Δύο αναμετρήσεις Ολυμπιακού - Φενερμπαχτσέ, σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες, σε δύο σπουδαίες ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και σε δύο γήπεδα που απέχουν το ένα από το άλλο... μερικές δεκάδες μέτρα. Πέμπτη 11/4 (19.45) Ολυμπιακός - Φενερμπαχτσέ για τα προημιτελικά του Europa Conference League με έπαθλο μια θέση στους "4". Παρασκευή 12/4 (21.15), Ολυμπιακός - Φενερμπαχτσέ για την τελευταία αγωνιστική της regular season της Euroleague, με έπαθλο την 5η θέση της βαθμολογίας και υπό ακραίες προϋποθέσεις ακόμη και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. 

Ο Ολυμπιακός δεν έχει μακρόχρονη ιστορία απέναντι στη Φενέρμπαχτσε και αυτό αποτελεί, ενδεχομένως, μια παραδοξολογία. Δεν αφορά τόσο στη συχνότητα, άλλωστε ήταν δύσκολο σε ελίτ διοργανώσεις του μακρινού παρελθόντος να συναντηθούν όντως, σε οποιοαδήποτε στάδιο, μια ελληνική και μία τουρκική ομάδα, αλλά ούτε στα νάματα των δύο συλλόγων υπήρξαν ραντεβού που να έχουν καταγραφεί.

Η Φενέρμπαχτσε, άλλωστε, δεν είναι κάνα... παιδαρέλι. Για την ακρίβεια, όπως φαίνεται κιόλας από τη σχετικά παράλογη, με βάση τα γεγονότα, σύγκρουση με όλους και με όλα, μάλλον παλιπαιδίζει, όπως κάνουν οι μεγάλοι άνθρωποι, πολλώ δε μάλλον η ίδια, που βρίσκεται στα 114 χρόνια ύπαρξης.

Ως εκ τούτου, με τον Ολυμπιακό δεν έχει πολλά ραντεβού σε ασπρόμαυρο φόντο, ούτε καν σε τεχνικολόρ. Έχει, πάντως, μια σειρά από αναμετρήσεις στο μπάσκετ, καθώς και οι δύο ομάδες βρίσκονται στον κοινό όμιλο της Euroleague και είναι περίβλεπτα μέλη της πρώτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ έχουν ανταμώσει μία και... καλή στο ποδόσφαιρο.

Ολυμπιακός: Όταν Τικίνιο και Μασούρας γλέντησαν στην Πόλη


Όμιλοι Europa League, σεζόν 2021-22. Το πρώτο ραντεβού Ολυμπιακού και Φενέρμπαχτσε είναι γεγονός στο “Σουκρού Σαράτσογλου”. Η ομάδα του πρώην προπονητή των “ερυθρόλευκων”, Βίτορ Περέιρα, έχει επενδύσει για να κάνει μια μεγάλη πορεία στην Ευρώπη.

Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός 0 - 3 | Highlights - UEFA Europa League 2021/22 - 30/9/2021 | COSMOTE TV



Στο ρόστερ και τη βασική ενδεκάδα εκείνου του παιχνιδιού στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 -άρχισαν αργά οι όμιλοι αφού οι διοργανώσεις της προηγούμενης χρονιάς τελείωσαν... Αύγουστο, συγκεκριμένα ο τελικός του Europa League Σεβίλλη-Ίντερ, που έληξε 3-2, μη ρωτάτε υπέρ ποιου, είναι αυτονόητο, έγινε στις 21 του μήνα- ήταν και ο Δημήτρης Πέλκας. Ο Ολυμπιακός σόκαρε τη Φενέρ με γκολ νωρίς, στο 6’ με τον Τικίνιο, Ο Βραζιλιάνος έκανε, βασικά, ό,τι ήθελε στο γήπεδο. Στο 62’ πάσαρε στον Καμαρά που το σουτ του έπιασε ο Αλτάι, μόνο για να πάει η μπάλα στον Γιώργο Μασούρα ο οποίος σκόραρε με απίθανο βολέ, στο 68’ έδωσε στον Αγκιμπού Καμαρά που νικήθηκε στο τετ α τετ, με τον επερχόμενο Μασούρα να βάζει το δεύτερο προσωπικό γκολ του.

Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μετά τη λήξη του παιχνιδιού, μίλησε για μία νίκη που έκανε περήφανη όλη την Ελλάδα. Όταν η Φενέρμπαχτσε θα ήθελε να πάρει εκδίκηση και για αυτήν τη δήλωση, τα πράγματα θα εξελίσσονταν χειρότερα.

Ολυμπιακός: To σόου του Κάνααν και ένα "τρομακτικό" διπλό 

Ο περυσινός Ολυμπιακός, που έχασε με το σουτ του Σέρχιο Γιουλ το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης στην περυσινή Euroleague, ήταν συνολικά εξαιρετικός, αλλά υπήρχαν παιχνίδια που άπλωνε πέπλο τρόμου σε όλη την Ευρώπη. Ένα από αυτά, της 31ης Ιανουαρίου 2023 στην “Ούλκερ Χολ” απέναντι σε μία Φενέρμπαχτσε η οποία, πάντως, περνούσε ντεφορμάρισμα και τρεις μήνες αργότερα θα έδινε στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα όλους τους λόγους για να αγχώνεται.

Πάντως, εκείνο το παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη, για την 22η αγωνιστική της Euroleague, μύριζε... μακελειό από νωρίς. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 8-0, η Φενέρ σκόραρε ύστερα από 4 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα, ενώ η πρώτη περίοδος τελείωσε με σκορ 24-10.

Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός: 73-93 (MD 22, 31/01/2023)


Στη δεύτερη περίοδο τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, αφού οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν 22-3, μετατρέποντας το 24-13 σε 46-16! Ο Σκότι Γουίλμπεκιν, έπειτα, αποβλήθηκε με δεύτερη τεχνική ποινή. Η διαφορά έφτασε τους 13 πόντους, 79-66, 5'13'' για τη λήξη, αλλά ο Τόμας Γουόκαπ και ο Σακίλ ΜακΚίσικ έβαλαν δύο σημαντικά τρίποντα και ο Ολυμπιακός πέρασε θριαμβευτής, νικώντας 93-73. Μάλιστα, ήταν το πρώτο σπουδαίο ματς του Αϊζάια Κάνααν με την ερυθρόλευκη, αφού ο Αμερικανός έβαλε 20 πόντους σε 21 λεπτά συμμετοχής με 6/9 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και μηδέν λάθη.

Μάλιστα, οι “ερυθρόλευκοι” έπαιξαν χωρίς τον Κώστα Σλούκα, που θα αποδεικνυόταν ο X-Factor στη σειρά των προημιτελικών, με ένα σουτ που, όχι απλώς πέρασε στη μυθολογία της Euroleague αλλά, γέννησε και ένα σλόγκαν-meme που κατά κόρον χρησιμοποιείται από τους μυημένους.

Όταν έφαγε τα λόγια του ο Οζίλ

Η φειδώ ανέκαθεν αναζητούνταν στον Μεσούτ Οζίλ. Ο λατρεμένος του Ζοσέ Μουρίνιο και του Κριστιάνο Ρονάλντο, αντιλαμβάνεται κάποιος μόνο από τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον υποβιβασμό του ρόλου του στην εθνική Γερμανίας, δηλαδή... φεύγοντας για πάντα, ένιωθε larger than life.

Ο Οζίλ, ένας επιτελικός μέσος αέρινος, με ασύλληπτη ποιότητα, ο οποίος έπιασε εξαπίνης τον ποδοσφαιρικό κόσμο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 ως ο “εγκέφαλος” ενός συγκροτήματος που ασκούσε σαγήνη με το παιχνίδι του, σπανίως βουτούσε τη γλώσσα του στο νερό πριν μιλήσει.

