Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι δύο ομάδες με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία στην επίθεσή τους, κάτι που φάνηκε στον απόλυτο βαθμό και στην τελευταία τους αναμέτρηση για τη Euroleague. Αμφότερες οι ομάδες είναι εξαιρετικές στην άμυνα και ξέρουν το πως να μπλοκάρουν η μία την άλλη. Σημαντικότερο όπλο των ερυθρόλευκων, όμως, είναι ο Τόμας Γουόκαπ με τον "Θωμά" να έχει τον τρόπο να σταματήσει τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας του Αταμάν, Κέντρικ Ναν. 

Ακόμη και με "ένα πόδι" καθώς ο αριστερός του αστράγαλος ήταν υπερβολικά πρησμένος, ο Γουόκαπ δεν δυσκολεύτηκε να κυνηγήσει τον χαρισματικό Αμερικανό ο οποίος κατάφερε να βρει ξεσπάσματα μόνο όταν ο ξανθομάλλης γκαρντ με το ελληνικό διαβατήριο (και νοοτροπία) έπαιρνε τις απαραίτητες ανάσες. Μαζί με την άμυνα με αλλαγές που μπλόκαρε τη δημιουργία του Σλούκα και την γνωστή υπεροπλία στη θέση "5", οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στη νίκη.

Olympiacos-Panathinaikos | Round 29 Highlights | 2023-24 Turkish Airlines EuroLeague

Ο Ναν βρήκε ένα καλάθι με αντίπαλο τον Γουόκαπ!

Κοιτώντας κανείς τους αριθμούς του ντέρμπι αιωνίων της 29ης αγωνιστικής, θα δει πως το μεγαλύτερο δείκτη +/- τον είχε ο Τόμας Γουόκαπ με +16. Δηλαδή οι ερυθρόλευκοι βρήκαν 16 πόντους παραπάνω όσο ο "Θωμάς" βρισκόταν στο παρκέ. Το δεύτερο μεγαλύτερο το είχε ο εντυπωσιακός Ράιτ με +8 και το τρίτο με +6 ο πάντα σταθερός πλέον Κώστας Παπανικολάου.

Ο αντίστοιχος αριθμός του Κέντρικ Ναν ήταν στο -6 με τον Παναθηναϊκό να έχει σε θετικό συντελεστή μόνο τους Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι (+5) και Τζέριαν Γκραντ (+4). Ο Αμερικανός μπορεί να πέτυχε 17 πόντους αλλά δεν ήταν εύστοχος στα δίποντα που είναι εκ των αγαπημένων του τρόπων εκτέλεσης (2/6). Τα 4/5 τρίποντα ανέβασαν τους συνολικούς του πόντους όμως τα 7 λάθη στα οποία υπέπεσε, αποδείχθηκαν καθοριστικά.

Το αξιοσημείωτο βέβαια είναι πως από τους 17 πόντους του Ναν, οι 13 ήρθαν την ώρα που ο Τόμας Γουόκαπ ήταν στον πάγκο. Το μόνο καλάθι που έβαλε ο Ναν με τον Γουόκαπ προσωπικό αντίπαλο ήταν το εντυπωσιακό τρίποντο και φάουλ στο τέλος της τρίτης περιόδου, το οποίο έβαλε ξανά τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι. Αφότου όμως έφτασε τη διαφορά στον πόντο, η ερυθρόλευκη άμυνα προσαρμόστηκε με αλλαγές και στον ίδιο, εκτός του Σλούκα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztr6rfqq8up)

Η άμυνα με αλλαγές έβγαλε εκτός δημιουργίας τον Σλούκα

Ο Ολυμπιακός ξέρει να αντιμετωπίζει τον Κώστα Σλούκα. Αυτό είναι γεγονός. Τόσα χρόνια τον είχε ο Μπαρτζώκας ενώ και με τους περισσότερους έχει υπάρξει και χρόνια συμπαίκτης και χρόνια αντίπαλος. Ο Μπαρτζώκας λοιπόν έχει αποφασίσει να "ζήσει" στα παιχνίδια κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο με την εκτέλεση του Σλούκα. Η άμυνα με αλλαγές κόβει τη δημιουργία του Έλληνα γκαρντ, που είναι και το σημαντικότερο στοιχείο του παιχνιδιού του. 

Σε αντίθεση με τον Ναν όμως, ο αρχηγός του "τριφυλλιού" έχει την εμπειρία να μην υποπέφτει σε σφάλματα. Όμως για να έχει τύχη ο Παναθηναϊκός σε τόσο σκληρά και αμφίρροπα ντέρμπι, θα πρέπει ο Σλούκας να βάλει τα σουτ καθώς οι ψηλοί του Ολυμπιακού έχουν το μέγεθος και τα πόδια να τον ακολουθήσουν στις διεισδύσεις του. 

Η διαφορά του Ολυμπιακού δεν ήταν μόνο στους σέντερ

Αναμφίβολα, βάσει αριθμών και μόνο, η ποιότητα του Ολυμπιακού στη γραμμή ψηλών είναι κατά τι μεγαλύτερη από αυτήν του Παναθηναϊκού. Λεσόρ και Μήτογλου μπορεί να συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο όμως είναι (θέλοντας και μη) μόνοι τους. Πάλι ο Μήτογλου ολοκλήρωσε το παιχνίδι με double-double παίρνοντας 16 ριμπάουντ! Τελικά όμως δεν κρίθηκε στα ριμπάουντ το παιχνίδι, που ήταν και ο μόνος τομέας στον οποίο οι "πράσινοι" πήραν μεγαλύτερο βαθμό από τους "ερυθρόλευκους".

Όσο ο Χουάντσο δεν δίνει βοήθειες στο "4", ο Ολυμπιακός θα μπορεί να βρίσκει τρόπο να κερδίσει ακόμη κι όταν ο Πίτερς έχει 1/4 τρίποντα και ο Πετρούσεφ 1/5 δίποντα. Όσο ο Αταμάν δεν επιλέγει ούτε για ένα τρίλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο τον Μπαλτσερόφσκι (όπως στο πρώτο δεκάλεπτο), τότε ο Λεσόρ θα κουράζεται περισσότερο και ο Ράιτ θα τον... βάζει στο καλάθι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztr36qwn049)

Ειδική μνεία αξίζει μια φορά και στον αρχηγό του Ολυμπιακού, τον Κώστα Παπανικολάου. Ο "Παπ" είχε αναλάβει εκτός από το μαρκάρισμα του Γκριγκόνις στο ξεκίνημα από τον οποίο δέχθηκε μόλις ένα τρίποντο, το μαρκάρισμα του Κώστα Σλούκα. Στοχευμένη κίνηση καθώς στις αλλαγές, ο αρχηγός ζευγάρωνε με τον ψηλό που έκανε το σκριν στον Σλούκα και έτσι ισορροπούσε η κατάσταση. Γι' αυτό και ο Κάνααν μάρκαρε ελάχιστα τον... αγαπημένο του αντίπαλο.

Πέραν της άμυνας λοιπόν, ο Παπανικολάου ανέλαβε δράση και επιθετικά όταν χρειάστηκε η ομάδα του. Και κυρίως, το πήρε πάνω του τη στιγμή που ο Σλούκας ξεκίνησε να νιώθει άνετα. Πανηγυρισμός του Σλούκα, πανηγυρισμός... σιωπής του Παπανικολάου στη συνέχεια για να δείξει ποιος ήταν το αφεντικό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός ήταν ο τρίτος πιο αποδοτικός παίκτης των ερυθρόλευκων βάσει του +/-. 

Ο Ολυμπιακός γενικά δείχνει μέσω της άμυνάς του να έχει πάρει τον αέρα του αιώνιου αντίπαλου τη στιγμή που χρειαζόταν περισσότερο στη σεζόν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Αταμάν δεν θέλει καθόλου τους ερυθρόλευκους στα Playoffs (κανείς δεν τους θέλει). Άσχετα αν το σενάριο του 4-5 συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες!