Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα όπου παίζουν πέντε εναντίον πέντε, αλλά ο προπονητής είναι όλα τα λεφτά. Και όταν μιλάνε για τον Βασίλη Σπανούλη το θέμα πάει σε άλλο επίπεδο.

Ο "Kill Bill" του ελληνικού μπάσκετ είναι μια ιδιοφυΐα. Τα πεπραγμένα του εντός παρκέ μιλούν από μόνα τους. Ο Βασιλης Σπαούλης γεννήθηκε όχι απλά για να παίζει μπάσκετ, αλλά για να το κάνει ό,τι θέλει.

Μάλιστα το βράδυ της περασμένης Τρίτης κατέγραψε την πρώτη μεγάλη, μέχρι την επόμενη βέβαια, επιτυχία του ως τεχνικός. Δεν έχει ολοκληρώσει τα δύο πρώτα χρόνια του στον πάγκους και ο Βασίλης Σπανούλης έγραψε ιστορία ως προπονητής με το Περιστέρι.


Τεράστια επιτυχία για του Περιστέρι με οδηγό τον Σπανούλη

Οι "Πρίγκιπες" της δυτικής όχθης νίκησαν 89-77 την Βόννη στον εκτός έδρας τρίτο μεταξύ τους ματς για την προημιτελικά σειρά του Basketball Champions League. Έκαναν το 2-1 και προκρίθηκαν στο Final-4, το οποίο θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι και τη "Stark Arena" από τις 26 έως τις 28 του μήνα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Περιστέρι θα βρεθεί σε συγκεκριμένη φάση μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κάτι που κατάφερε να κάνει κι ενώ στην φάση των “16”, που έγινε με ομίλους, ξεκίνησε με τρεις σερί ήττες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0lu7kq7tjop)

Ωστόσο στη συνέχεια έκανε ισάριθμες νίκες για να προκριθεί στα προημιτελικά, όπου με 2-1 νίκες απέκλεισε τη Βόννη, η οποία πέρσι κατέκτησε τον τίτλο.

Προηγούμενη μεγάλη επιτυχία για το Περιστέρι ήταν πριν 30 χρόνια όπου νίκησε 93–72 την Μπένετον Τρεβίζο του Τόνι Κούκοτς κι έφτανε στα προημιτελικά του Κόρατς.

Η άλλη ήταν πριν από 20 όταν προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη με πρόκριση στα νοκ άουτ της (νεοσυσταθείσας) Euroleague παίρνοντας νίκη στην έδρα της Μπαρτσελόνα (77-73).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0mk499knfv5)

Ο "στρατηγός" Βασίλης Σπανούλης

Σήμερα, υπό τον Βασίλη Σπανούλη, μια σταθερή διοίκηση και ζηλευτό οργανόγραμμα, το Περιστέρι εκπληρώνει το πεπρωμένο του.
Ο "στρατηγός" αυτής της επιτυχίας, μετά το τέλος του αγώνα με την Βόννη, πήγε στο πινακάκι, όπου είχε σημειώσει τις δύο νίκες που έπρεπε να κάνει το Περιστέρι.

Τίκαρε και την δεύτερη ενώ από κάτω έχει βάλει κουτάκι για τον ημιτελικό, αλλά και τον τελικό του Basketball Champions League, στέλνοντας το μήνυμα στους παίκτες του, οι οποίοι τον αποθέωσαν.

Ο προάγγελος για τον Βασίλη Σπανούλη στο Περιστέρι

Το μπασκετικό μυαλό του Βασίλη Σπανούλη λίγοι μπορούν να το αποκρυπτογραφήσουν. Ο ίδιος «γεννάει» συνέχεια ιδέες και όπως εξελισσόταν ως παίκτης ακόμα και πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, το ίδιο κάνει τώρα σαν προπονητής.

Πέρσι έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό, όπου οδήγησε την ημιτελική σειρά του πρωταθλήματος σε πέμπτο ματς. Παράλληλα τον είχε νικήσει και στην κανονική διάρκεια.

Επίσης έφτασε με το Περιστέρι ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Για έναν προπονητή, που δεν έχει κλείσει καν δύο χρόνια στους πάγκους, είναι εντυπωσιακό αλλά και προάγγελος για το τι θα ακολουθήσει.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0gnmz3it2rd)

Το ρόστερ του Περιστερίου και ο Σπανούλης

Γιατί αυτές τις επιτυχίες δεν τις έκανε έχοντας στα χέρια του ένα ακριβό ρόστερ. Κάθε άλλο, ενώ και το Περιστέρι δεν είναι ο σύλλογος με την τεράστια οικονομική δυνατότητα.

Ωστόσο προσφέρει στον Βασίλη Σπανούλη αυτά που θέλει, με το μπάτζετ που ο ίδιος όρισε βάση και των δυνατοτήτων του συλλόγου.

Είναι το απόλυτο «αφεντικό» στην ομάδα, η οποία λειτουργεί σε άκρως επαγγελματικά πρότυπα σε ό,τι έχει να κάνει και με τις πληρωμές προς τους παίκτες.

Κι εκείνος, όπως και οι παίκτες του κάνουν τα πάντα στο παρκέ για να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες τους. Σίγουρα όλα κινούνται γύρω από την μπασκετική ιδιοφυΐα του Βασίλη Σπανούλη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0dwma0ttek9)

Η κίνηση - ματ με την υπογραφή του "Kill Bil"

Στα μέσα Δεκεμβρίου πρόσθεσε στο ρόστερ τον Ζερμέν Λοβ. Έτσι έδωσε την ευκαιρία στον χαρισματικό Τζο Ράγκλαντ να απελευθερωθεί και να γίνει ακόμη πιο ωφέλιμος αγγίζοντας μάλιστα το νταμπλ-νταμπλ κατά μέσο όρο (14.8π, 9.2 ασίστ).

Θα είναι σίγουρα στην κορυφαία πεντάδα του BCL. Επίσης ο χρόνος που πέρασε δίπλα στον Σπανούλη βοήθησε πολύ τον Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ ν’ αποκτήσει την αυτοπεποίθηση ενός ελίτ παίκτη, ενόσω οι παίκτες της φροντ λάιν δούλευαν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Πιο αθλητικός ο Ρένφρο, πιο δυναμικός ο Τόμπσον, με καλό μακρινό σουτ οι Χουγκάζ και Ντάνγκουμπιτς.

Από την άλλη, Ξανθόπουλος Κασσελάκης και Κένι Γουίλιαμς φροντίζουν για την ισορροπία ενθουσιασμού – πείρας.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή