Η Αθλέτικ Μπιλμπάο κατέκτησε το Copa del Rey ύστερα από 40 χρόνια. Η νίκη της επί της Μαγιόρκα τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου, σε ένα ματς που τελείωσε Κυριακή 7 Απριλίου, έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς στη Χώρα των Βάσκων. Η Αθλέτικ είναι το καμάρι της. Κάνει τους ανθρώπους και κλαίνε. Η υποδοχή της ομάδας, στην τελετή που έγινε την Πέμπτη 11 Απριλίου στο Μπιλμπάο, ήταν υπέροχη. Αλλά ακόμα και αυτή προέρχεται από τα συναισθήματα. 




Μπιλμπάο: Σε πλοία και βάρκες

Η ηλιόλουστη μέρα και ο καταγάλανος απογευματινός ουρανός έκαναν ιδανικές τις συνθήκες για βαρκάδα. Με πλοία και βάρκες μέσα στον ποταμό Νερβιόν περιηγήθηκαν οι ποδοσφαιριστές και ο υπέροχος κύριος Ερνέστο Βαλβέρδε. Στην όχθη, ο κόσμος γελούσε και έκλαιγε. Έβγαζε φωτογραφίες. Απολάμβανε τους κυπελλούχους Ισπανίας. 





Τα ροζ πουκάμισα και τα κόκκινα μπλουζάκια είχαν για προορισμό το "Σαν Μαμές", για το κύριο μέρος της εκδήλωσης. Η αποστολή έφτασε εκεί δύο ώρες αφού άρχισε η βαρκάδα. 






Φυσικά, μέσα στον "λάκκο των λεόντων" επρόκειτο να γίνει η αποθέωση. Σαράντα χρόνια μετά, τα χρώματα έχουν ανανεωθεί. Το 1984 ο Νερβιόν είχε επίσης την τιμητική του. 




Οι άνθρωποι στο Μπιλμπάο περίμεναν καιρό. Την αγαπούν την ομάδα, σαν τη ζωή τους. Κάποιοι δεν ζούσαν όταν η Μπιλμπάο νίκησε την Μπαρτσελόνα στον τελικό που πανθομολογουμένως έστειλε τον Ντιέγκο Μαραντόνα στη Νάπολι. Άλλοι είχαν αυτήν την πικρή γεύση στο στόμα, από τους έξι διαδοχικούς χαμένους. Ήθελε δύο Γουίλιαμς, έναν Βαλβέρδε και έναν ψύχραιμο Μπελενγκέρ για να γίνει η δουλειά απέναντι στη Μαγιόρκα.