Για έναν 20χρονο η Ίπσουιτς είναι απλώς η ομάδα που οδηγεί την κούρσα στην Championship και ενδεχομένως να πανηγυρίσει την άνοδό της στην Premier League. Σημαντικό, κυρίως αν αναλογιστούμε ότι είναι νεοφώτιστη στην κατηγορία. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, όμως, ο σύλλογος της κομητειακής πόλης στο Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας είναι κάτι πολύ περισσότερο. Κάτι που λογικά θα νιώσει και ο 20χρονος αν σταθεί μπροστά στην τροπαιοθήκη του κλαμπ που εδρεύει κοντά στις εκβολές του ποταμού Όργουελ στη Βόρεια Θάλασσα.

Διότι οι "τρακτεράδες", όπως είναι το προσωνύμιο του συλλόγου, αναφορά στον αγροτικό χαρακτήρα του Σάφολκ, έχουν μεταξύ άλλων στην κατοχή τους ένα πρωτάθλημα Αγγλίας, ένα Κύπελλο Αγγλίας και ένα Κύπελλο UEFA. Αν δεν σας φτάνουν όλα αυτά, προσθέστε ότι μιλάμε για μια ομάδα της οποίας το παραμύθι κοντεύει να συμπληρώσει 150 χρόνια ζωής, δηλαδή ενάμιση αιώνα.

HIGHLIGHTS | TOWN 3 SOUTHAMPTON 2

Η Ίπσουιτς με οδηγό τον σερ Αλφ Ράμσεϊ στην Premier League

Η ιστορία άρχισε το 1978, έτος ίδρυσης της Ίπσουιτς. Βολόδερνε για 58 χρόνια στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, μέχρι το 1936, οπότε και απέκτησε επαγγελματική υπόσταση. Δύο χρόνια αργότερα έγινε μέλος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας (English Football League). Το 1954 ανέβηκε από την Division Three του Νότου στην Division Two, υποβιβάστηκε αμέσως και τότε ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο σερ Αλφ Ράμσεϊ. Αν δεν σας λέει τίποτα το όνομά του, σημειώστε ότι σερ έγινε το 1967, διότι έναν χρόνο νωρίτερα είχε οδηγήσει την Αγγλία στη μοναδική της μέχρι στιγμής κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Επίσης, είχε ένα, σύντομο και μάλλον αποτυχημένο είναι η αλήθεια, πέρασμα από τη χώρα μας, όταν το 1979 εργάστηκε ως σύμβουλος στον Παναθηναϊκό. Πίσω στο 1955 η Ίπσουιτς έγραφε σελίδες ιστορίας. Πρωταθλήτρια Νότου και πάλι στην Division Three, πρωταθλήτρια στην Division One τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά ο άθλος στη μεγάλη κατηγορία. Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Ίπσουιτς στην πρώτη της συμμετοχή στη μετέπειτα Premier League, First Division εκείνη την εποχή. Καθόλου άσχημα. Ο μύθος της Ίπσουιτς όμως είχε συνέχεια. Ως πρωταθλήτρια πήρε μέρος στο European Cup και δεν κατάφερε κάτι σημαντικό, καθώς αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο από τη Μίλαν και ο Ράμσεϊ αποχώρησε.

