Λέο Περέιρα, Λιλιάν Μπρασιέρ, Ζοακίμ. Αυτή ήταν η 3άδα των κεντρικών αμυντικών που είχε στην κορυφή της λίστας του ο τέως αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Πέδρο Αλβες. Με τη σύμφωνη γνώμη του επίσης τέως προπονητή, Κάρλος Καρβαλιάλ.

Τρεις πολύ καλοί στόπερ, που ωστόσο, εξ αρχής, ήταν σαφές ότι θα έπρεπε να δοθούν εκτός πραγματικότητας χρήματα για να αποκτηθούν. Πάνω από 7-8
εκατομμύρια ευρώ. Τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα έφταναν καν θετική απάντηση. Πώς, λοιπόν, φτάσαμε στην απόκτηση του Νταβίντ Κάρμο και πώς η υπόθεση “μπλόκαρε”, αρχικά από τον Καρβαλιάλ και εν συνεχεία από την Πόρτο; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πότε έπεσε το όνομα του Κάρμο στο τραπέζι του Ολυμπιακού

Το όνομα του Κάρμο τέθηκε στα υπόψη του Ολυμπιακού από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν τα προβλήματα με την Πόρτο. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν ρωτήσει για τον υψηλόσωμο στόπερ και πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να αποκτηθεί.

Η Πόρτο δεν συζητούσε την παραχώρησή του. Μέσα στον Δεκέμβριο ο Αλβες είχε την πρώτη επαφή με τον ατζέντη του υψηλόσωμου στόπερ, Κάρλος Γκονζάλβες. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως την πιθανότητα απόκτησης του Αντρέ Ορτα από τους Πειραιώτες και όχι του Κάρμο. Παρά ταύτα, έγινε συζήτηση και για το στάτους του κεντρικού αμυντικού της Πόρτο.

Από τη συζήτηση προέκυψε σαφώς ότι για τον Κάρμο υπήρχαν, μεν, αρκετές προτάσεις (Λιόν, Φενέρ επίσημα), αλλά ότι ο ποδοσφαιριστής θα σκεφτόταν πολύ θετικά τον Ολυμπιακό και λόγω της παρουσίας του Καρβαλιάλ στον πάγκο! Αλλά και επειδή γνώριζε ότι θα έχει τον χώρο και τον χρόνο που ήθελε για να αρχίσει να παίζει πάλι σε υψηλό επίπεδο.

Ο Καρβαλιάλ δεν είχε... ψηλά στην λίστα του τον Κάρμο

Κι όμως, ο Καρβαλιάλ, παρότι ήταν εκείνος που απογείωσε την καριέρα του ως προπονητής της Μπράγκα, δεν τον είχε ψηλά στη λίστα του. Για την ακρίβεια, δεν είχε δείξει θετικός για τον παίκτη, καθώς θεωρούσε ότι είναι πεσμένος ψυχολογικά και επηρεασμένος από όσα έγιναν στην Πόρτο. Και για αυτό δεν είχε πει το “ναι” από τον Δεκέμβριο, όταν και φτιάχτηκαν δύο λίστες για τους στόπερ.

Είναι ενδεικτικό πως ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με την Πόρτο για τον Κάρμο στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, όταν τελικά ο Αλβες και ο Καρβαλιάλ δεν είχαν καταφέρει να βρουν άλλες λύσεις για την άμυνα. Και τώρα ξεκίνησε το “παιχνίδι” της Πόρτο. Με τους “Δράκους” να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κάνουν δύσκολη τη ζωή, τόσο του Ολυμπιακού όσο και (κυρίως) του παίκτη. Μια κατάσταση που συνεχίστηκε για αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μην έχει τον βασικό στόπερ που ήθελε. Κάτι που τελικά έγινε στις 25/01. Με την άφιξη του 24χρονου αμυντικού.

Κάρμο, ο "βράχος" του Ολυμπιακού και η ρήτρα

Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε ότι σε αυτό το διάστημα που βρίσκεται στον Ολυμπιακό, ο Κάρμο αποτελεί τον X-Factor των Πειραιωτών και ένας από τους βασικούς λόγους της εικόνας του συνόλου. Η παρουσία του στην άμυνα των Ερυθρόλευκων έχει ανεβάσει επίπεδο όλη την ομάδα. Η ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό τη «μαύρη τρύπα» στις στατικές φάσεις, προσφέροντας στον Ολυμπιακό δύναμη, ύψος, αλλά και ποιότητα στην πρώτη πάσα.

Οσο για το μείζον θέμα της ρήτρας; Αυτή έχει τοποθετηθεί στα 18.000.000 €. Αλλά δεν αποτελεί πανάκια ότι αυτό θα είναι το ποσό που χρειάζεται. Αυτή τη στιγμή η επιστροφή του Κάρμο στην Πόρτο είναι “περίπλοκη”. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις επερχόμενες εκλογές, που θα κρίνουν εάν η διοίκηση του Πίντο Ντα Κόστα θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο ή θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος το Αντρέ Βίλας Μπόας. Προς το παρόν ο Κάρμο χρησιμοποιείται επικοινωνιακά από τον νυν διοικητικό ηγέτη της πορτογαλικής ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι και ο παίκτης δεν “καίγεται” να επιστρέψει στο Ντραγκάο. Αντίθετα, θα ήθελε να συνεχίσει αλλού στην καριέρα του. Το πού, δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Αλλά επειδή πολλή συζήτηση γίνεται επί του θέματος, αυτό που μπορούμε να τονίσουμε είναι ότι εάν υπήρχε τρόπος να αποκτηθεί με μια “τίμια” τιμή, ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να μείνει στον Πειραιά για ακόμη έναν χρόνο. Το τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί στο φινάλε της σεζόν. Με τα σενάρια, όλα ανοιχτά.