Οι πρόσφατες αποτυχίες των ΗΠΑ σε Mundobasket ήχησαν καμπανάκια στην κατά τεκμήριο κορυφαία εθνική ομάδα μπάσκετ όλων των εποχών. Το γεγονός ότι οι κορυφαίοι παίκτες του NBA δεν είναι πλέον Αμερικάνοι, τους κακοφαίνεται πολύ. Γι' αυτό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, η Team USA θα έχει ένα ρόστερ το οποίο είναι φτιαγμένο μόνο για την κορυφή. Ο Γκραντ Χιλ σε ρόλο GM επέλεξε τους 12 που θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ και θα φέρουν το χρυσό μετάλλιο στην πιο δύσκολη για εκείνους Ολυμπιάδα των τελευταίων ετών.

 Ο Λεμπρόν Τζέιμς ήταν από τους πρώτους που είχαν θέσει εαυτόν εντός ομάδας. Ο "Βασιλιάς" θέλει να κλείσει την καριέρα του με ένα χρυσό μετάλλιο για τη χώρα του. Ο Στεφ Κάρι ακολούθησε, όπως και ο πιστός στρατιώτης Κέβιν Ντουράντ στην τέταρτη σερί Ολυμπιάδα του. Ο Τζοέλ Εμπίντ μετάνιωσε τα λεγόμενά του στον Εμανουέλ Μακρόν και επέλεξε την ασφάλεια της Team USA από το να γίνει οικοδεσπότης φορώντας τη φανέλα των Γάλλων. Υπό την καθοδήγηση του Στιβ Κερ, μόνος στόχος είναι η κορυφή.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι αστέρες που διαμορφώνουν το κορυφαίο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ

Είναι πολύ δύσκολο να δεχθούν οι Αμερικανοί ότι ο υπόλοιπος πλανήτης μπορεί να παίξει καλύτερα το "basketball" από εκείνους. Τους είναι δύσκολο να βλέπουν τους τελευταίους MVP να είναι από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ακόμη και από τα... βόρεια σύνορα όπως ο σταρ των Θάντερ, Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ. 

Οι Καναδοί είναι μια ακόμη πιο διψασμένη ομάδα και αναμένεται να είναι εκ των μεγαλύτερων ανταγωνιστών των Αμερικανών βασιζόμενοι στο περιφερειακό δίδυμο των Τζαμάλ Μάρεϊ και Σάι Τζίλτζιους Αλεξάντερ με τους Άντριου Γουίγκινς και Αρ Τζέι Μπάρετ να είναι επίσης αγριεμένοι.

Ποιος μπορεί να ξεγράψει τους παγκόσμιους πρωταθλητές Γερμανούς οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο στις Φιλιπίννες. Τα αδέρφια Βάγκνερ και ο Ντένις Σρούντερ πιθανότατα θα έχουν στη διάθεσή τους και τον Μάξι Κλίμπερ που είχε απουσιάσει από την ομαδάρα που πήρε το χρυσό στο πρόσφατο Mundobasket του 2023. 

Ο Νίκολα Γιόκιτς θέλει να ηγηθεί επιτέλους της Σερβίας και μαζί να φτάσουν όσο ψηλότερα γίνεται. Ο Βασίλιε Μίσιτς θα είναι φρέσκος μετά και το εντυπωσιακό προσωπικό του κλείσιμο στη σεζόν στο NBA με τους Σάρλοτ Χόρνετς ενώ και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς αποκλείστηκε νωρίς με την Ατλάντα. 

Οι οικοδεσπότες Γάλλοι περίμεναν τον Τζοέλ Εμπίντ μεν, αλλά εφόσον κατέβει ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα στο πλάι του Ρούντι Γκομπέρ δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Στα γκαρντ είναι το θέμα του με τον Εβάν Φουρνιέ να θέλει να αποδείξει πράγματα μετά από την ίσως τελευταία του χρονιά στον "μαγικό κόσμο".

