  Morocco - Best Skills, Runs & Goals



Ο επίσης Ισπανός Χάβι Φερνάντεθ, είναι σημείο αναφοράς. Εχοντας «καθαρά» 90λεπτα και στα 8 φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια της Κ19 ((3 γκολ, 2 ασίστ), ο 17χρονος αμυντικός χαφ... εκλάπη πριν έναν χρόνο μέσα από την ακαδημία της Ατλέτικο Μαδρίτης. Αντίθετα ο Δανός Τζόναθαν Ασπ Γένσεν κόστισε 1,2 εκατ. ευρώ για να πει το «ναι» η Μίντιλαντ το 2022 (16 ετών). Στην επίθεση, ξεχώριζε ο Ρόμπερτ Ράμσακ, 2ος σκόρερ στο πρωτάθλημα Κ19 της Μπουντεσλίγκα, τον οποίο... έκλεψε ως ελεύθερο η Λειψία για το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να μην είναι στις επιλογές του προπονητή του πλέον.

Ο Ramsak ήταν μέρος της γερμανικής ομάδας Κ17 που έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια το καλοκαίρι του 2023, όπως και οι Maximilian Hennig, Max Schmitt και Kurt Rüger. Πέραν του Ράμσακ, «δύναμη» στην επίθεση αποτελεί ο εκπληκτικός Τουρκογερμανός αριστερός εξτρέμ Εμιρχάν Ντεμιρτσάν (4 γκολ, 1 ασίστ), ο οποίος κάνει σπουδαία πράγματα και ήδη είναι υποψήφιος για... μεταγραφή το καλοκαίρι! Το καλό για τον Ολυμπιακό; Είναι τραυματίας και αμφίβολος για το σημερινό μεγάλο παιχνίδι!