Μια χώρα που ζει και αναπνέει για 90 ή 120 λεπτά μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης που έχει αναχθεί σε "εθνική υπόθεση" για έναν ολόκληρο λαό. Για την Ελλάδα τα στοιχήματα του αποψινού τελικού πρόκρισης στο Euro 2024 είναι αμιγώς ποδοσφαιρικά. Για τη Γεωργία είναι πολλά περισσότερα!

Δεν ξέρω πόσοι από εμάς μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει για τους Γεωργιανούς το σημερινό παιχνίδι του "Μπόρις Παϊχάτζε" της Τιφλίδας που θα «βράζει» στις 19.00 το βράδυ από τις ιαχές 54.000 υποστηρικτών του Κβίτσα Κβαρατσχέλια και της παρέας του.

Μόνο οι Έλληνες δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τους διεθνείς μας στο ταξίδι της πρόκρισης μπορούν να εισπράξουν σε ένα βαθμό τον "ηλεκτρισμό" και την ιστορικότητα του αποψινού παιχνιδιού για τους γηπεδούχους.

Η πρόκριση για το Euro 2024 βρίσκεται στο... κεφάλι των παικτών της εθνικής Ελλάδος

Πως θα καταφέρουν ο Γκουστάβο Πογιέτ και οι παίκτες του να μην καούν από τη… λάβα ενός "ηφαιστείου"; Τρία είναι ουσιαστικά τα κλειδιά που μπορούν να τους ανοίξουν τις «πύλες του ποδοσφαιρικού παραδείσου» που ονομάζεται Euro 2024.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d03g5z7gnevd)

Το πρώτο βρίσκεται μέσα στο κεφάλι τους! Για να έρθει η πρόκριση στα τελικά της Γερμανίας τόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός, όσο και οι Έλληνες ποδοσφαιριστές πρέπει να προσεγγίσουν την αναμέτρηση μυαλωμένα. Δεν χρειάζεται βιασύνη, δεν χρειάζονται ποδοσφαιρικοί ηρωισμοί, απαιτείται έξυπνο σχέδιο στο χορτάρι και "καθαρό μυαλό" για να τηρηθεί κατά γράμμα.

Να γίνει το άγχος της Γεωργίας σύμμαχος της εθνικής Ελλάδος

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει πάση θυσία να εκμεταλλευτούν οι διεθνείς μας είναι το άγχος που δεδομένα θα βαραίνει τα πόδια των Γεωργιανών σε περίπτωση που το παιχνίδι δεν εξελίσσεται όπως το επιθυμούν.

Οι αντίπαλοί μας δεν διαθέτουν την εμπειρία διαχείρισης τόσο σημαντικών αγώνων όπως ο αποψινός. Δεδομένα θα εμφανιστούν στο χορτάρι με το μαχαίρι στα δόντια και ενδεχομένως θα παρασυρθούν αρκετές φορές από τον υπέρμετρο ενθουσιασμό τους. Σ’ αυτά τα σημεία της αναμέτρησης πρέπει να "χτυπήσει" η εθνική μας ομάδα. Στα κομμάτια του παιχνιδιού που οι Γεωργιανοί θα… χάσουν τα μυαλά τους.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μην επιτρέψουμε στους γηπεδούχους να προηγηθούν στο σκορ. Όσο δεν βρίσκουν το δρόμο προς τα δίχτυα, ο ενθουσιασμός θα μετατρέπεται σε άγχος, η πίστη για μια ιστορική πρόκριση θα δίνει τη θέση του στην αβεβαιότητα μιας ιστορικής χαμένης ευκαιρίας.

Αυτό θα είναι ενδεχομένως το πιο ισχυρό κλειδί της πρόκρισης: Πως θα μετατρέψουμε το άγχος των γηπεδούχων σε σύμμαχό μας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d02zkst6r209)

Ο καλύτερος παίκτης στο χορτάρι θα είναι Γεωργιανός και πρέπει να τον σταματήσουμε

Το τρίτο κλειδί λέγεται ρεαλισμός. Καλώς ή κακώς ο κορυφαίος παίκτης που θα βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο δεν θα φοράει γαλανόλευκη φανέλα. Ντεφορμέ ή όχι, ο Κβίτσα Κβαρατσχέλια είναι ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί με την απόδοσή του να ορίσει τη μοίρα αγώνων, ακόμη και πολύ υψηλότερου επιπέδου από το σημερινό.

Ούτε για τον ίδιο, βέβαια, θα είναι εύκολη η βραδιά. Δεν είναι απλή η διαχείριση των προσδοκιών ενός ολόκληρου λαού από έναν νεαρό ποδοσφαιριστή που μόλις το Φεβρουάριο έκλεισε τα 23 του χρόνια. Και καμιά φορά είναι πολύ πιο δύσκολο να κουβαλήσεις στις πλάτες σου τα όνειρα εκατομμυρίων συμπατριωτών σου φορώντας το εθνόσημο, παρά να κατακτάς κορυφές με τη φανέλα οποιουδήποτε συλλόγου, όπως το έπραξε ο "Κβαραντόνα" στη Νάπολι. Μην πάμε μακριά. Δείτε πόσα χρόνια χρειάστηκε ο Λιονέλ Μέσι για να γράψει ιστορία με την εθνική Αργεντινής, την ίδια περίοδο που οδηγούσε την Μπαρτσελόνα από τον ένα έπος στο άλλο.

Η ουσία είναι ότι το αποψινό παιχνίδι μοιάζει με "τελικό μεγάλης ευκαιρίας" και για τις δύο ομάδες. Ενδεχομένως… λίγο μεγαλύτερης για τους γηπεδούχους Γεωργιανούς.

Η "σκουριά" του Βλαχοδήμου και το εισιτήριο για το Euro 2024

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά της αποψινής βραδιάς σχετίζεται με τη… σκουριά του "φύλακα-άγγελου" της εθνικής ομάδας, του Οδυσσέα Βλαχοδήμου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών ο πορτιέρο της Νότιγχαμ Φόρεστ αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της αναγέννησης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Πάντα, όμως, ήταν φουλ ενεργός στην Μπενφίκα μέχρι να τα "σπάσει" με τον προπονητή του και να βρεθεί από τη Λισαβόνα στην Premier League.

Με τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο, όμως, να μην τον θεωρεί βασική επιλογή στη Φόρεστ, ο “Ody” δεν έχει φέτος το ρυθμό των προηγούμενων ετών. Κι απόψε με την πίεση στα ελληνικά καρέ να είναι σαφώς πιο έντονη σε σχέση με το παιχνίδι με το Καζακστάν ο βαθμός ετοιμότητας του Έλληνα τερματοφύλακα ενδεχομένως να αποδειχτεί ένας από τους πιο κομβικούς παράγοντες που θα κρίνουν την τελική επικράτηση και την ομάδα που θα προκριθεί στα τελικά του Euro 2024.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".