Αξέχαστο, στους 16 ναυτικούς και τους 100 επιβάτες του, θα μείνει το ταξίδι που κάνει το ιστιοφόρο "Belem", με προορισμό την Ελλάδα την παραλαβή της ολυμπιακής φλόγας και τη μεταφορά της στη Μασσαλία, στις 8 Μαΐου, που θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με προορισμό το Κατάκολο


To "Belem" θα γίνει το πρώτο ιστιοφόρο στην Ιστορία που θα μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα, πολλώ δε μάλλον στη χώρα που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες. Προορισμός του είναι το Κατάκολο στις 15 Απριλίου, μία ημέρα πριν την τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία. Την επομένη, το "Belem" θα πάρει τη φλόγα και θα συνεχίσει το ταξίδι του, σε ελληνικά ύδατα έως τις 27 Απριλίου. Ύστερα από μία τελετή που θα γίνει το πρωί του τελευταίου Σαββάτου του μήνα στον Πειραιά, το ιστιοφόρο θα αναχωρήσει με προορισμό το γαλλικό Νότο. 




Στο ιστιοφόρο θα καιροφυλακτούν τρεις φύλακες της ολυμπιακής φλόγας. Η διευθύντρια του ιδρύματος που διαχειρίζεται το "Belem", Κριστέλ ντε Λαρόζ, μίλησε και για μία ευκαιρία για 16 νεαρούς οι οποίοι μεγάλωσαν σε δύσκολα περιβάλλοντα. Οι 16 που βρίσκονται στο ιστιοφόρο είναι από 17 έως 25, και όπως είπε η κυρία Ντε Λαρόζ, "δεν είχαν πολλή σχέση με τα θαλάσσια σπορ και την αναψυχή γενικότερα και δεν είχαν πολλή τύχη στη ζωή τους μέχρι στιγμής".

Μέχρι να φτάσει στο Κατάκολο, το πλοίο θα περάσει από την Όλβια στη Σαρδηνία και την Κατάνια στη Σικελία: "Πριν φτάσουν στην ελληνική πρωτεύουσα, οι 100 επιβάτες που θα αποβιβαστούν στην Ολυμπία θα μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν την τελετή αφής της φλόγας" δήλωσε η Κριστέλ ντε Λαροζ και κατέληξε: «Ανυπομονούμε. Η Φλόγα πάντα μεταφερόταν με αεροπλάνο, δεν έφτασε ποτέ με σκάφος, οπότε είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Πάνω από όλα, η Φλόγα δεν πρέπει να σβήσει. Και μετά κανείς να μην αρρωστήσει, να μην υπάρξει τεχνική βλάβη και οι καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές.

Εξαρτόμαστε από διάφορους παράγοντες, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Ωστόσο, δεν έχουμε το δικαίωμα να καθυστερήσουμε. Μας περιμένουν στις 8 Μαΐου".