Από μικρό παιδί κοιτούσε τ’ άστρα. Όχι, όμως, απλώς για να τα μετρήσει. Αρχικά, ήθελε να παίξει μαζί τους. Έπειτα, θέλησε να πάρει τη λάμψη τους και να τη μεταφέρει εκεί όπου του άρεσε να βρίσκεται: στα γήπεδα του μπάσκετ. Όπως συμφωνούν όλοι, ο Βασίλης Σπανούλης τα κατάφερε!

Όχι απλώς μέτρησε τ’ άστρα, αλλά τα ακούμπησε! Έγινε ένα μαζί τους! Και αφού η συνταγή του αποδείχτηκε επιτυχημένη στη διάρκεια της καριέρας του ως παίκτη, ο άλλοτε πιτσιρικάς από τη Λάρισα αποφάσισε να την εφαρμόσει και ως προπονητής. Τι «Kill Bill», τι «Coach Bill»! Εδώ εμείς μάθαμε να τραγουδάμε «τι Λοζάνη, τι Κοζάνη...». Στη διαφορά του Kill και του Coach θα κολλούσαμε;

Ο προπονητής Βασίλης Σπανούλης είναι… killer

Ούτως ή άλλως, και στην άκρη του πάγκου, ο Σπανούλης... killer είναι! Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί! Στην πρώτη σεζόν του στον πάγκο του Περιστερίου πανηγύρισε 21 νίκες και γνώρισε 11 ήττες στην Basket League. Το ρεκόρ της κανονικής περιόδου ήταν 14-8 και στα play offs έφτασε στο 7-3. Με τις τρεις ήττες να έρχονται όλες από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Και από τους «πράσινους», όμως, η ομάδα του Σπανούλη αποκλείστηκε στο 2-3, δηλαδή, έβγαλε το... λάδι των αντιπάλων της. Η 3η θέση επιβεβαίωσε τη δυναμική του Περιστερίου. Είχαν χρόνια να νιώσουν τέτοια χαρά στην Τζον Κένεντι. Και, μάλιστα, με 61% σε νίκες! Ο απολογισμός στο Κύπελλο ήταν 2-1, με την ήττα στον τελικό από τον Ολυμπιακό. Άρα, φιναλίστ και στη δεύτερη εγχώρια διοργάνωση.

Το Περιστέρι αγωνίστηκε και στo Basketball Champions League. Στην κανονική διάρκεια είχε τρεις νίκες, ισάριθμες ήττες κι έπειτα αποκλείστηκε 1-2 από την Ντιζόν. Η δικαίωση για τους ανθρώπους της δυτικής όχθης είχε έρθει άμεσα. Ο Βασίλης Σπανούλης έδειχνε από την πρώτη στιγμή, από το αρχικό ραντεβού, ότι είχε πλάνο. Το υλοποίησε και πέτυχε! Δεν έτυχε.

Η εξέλιξη των παικτών του Περιστερίου στα χέρια του Σπανούλη

Το αντιλήφθηκαν άπαντες εντός κι εκτός αποδυτηρίων με τις μεταγραφές που πήραν οι παίκτες του. Ο Δημήτρης Μωραΐτης πήγε στον Παναθηναϊκό. Ο Σιλβέν Φρανσίσκο αναβαθμίστηκε κι αυτός στη EuroLeague. Και αφού έφυγαν βασικά εξαρτήματα της μηχανής, ο Σπανούλης πήγε πέρσι σε νέο πλάνο. Με τη δική του φιλοσοφία. Με τις ξεκάθαρες ιδέες του.

Στην Basket League, το Περιστέρι τρέχει φέτος σερί 14-7. Κλείδωσε την 3η θέση με όπλο την άμυνα. Οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη δέχτηκαν 1.529 πόντους. Όπως και πέρσι, το Περιστέρι πιέζει πολύ. Και τους αντίπαλους γκαρντ και τις επαναφορές. Ακόμη και η πολυδιαφημισμένη άμυνα του Άρη αποδείχτηκε βούτυρο στο ψωμί του Coach Bill. Για τον Σπανούλη δεν υπάρχει ακατόρθωτο. Δεν υπάρχει μη αναστρέψιμη κατάσταση. Και ποτέ δεν λήγει η προσπάθεια, αν δεν βγει η... χοντρή, που έλεγαν και οι Αμερικανοί προτού φτάσουμε στα χρόνια της πολιτικής ορθότητας. Η νίκη 90-82 επί της Τενερίφης και η πρόκριση στους «8» του BCL, παρά το αρχικό 0-3, δείχνει τη νοοτροπία του Σπανούλη. Κυρίως, όμως, επαληθεύει όσους υποστηρίζουν ότι με ένα μαγικό τρόπο ο άλλοτε διεθνής γκαρντ καταφέρνει και περνάει τη δική του πίστη και στους παίκτες του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czxz9nglkzjd)

Ο Φρανσίσκο πήγε στην Μπάγερν του Πάμπλο Λάσο και ακόμη συζητάει για τον Σπανούλη. Ο Μαρσελίνιο Χουέρτας προσπάθησε μόνος του στα 41 χρόνια να αποκλείσει το Περιστέρι, αλλά μετά το ματς έτρεξε να βρει τον Σπανούλη. Είναι αυτή η λάμψη που λέγαμε. Η χρυσόσκονη που κολλάει σε όποιον βρίσκεται δίπλα στον Λαρισαίο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czxzcu9pdoip)

Η Euroleague και το επόμενο βήμα του Σπανούλη

Ο Βασίλης είναι ένας θρύλος του μπάσκετ. Όχι ο μόνος. Υπάρχουν και άλλοι με παρόμοιες διαδρομές. Η διαφορά είναι ότι ο Σπανούλης το αντιλαμβάνεται, το υιοθετεί και το εκπέμπει. Όχι, όμως, ως αλαζονεία, αλλά ως πίστη για την επίτευξη των στόχων, πάντα όμως μέσα από τη σκληρή δουλειά.

Το έκανε ως παίκτης, το πράττει και τώρα ως προπονητής. Ο Σπανούλης εμπνέει όλους όσοι βρίσκονται γύρω του. Γι’ αυτό, άλλωστε, συμφώνησαν άπαντες ότι είναι εκείνος που μπορεί να επαναφέρει την Εθνική ομάδα στις μεγάλες διοργανώσεις και -γιατί όχι;- και στα μετάλλια. Όπως ακριβώς συνέβη και στα χρόνια της μεγάλης καριέρας του εντός των παρκέ. Το Περιστέρι βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να διεκδικήσει την πρόκρισή του στα ημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αφού τα κατάφεραν κόντρα στην Τενερίφη, δεν έχουν να φοβούνται κάτι στα δυτικά προάστια. Ειδικά όσο έχουν τον Σπανούλη στον πάγκο τους. Διότι σίγουρα δεν θα τον κρατήσουν για πολύ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czy0xeslarll)

Μετά τον Kill Bill, κάνει γκελ στις ομάδες της EuroLeague και ο Coach Bill. Τον τσεκάρουν διαρκώς. Διαπιστώνουν πόσο βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Πόσο ενημερώνεται από τη μία προπόνηση έως την άλλη. Οπότε, δεν θα αργήσει η πρόταση. Αλλά μέχρι τότε, στο μυαλό του Λαρισαίου βρίσκονται η Εθνική και το προοολυμπιακό στο ΣΕΦ. Εκεί όπου ακόμη και αν παίξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, για τον κόσμο ο σταρ θα είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Και από εκείνον θα περιμένουν να καθοδηγήσει και τον Greek Freak έως το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδαONTIME”.