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γιάννης, ο Ντόντσιτς και η "δεξαμενή" των προολυμπιακών τουρνουά

Πέραν των εγγυημένων θέσεων, υπάρχουν και τέσσερις που θα προκύψουν από τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά. Και εκεί υπάρχουν διψασμένες ομάδες και μεγάλοι αστέρες που ψάχνουν την υπέρβαση με την εθνική τους ομάδα.

Το μεγαλύτερο παράδειγμα όλων, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Με τον Γιάννη ηγέτη και τον Σπανούλη στον πάγκο, η εθνική μας θα ψάξει την πρόκριση καθώς θα παίξει εντός έδρας στην ουσία, αφού το προολυμπιακό τουρνουά στο οποίο μετέχουμε διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ξέχωρα του Γιάννη, δεν θα μας χάλαγε να έρθει... μπόνους και "δεύτερη βοήθεια" από το NBA, αυτή του Τρίσταν Βούκσεβιτς.

Ποιος όμως θέλει να χαλάσει τα όνειρα του Γιάννη και των Ελλήνων; Μα φυσικά ο Λούκα Ντόντσιτς. Ο αστέρας των Μάβερικς έκανε χρονιά MVP στο NBA και θέλει να οδηγήσει την Σλοβενία στο Παρίσι, στερώντας τα δικά μας όνειρα. Είναι μια ομάδα μόνος του μεν. Αλλά είναι ο Ντόντσιτς!

Οι Λετονοί του Λούκα Μπάνκι έχουν εξαιρετικό υλικό τόσο από τα ευρωπαϊκά παρκέ όσο και από τα... αμερικάνικα με τον Κρίσταπς Πορζίνγκις να είναι πάντα εκεί. Θα διοργανώσουν προολυμπιακό τουρνουά, κάτι που αυτόματα τους κάνει το φαβορί για μια θέση στον όμιλο με Γερμανία, Γαλλία και Ιαπωνία, αφού βασικότεροι αντίπαλοί τους είναι η Γεωργία και το Μαυροβούνιο με τη Βραζιλία. 

Στη Βαλτική υπάρχει όμως και μία παραδοσιακή δύναμη η οποία αναμένεται να έχει στη διάθεσή της από το NBA τόσο τον Ντομάντας Σαμπόνις όσο και τον Γιόνας Βαλαντσιούνας. Η Λιθουανία θα ταξιδέψει μέχρι το Πουέρτο Ρίκο για να δώσει μεγάλη μάχη τόσο με τους Πουερτορικάνους όσο και με τους Ιταλούς του Ντανίλο Γκαλινάρι. Ο νικητής του συγκεκριμένου τουρνουά θα είναι στον όμιλο με Σερβία και ΗΠΑ!

Τέλος, οι Ισπανοί είναι η μόνη εκ των παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού μπάσκετ που δεν έχει κάποιον σπουδαίο εκπρόσωπο στο NBA. Παρ' όλα αυτά ποιος μπορεί να ξεγράψει αυτή την ομάδα; Διοργανώνει προολυμπιακό τουρνουά στη Βαλένθια και μεγάλος αντίπαλός της θα είναι η ομάδα που θέλει να κάνει την έκπληξη έχοντας στο ρόστερ της τον Κλέι Τόμπσον, τον Μπάντι Χιλντ, τον Έρικ Γκόρντον και τον ΝτιΆντρε Έιτον! Κι αυτή δεν είναι άλλη από τις Μπαχάμες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 αναμένεται να έχουν ένα από τα εντυπωσιακότερα "ρόστερ" που έχουν παρουσιαστεί σε Ολυμπιάδα. Το δέλεαρ ενός ολυμπιακού μεταλλίου είναι τεράστιο για έναν αθλητή μπάσκετ, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Γι' αυτό και είναι αρκετά δύσκολο να απουσιάσει κάποιο από τα "μεγάλα ονόματα". Λάβετε θέσεις, λοιπόν!