Η ώρα για το τζάμπολ του “classico” του ευρωπαϊκού μπάσκετ πλησιάζει! Απόψε η καρδιά της Euroleague χτυπά ξανά μετά από πολλά χρόνια στους ρυθμούς των δύο "αιωνίων" του ελληνικού αθλητισμού. Γιατί η μονομαχία του Ολυμπιακού του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν θυμίζει σε αίγλη αντίστοιχες του παρελθόντος που έμειναν στην ιστορία!

Δεν είναι μόνο η διαχρονική αντιπαλότητα που παραδοσιακά προσδίδει άλλο χρώμα στην "τιτανομαχία" των δύο μεγαλύτερων ελληνικών συλλόγων, αλλά και η βαθμολογική σημασία της αναμέτρησης που θα φιλοξενηθεί το βράδυ της Πέμπτης (19.45) στο Στάδιο "Ειρήνης και Φιλίας".

Με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να προβάλλουν πλέον ως πανίσχυροι διεκδικητές του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs της Euroleague, το μεταξύ τους ντέρμπι θα είναι καθοριστικό για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν ενόψει των πέντε τελευταίων αγωνιστικών της κανονικής περιόδου.

Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η "μάχη" για την τετράδα της Euroleague

Λίγο πριν το τζάμπολ της 29ης αγωνιστικής, η Ρεάλ έχει ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs (παρά τα στραβοπατήματα των τελευταίων αγωνιστικών) με ρεκόρ 22-6. Ακολουθούν στη βαθμολογία Μπαρτσελόνα (19-9), Παναθηναϊκός (18-10) και Μονακό (18-10) που συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czi0ootd8enl)

Από τις τρεις ομάδες, όμως, αυτή που δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα είναι η παρέα του Μάικ Τζέιμς, καθώς οι Γάλλοι έχουν να διαχειριστούν ένα απίστευτα βατό πρόγραμμα που σχεδόν τους εγγυάται τουλάχιστον 4-5 νίκες που θα τους εξασφαλίσουν αβαντάζ έδρας στα playoffs. H Μονακό αντιμετωπίζει το βράδυ την Άλμπα στο Βερολίνο και εν συνεχεία έχει τέσσερα ματς στο γήπεδό της (Αρμάνι, Βαλένθια, Ζαλγκίρις, Μπάγερν) και ένα κοντινό ταξίδι στη γειτονική Λιόν.
Αν λοιπόν δεν επιδείξει αυτοκτονικές τάσεις η ομάδα του Πριγκιπάτου, θα είναι η δεύτερη που θα τερματίσει σε μια από τις τέσσερις πρώτες θέσεις της
regular season.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cznv4yw9sky9)

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και τρεις ακόμη "μνηστήρες"

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κυνηγούν ουσιαστικά τις άλλες δύο θέσεις που θα τους φέρουν με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Βασικές ανταγωνίστριές τους είναι κατά κύριο λόγο η Μπαρτσελόνα με τη Φενερμπαχτσέ και κατά δεύτερο η Βίρτους Μπολόνια, με τους Ιταλούς να εμφανίζουν ολοένα και μεγαλύτερες τάσεις βαθμολογικής υποχώρησης.
Για να αντιληφθεί, λοιπόν, κανείς τη βαθμολογική σημασία του αποψινού Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, αρκεί να λάβει υπόψη του τα ακόλουθα δεδομένα.

1) Με νίκη του Ολυμπιακού, οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο φτάνουν στη βαθμολογία τους "πράσινους", αλλά αποκτούν και πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας (δεδομένης της επικράτησής τους στο ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cw1pncyojkpt)

2) Με νίκη του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» αποκτούν ουσιαστικά προβάδισμα τριών νικών έναντι του Ολυμπιακού, καθιστώντας ουσιαστικά απαγορευτικό οποιοδήποτε σενάριο προσπέρασης μέχρι το τέλος της regular season.

3) Το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός είναι το πρώτο από τα πέντε παιχνίδια των τελευταίων έξι αγωνιστικών που θα βρουν αντιμέτωπες ομάδες που διεκδικούν το πλεονέκτημα έδρας. Ακολουθούν αυτά ανάμεσα σε Φενερμπαχτσέ – Μπαρτσελόνα (20/3), Παναθηναϊκό – Μπαρτσελόνα (22/3), Βίρτους – Παναθηναϊκό (29/3), Ολυμπιακό – Φενερμπαχτσέ (12/4). Κάθε νίκη σε αυτούς τους αγώνες θα είναι κάτι περισσότερο από κομβική στη "μάχη" της πρώτης τετράδας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cx1go2w7syuh)

Τα σενάρια για "εμφύλιο" Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στα playoffs

Το αποτέλεσμα του ντέρμπι στο Φάληρο ενδεχομένως να ξεδιαλύνει σε μεγάλο βαθμό και το τοπίο που σχετίζεται με πιθανή διεξαγωγή ελληνικού "εμφυλίου" στα playoffs. Ουσιαστικά δύο είναι τα σενάρια που συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες να συμβούν.
Το πρώτο φέρνει τον Ολυμπιακό να επικρατεί του Παναθηναϊκού την Πέμπτη, να τερματίζει 4
ος (καθώς θα είναι δύσκολο να προσπεράσει την Μπαρτσελόνα) και τους «πράσινους» να ολοκληρώνουν τη regular season στην 5η θέση.
Το δεύτερο θέλει τον Παναθηναϊκό να φεύγει με δεύτερο διπλό φέτος από το ΣΕΦ (μετά από αυτό στην
Basket League), να τερματίζει 3ος και να συναντά τον 6ο Ολυμπιακό με πλεονέκτημα έδρας στο ΟΑΚΑ.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".