Μετά το διπλό στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια, ο Παναθηναϊκός AKTOR έφτιαξε με τον καλύτερο τρόπο την μοίρα του ενόψει Playoffs καθώς οι "πράσινοι" είναι το ακλόνητο φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης της κανονικής περιόδου της Euroleague. Πέραν του πλεονεκτήματος έδρας, αυτή η θέση σε θεωρητική βάση θα φέρει πιο "βατό" αντίπαλο σε σχέση με τις ομάδες που φαντάζουν ως φαβορί για την 5η και 6η θέση της βαθμολογίας που δεν είναι άλλες από τον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε.

Παρ' όλα αυτά οι "πράσινοι" μπορεί να δουν τους κόπους τους να μην ανταμείβονται με τον καλύτερο τρόπο, όπως συνέβη αντίστοιχα την περσινή σεζόν με τον Ολυμπιακό οποίος τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και διασταυρώθηκε με την άκρως ποιοτική και έμπειρη Φενέρμπαχτσε!

Η φορμαρισμένη Μακάμπι Τελ Αβίβ το φαβορί της 7ης θέσης

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και χωρίς εκπλήξεις τις τελευταίες αγωνιστικές της Euroleague, η Μακάμπι Τελ Αβίβ θα τερματίσει στην 7η θέση της βαθμολογίας, έχοντας ηττηθεί στην Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα και έχοντας κερδίσει την τελευταία αγωνιστική την Αρμάνι Μιλάνο στο Βελιγράδι. Εφόσον ο Παναθηναϊκός πάρει τα δύο σχετικά βατά παιχνίδια του εκτός έδρας μεν αλλά στο καταπράσινο BMW Park του Μονάχου κόντρα στην Μπάγερν και εντός έδρας κόντρα στην Άλμπα, θα είναι δεύτερος και θα διασταυρωθεί με την φορμαρισμένη "ομάδα του λαού".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyo3crdhhjtt)

Πως Εφές και Φενέρμπαχτσε μπορούν να περιπλέξουν τα πράγματα της 7ης θέσης

Υπάρχει όμως ένα σενάριο το οποίο μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα. Και αυτό έχει να κάνει με την Αναντολού Εφές. Αν η ομάδα του Μιγιάτοβιτς κερδίσει εκτός έδρας τη Φενέρμπαχτσε, θα έχει την ευκαιρία ζευγαρώνοντας τις νίκες της (παίζει με τον Ερυθρό Αστέρα εντός έδρας την τελευταία αγωνιστική) να πιάσει τις 17 νίκες. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyaibdbcv0k9)

Στις 17 νίκες βρίσκεται η Βίρτους ενώ στις 16 η Μπασκόνια. Εφόσον λοιπόν η Βίρτους ηττηθεί στο Μιλάνο από τη Μακάμπι και παράλληλα η Μπασκόνια ηττηθεί από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, θα χρειάζεται διπλό των Βάσκων την τελευταία αγωνιστική για να υπάρξει τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Βίρτους, Μπασκόνια και Εφές στις θέσεις 8-10, κάτι που θα φέρνει τους Τούρκους στην 8η θέση και ως εκ τούτου, αντιπάλους της Μακάμπι στον πρώτο αγώνα του Play-In.

Ή μήπως όχι; Με αυτό το συνδυασμό αποτελεσμάτων, αν η Μακάμπι έχει κάνει το 2/2 κερδίζοντας την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, τότε οι Ισραηλινοί θα πετάξουν τη Φενέρμπαχτσε από την εξάδα, εφόσον η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ηττηθεί από τον Ολυμπιακό την τελευταία αγωνιστική στο ΣΕΦ. Αντίστοιχο κίνδυνο βέβαια θα έχει και ο Ολυμπιακός αν κλείσει τη σεζόν με 0/2. 

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz0vg2gigae1)

Συνεπώς:

  • Η Μακάμπι δεν βγαίνει έβδομη μόνο με 2/2 της και 0/2 Ολυμπιακού ή Φενέρ
  • Η Εφές βγαίνει όγδοη με δικό της 2/2, 0/2 της Βίρτους και 1/2 της Μπασκόνια (νίκη στην Μπολόνια)
  • Η Φενέρμπαχτσε ή ο Ολυμπιακός βγαίνουν στην έβδομη θέση με 0/2 του ενός και 2/2 της Μακάμπι

Η διαδικασία των Play-In

Θυμίζουμε ότι στη διαδικασία των Play-In ο 7ος αντιμετωπίζει τον 8ο με πλεονέκτημα έδρας σε μονό παιχνίδι με τον νικητή να βγαίνει στην 7η θέση και να διασταυρώνεται στα Playoffs με τον 2ο της κανονικής περιόδου. Γι' αυτό και η Εφές μπορεί να καταλήξει πάνω στον Παναθηναϊκό, έστω κι αν το σενάριο είναι ακραίο.

Ο 9ος αντιμετωπίζει αντίστοιχα με πλεονέκτημα έδρας σε μονό ματς τον 10ο της βαθμολογίας με τον νικητή του ζευγαριού να αντιμετωπίζει τον ηττημένο του 7-8 με φόντο την 8η θέση που θα οδηγεί στα Playoffs σε σειρά εναντίον της πρωτοπόρου Ρεάλ Μαδρίτης.