Ύστερα από το ματς με τη Γαλατάσαραϊ για τη Super Lig και πριν η Φενέρμπαχτσε πάει στο Καραϊσκάκη για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό για την πέμπτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League, στις 25 Νοεμβρίου του 2021, ο Οζίλ αποφάσισε να προκαλέσει. Είπε ότι η Φενέρμπαχτσε “πάντα νικάει τη Γαλατάσαραϊ” και έδωσε ένα σύνθημα για το ματς στο Φάληρο: “Ήρθε η ώρα να πάμε στην Ελλάδα και να αφήσουμε άφωνο τον πρόεδρό τους. Κρατηθείτε, γιατί θα γίνει μεγάλο πάρτι”. Προφανώς, αναφερόταν στις δηλώσεις του Μαρινάκη μετά το 3-0 του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη.

Η Φενέρ είχε 5 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 6, οπότε οι “ερυθρόλευκοι” του Πέδρο Μαρτίνς έπαιζαν για δύο αποτελέσματα.

Η πλάκα είναι ότι ο Οζίλ στο... πάρτι που διοργάνωσε δεν παρευρέθηκε. Αντιθέτως, παρεστάθη ο Τικίνιο, ο οποίος έβαλε το βουλοκέρι στην πρόκριση των “ερυθρόλευκων” στους 32 του Europa League με το γκολ του στο 90’, ένα αριστερό πλασέ από σέντρα του Όλεγκ Ρέαμπτσουκ. Η Φενέρ έμεινε εκτός Ευρώπης και ο Οζίλ, στο τέλος εκείνης της περιόδου, εκτός Φενέρμπαχτσε. Πέρυσι έπαιξε στην Μπασάκσεχιρ, πριν το καλοκαίρι κρεμάσει τα παπούτσια του στην ηλικία των 34.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cfz7etfsd82x)

Ο Σπανούλης μπροστά στον... Ομπράντοβιτς

Είχε ήδη γραφτεί το μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας τους: αυτό που απέμενε ήταν να εξοργιστεί ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έτι περαιτέρω, βλέποντας την... πλάτη του Βασίλη Σπανούλη όταν εκείνος σκόραρε (ακόμα) ένα μεγαλειώδες τρίποντο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ολυμπιακός πήγε να αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε για το Top-16 της Euroleague τη σεζόν 2014-15 έχοντας ήδη 2 στα 2 στον όμιλο, ωστόσο ήταν... περιβόητη η κόντρα τους. Από το καλοκαίρι του 2010, όταν ο Σπανούλης πήγε στον Ολυμπιακό, οι δύο άντρες δεν είχαν ανταλλάξει ούτε καλημέρα.

Επιπροσθέτως, όμως, ο Ομπράντοβιτς δεν δίσταζε να ομολογήσει ότι ο Σπανούλης ήταν ο κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη εκείνον τον καιρό. Ο ίδιος ο Έλληνας γκαρντ προκαλούσε δέος όπου κι αν ο Ολυμπιακός πήγαινε -τον αντιμετώπιζαν περίπου σαν ένα στοιχείο που ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί, άλλωστε τα κατορθώματά του εκείνη την εποχή, πάνω κάτω, τον έκαναν ίνδαλμα παικτών όπως ο Λούκα Ντόντσιτς.

O Σπανούλης "σκοτώνει" τη Φενέρμπαχτσε !


Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη Φενέρμπαχτσε στις 16 Ιανουαρίου του 2015 και με 19’’ να απομένουν ο Σπανούλης, αφού είχε πάρει το σκριν του Μπρεντ Πέτγουεϊ, είχε δώσει στον Λοτζέσκι και έκοψε στα αριστερά του, βρέθηκε μπροστά στον πάγκο της Φενέρμπαχτσε και σούταρε ένα ιοβόλο τρίποντο, που έδωσε προβάδισμα με σκορ 71-68 στον Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι” νίκησαν 74-68, αλλά η Φενέρ επέστρεψε ώστε να επικρατήσει στο ΣΕΦ, ενώ ο Ολυμπιακός έκανε άλλες τέσσερις ήττες στα υπόλοιπα εννιά παιχνίδια του.

Αυτό, βέβαια, δεν τον εμπόδισε να περάσει την Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας και το τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη στο μηδέν του παιχνιδιού του ΣΕΦ, να αποκλείσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε ακόμα έναν ημιτελικό, πριν, εν τέλει, ηττηθεί από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, 80-64, στον τελικό της Euroleague.

Το τρίποντο του Σλούκα

Φυσικά, η κορυφαία στιγμή του Ολυμπιακού απέναντι στη Φενέρμπαχτσε είναι το τρίποντο του Κώστα Σλούκα στον περυσινό τρίτο προημιτελικό. Οι “ερυθρόλευκοι” δεν έκαναν εκπτώσεις στον όμιλο και έπεσαν πάνω στο συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη, που είχε αντιμετωπίσει προβλήματα όλη εκείνη τη χρονιά, αλλά ήταν πανέτοιμο στη σειρά.

Ο Ολυμπιακός άνοιξε νικηφόρα τη σειρά των ημιτελικών, αλλά η Φενέρμπαχτσε έκανε το μπρέικ στο δεύτερο παιχνίδι, στο ΣΕΦ, και η σειρά μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Το τρίτο παιχνίδι έγινε στις 3 Μαΐου Ο Τόμας Γουόκαπ παραλίγο να κάνει ένα μοιραίο λάθος με 15’’ για τη λήξη και το σκορ στο 69-69. Στην επίθεση της τουρκικής ομάδας, ο Μάρκο Γκούντουριτς σκόραρε από μέση απόσταση και με 3,9’’ να απομένουν, ώστε να της δώσει προβάδισμα.


Σλούκας kalimera kalispera kalinikta



Ο Μπαρτζώκας πήρε τάιμ άουτ, ο Σλούκας βγήκε από το σκριν, πήρε την μπάλα, έκανε μια ραχιαία ντρίμπλα και... αμόλησε ένα τρίποντο σχεδόν με σπάσιμο. Το σουτ βρήκε στόχο, ο εκφωνητής, μεθυσμένος από την τρέλα που μπορεί να προκαλέσει ένα buzzer beater, είπε το αμίμητο “όπααααα, καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα”, που προσφάτως αναβίωσε ο... Δημήτρης Γιαννακόπουλος σε δικό του τρίποντο στο ΟΑΚΑ, δείχνοντας πώς θα κατακτήσει ο Παναθηναϊκός τη φετινή Euroleague και, παρά το γεγονός ότι η Φενέρ ισοφάρισε τη σειρά σε ένα σκληρό τέταρτο ματς, υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό και τη δυναμική του ΣΕΦ στον πέμπτο προημιτελικό, χάνοντας 84-72.

Ο Σλούκας το είχε ξανακάνει στη Φενέρ στις 28 Οκτωβρίου του 2021, όταν με fade away τζαμπ σουτ, πέτυχε το νικητήριο καλάθι στο 67-65 του ΣΕΦ για την έβδομη αγωνιστική της Euroleague. 

Ειρήσθω εν παρόδω, ήταν σχεδόν το ίδιο σκορ (82-72) που είχε ηττηθεί η Εφές από την ομάδα του Μπαρτζώκα στον πέμπτο προημιτελικό του ΣΕΦ 10 χρόνια νωρίτερα, στις 26 Απριλίου του 2013. Και μέχρι ο Γιουλ να σουτάρει το μανταρίνι, όλα γίνονταν κατά τα Γραφάς.