H πτώση της Ίπσουιτς και η άνοδος στην Premier League

Ακολούθησε ο υποβιβασμός με τον Τζάκι Μίλμπερν στον πάγκο, η άνοδος με προπονητή τον Μπιλ Μακγκάρι και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Μπόμπι Ρόμπσον το 1969. Εννέα χρόνια αργότερα η Ίπσουιτς έκανε την Αγγλία να μιλά και πάλι για αυτή. Κατέκτησε το FA Cup στο στάδιο Γουέμπλεϊ, επικρατώντας στον τελικό της Άρσεναλ με 1-0. Το 1981 ο θρύλος της Ίπσουιτς έφτασε στο αποκορύφωμά του με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA έναντι της ολλανδικής Άλκμααρ. Νίκη στον πρώτο αγώνα στην Αγγλία με 3-0, ήττα στη ρεβάνς της Ολλανδίας με 4-2. Το 1982 ο Μπόμπι Ρόμπσον άφησε την Ίπσουιτς για λογαριασμό της Εθνικής Αγγλίας και τις τύχες της ανέλαβε ο βοηθός του, Μπόμπι Φέργκιουσον. Το 1986 ήρθε ο υποβιβασμός και ακολούθησε μια μακρά περίοδος που η ομάδα θύμιζε ασανσέρ.

TOWN IN FIVE | SOUTHAMPTON (H)

Ο Τζον Λάιαλ συνέδεσε το όνομά του με την Ίπσουιτς και την επιστροφή το 1992 στη μεγάλη κατηγορία. Το 1995 απολύθηκε μετά τον νέο υποβιβασμό. Με τον Τζορτζ Μπάρλεϊ στην τεχνική ηγεσία, η ομάδα έφτανε επί μια τριετία στη βρύση αλλά νερό δεν έπινε, καθώς έχανε την άνοδο στα playoffs. Τελικά τα κατάφερε την περίοδο 1999-2000. Επέστρεψε στην Premier League και το 2001 σε μια εξαιρετική χρονιά κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Πήρε μάλιστα μέρος στο Κύπελλο UEFA της επόμενης χρονιάς. Ακολούθησε καθοδική πορεία. Υποβιβασμός την επόμενη σεζόν και από τότε συμπληρώθηκαν 22 χρόνια μακριά από την Premier League. Την κατηγορία με την οποία πλέον "φλερτάρει" για τα καλά προκειμένου στους αγώνες της στο Portman Road να παρελάσουν και πάλι όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας. Επίσης, για να μπορούν οι φίλοι της Ίπσουιτς να πικάρουν αυτούς της «αιώνιας» αντιπάλου τους, Νόριτς, με την οποία τώρα βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο λεγόμενο ντέρμπι της ανατολικής Αγγλίας. Εκτός και αν ανέβουν και οι δύο ομάδες.

Η Ίσπουτς με Βορειοϊρλανδό στο τιμόνι έτοιμη για Premier League

Ο 38χρονος Κίραν Μακένα είναι ο τιμονιέρης της Ίπσουιτς κι αυτός που την οδηγεί στην Premier League. Γεννημένος στο Λονδίνο, μεγαλωμένος όμως στην κομητεία Φερμανά της Βόρειας Ιρλανδίας, όταν τον Δεκέμβριο του 2021 προσελήφθη από την ομάδα στην τρίτη κατηγορία, βρισκόταν για πρώτη φορά σε πάγκο ως πρώτος προπονητής. Ήταν ένας πρωτάρης δηλαδή, που όμως διέθετε σχετικά με πλούσιο βιογραφικό. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο στα 22 του λόγω τραυματισμού ως παίκτης της Τότεναμ.

Uefa Cup Final 1981 Ipswich Town v AZ Alkmaar (5-4 on Agg)

Εργάστηκε στους νέους της Τότεναμ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία συνέχισε ως βοηθός προπονητή. Σ την τρίτη κατηγορία οδήγησε την ομάδα στην άνοδο τη δεύτερη χρονιά παρουσία του σε αυτή και τώρα ετοιμάζεται να κάνει αυτό που οι περισσότεροι στην Αγγλία αποκαλούν ποδοσφαιρικό θαύμα. Έχουν λόγος να λένε κάτι τέτοιο και ο σημαντικότερος είναι ότι η Ίπσουιτς διέθεσε το περασμένο καλοκαίρι εξαιρετικά μικρό μεταγραφικό μπάτζετ συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας. Συγκεκριμένα φέρεται να ξόδεψε λιγότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ"