Ο Ολυμπιακός επί 30 λεπτά στην αναμέτρηση κόντρα στην Παρτιζάν είχε μόλις έναν διακριθέντα, τον Γουίλιαμς-Γκος, και έναν που προσπαθούσε ώρες ώρες μόνος του να ξεκολλήσει μια μπλοκαρισμένη επίθεση, τον Κάνααν. Στην τελευταία περίοδο, όμως, αυτός ο ένας διακριθέντας βρήκε τους έξτρα πόλους που χρειαζόταν (Γουόκαπ, Παπανικολάου) και οι ερυθρόλευκοι έκαναν ένα ασύλληπτο δεκάλεπτο. Πολλές φορές φέτος, ένα μαγικό δεκάλεπτο είναι αυτό που έχει χαρίσει ουκ ολίγες νίκες στην ομάδα του Μπαρτζώκα. Συνήθως ήταν το τρίτο, στη Σερβία ήταν το τέταρτο.

Ιδιαίτερη μνεία όμως αξίζει στον απόλυτο πρωταγωνιστή μιας μεγάλης βραδιάς. Μπορεί αυτή η βραδιά να μη συνοδευτεί με πλεονέκτημα έδρας αλλά σίγουρα θα συνοδευτεί με τόνους αισιοδοξίας για τη συνέχεια, πόσο μάλλον αν αυτή η συνέχεια είναι με μειονέκτημα έδρας στα Playoffs της Euroleague. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, λοιπόν, ήταν το απόλυτο πρόσωπο της νίκης του Ολυμπιακού κόντρα στην Παρτίζαν. Ο παίκτης που την περασμένη σεζόν με το μεγάλο του τρίποντο οδήγησε στο ίδιο γήπεδο τη Ρεάλ στο 2-1 της επεισοδιακής σειράς των Μαδριλένων με την ομάδα του Ζοτς και ξεκίνησε την αντεπίθεση που όλοι ξέρουμε πως κατέληξε.

Η τεράστια εμφάνιση του Γουίλιαμς-Γκος που ήρθε την κατάλληλη στιγμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Ολυμπιακό

Στη "Stark Arena" και κόντρα στην πρώτη του ευρωπαϊκή ομάδα (από την Παρτιζάν τον είχε "ψαρέψει" ο Μπλατ), ο Γουίλιαμς-Γκος βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό. Έναν εαυτό που αγνοούσε για αρκετό διάστημα, μετά και τον τελευταίο του τραυματισμό από τον οποίο ακόμη καλά καλά δεν έχει συνέλθει. 

Αυτοί οι τραυματισμοί είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Αμερικανός ακούει τα σχολιανά του. Μια βόλτα να κάνει κανείς στον "οχετό" των social media πριν την αναμέτρηση με την Παρτιζάν θα έβλεπε "αφορισμούς" στον Νάιτζελ με αφορμή τις δηλώσεις του σε σερβικό μέσο για το ότι ο Ολυμπιακός θέλει άλλους δύο τίτλους μέσα στη σεζόν. Οπαδοί της ίδιας του της ομάδας συμπεριφέρονταν λες και ο Γουίλιαμς-Γκος τους είχε κάνει το χειρότερο που μπορούσε να τους συμβεί. Ο πραγματικός κόσμος, όμως, δεν είναι αυτός των social media. Πόσο μάλλον ο πραγματικός κόσμος του τμήματος μπάσκετ του Ολυμπιακού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d05pnr81hew1)

Η είδηση της συμφωνίας με τον Κίναν Έβανς μεσοβδόμαδα συνοδεύτηκε από μια ταχύτατη και μεγαλοπρεπέστατη διάψευση. Ταυτόχρονα όμως, στον περίγυρο συνοδεύτηκε και από το γνωστό "και ποιανού τη θέση θα πάρει ο Έβανς". Στο μυαλό των ανθρώπων του Ολυμπιακού, όμως, δεν παίρνει τη θέση κανενός. Η σεζόν βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της και η ομάδα δείχνει μεγαλύτερο μέταλλο από ότι έχει δείξει όλον αυτόν τον καιρό από τότε που ο Μπαρτζώκας επέστρεψε στο τιμόνι της.

Προφανώς και οι μεγάλες ομάδες "προσέχουν για να έχουν" και κοιτάζουν να γίνουν ακόμη καλύτερες. Έτσι κάνει και ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι, όμως, έχουν αυτόν τον μαγικό τρόπο να χτίζουν την ομάδα τους με παίκτες που ματώνουν για τον διπλανό τους, για τους ανθρώπους γύρω τους και τη φανέλα που φοράνε. Αυτό το "together we fight" έφερε και τη μεγάλη εμφάνιση του Γουίλιαμς-Γκος η οποία ήρθε ως ανταμειβή της εμπιστοσύνης που του δείχνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, από την πρώτη μέρα που ο Αμερικανός ξαναπάτησε το πόδι του στον Πειραιά. 

Το δίδυμο Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος που ονειρευόταν από την αρχή της σεζόν ο Μπαρτζώκας για το κλείσιμο των παιχνιδιών

Πέραν του πνευματικού, υπάρχει και το αγωνιστικό σκέλος. Εκεί όπου ο Μπαρτζώκας έκανε άλλο ένα "Ρουά Ματ", απέναντι μάλιστα σε έναν εκ των κορυφαίων του είδους, και μεταμόρφωσε μια ομάδα που με το ζόρι πέρναγε τους 15 πόντους ανά περίοδο (σκόραρε 17 στην πρώτη, 14 στη δεύτερη, 15 στην τρίτη) όχι μόνο να βάλει 28, αλλά ταυτόχρονα να δεχθεί μόλις 10 στα μετόπισθεν.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d05pq0wbfhr5)

Αυτή η κίνηση, λοιπόν, ήταν να μπει ο Γουίλιαμς-Γκος στο πλάι του Τόμας Γουόκαπ και να σταματήσουν οι αλλαγές σε κάθε σκριν. Ο "Θωμάς" απάντησε στο κάλεσμα έστω και καθυστερημένα και εξαφάνισε τον "καυτό" μέχρι εκείνο το διάστημα Πάντερ ο οποίος είχε βρει τα "κουμπιά" του Φαλ. Ο "Γουίλιαμς-Γκος" κράτησε στο απόλυτο μηδέν τους Αβράμοβιτς και Νάναλι που συνήθως είναι οι δεύτεροι πόλοι της σερβικής επίθεσης, περιόρισε και τον Ντόζιερ όποτε έβγαινε στο μαρκάρισμά του και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη αυτή αντεπίθεση που κατέληξε στο εκκωφαντικό 28-10 της τελευταίας περιόδου. 

Αυτό το δίδυμο στην περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει σταθερά του Ολυμπιακού στα κλειστά παιχνίδια που αναμένονται στην "post season". Μέγεθος και επιθετικότητα στην άμυνα, ηρεμία στην καθοδήγηση των επιθέσεων. Στοιχεία απαραίτητα για να κερδίσεις ένα κλειστό παιχνίδι, πόσο μάλλον σε μια φλεγόμενη έδρα όπως αυτή της Παρτιζάν. 

Στο πλάι του συγκεκριμένου διδύμου μπορούν να γεννηθούν κι άλλοι πρωταγωνιστές. Τελευταία φορά που Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος ήταν τόσο κρίσιμοι στο κλείσιμο ενός παιχνιδιού, ήταν το ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό. Και εκεί παρέα είχαν τους συγκλονιστικούς Κάνααν, Πίτερς και Μιλουτίνοφ. Στην "Stark Arena" είχαν τους συγκινητικούς Παπανικολάου και Φαλ μαζί με τον συναισθηματικό Λαρεντζάκη ο οποίος διόρθωσε τα λάθη του στο 61-64 που έβαλαν μπροστά την Παρτιζάν με τεράστιες άμυνες, 3/4 βολές με την μπάλα να "καίει" και ένα επιθετικό ριμπάουντ σα "μάνα εξ ουρανού" στο 67-68.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cw1pncyojkpt)

Αυτός ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γεννήσει και διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Το μέταλλο αυτής της ομάδας είναι πιο ισχυρό από ποτέ, γι' αυτό και κανείς δεν θέλει να την πετύχει στα Playoffs. Γιατί με τις επιστροφές των Πετρούσεφ και Μιλουτίνοφ, η ποιότητα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Αρκεί όλοι να μείνουν υγιείς. Αν αυτή η ομάδα έχει υγεία μέχρι τέλους, θα φτάσει και μέχρι τέλους!