Το ανδραγάθημα του Κωνσταντίνου Τζολάκη στην Κωνσταντινούπολη, με τις αποκρούσεις τριών πέναλτι ποδοσφαιριστών της Φενέρμπαχτσε, που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στην πρόκριση στους ημιτελικούς του Conference League, δεν έχει μεγάλη απόσταση με τον κάματο του 21χρονου τερματοφύλακα στην αληθινή ζωή. Ίσα ίσα, που οι στιγμές της καθημερινότητας οδήγησαν στη διαύγεια πνεύματος και το σφρίγος σώματος, που τον κατέστησαν σχεδόν ανίκητο στη διαδικασία των πέναλτι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nlco6n1weh)

Ο Τζολάκης είναι φοιτητής τστο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μιχαήλ Σφακιανάκης, μίλησε στην "Κυριακάτικη Απογευματινή" για τον πορτιέρε των "ερυθρόλευκων" και για τη σημασία της ισόποσης παραγωγής ενέργειας σε αθλητισμό και παιδεία.

Ο Μιχαήλ Σφακιανάκης αναφέρθηκε στον Τζολάκη περίπου ως υπόδειγμα φοιτητή, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι ο μόνος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά που συνδυάζει πρωταθλητισμό με ακαδημαϊκή πορεία. Είναι, πάντως, σημαντικό διότι "συνάδει με το νους υγιής εν σώματι υγιή". Για τον Τζολάκη, συγκεκριμένα, ο Πρύτανης κ. Σφακιανάκης επιβεβαίωσε πως είναι φοιτητής επιμελής: "Τα παιδιά που έχουν τα αθλητικά προσόντα, αν τα συνδυάσουν και με τα γνωσιακά, κάνουν αυτό που λέμε τον ιδανικό συνδυασμό". Ο συγκεκριμένος φοιτητής περνάει τα μαθήματά του, έχει βγάλει "λίαν καλώς" έως τώρα, δηλαδή αυτός θα ήταν ο βαθμός του αν έπαιρνε τώρα το πτυχίο του. Προσπαθεί, και μάλιστα επιτυχώς, να συνδυάσει τις σπουδές του με τον πρωταθλητισμό".

Πάντως, δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη ήταν φοιτήτρια στο ΠΑΠΕΙ. "Πριν λίγους μήνες είχε 'χρυσή' επιτυχία στο Παγκόσμιο και είχε επιτυχία και στο Πανεπιστήμιό μας", είπε ο Πρύτανης, που υπενθύμισε πως "βραβεύσαμε οκτώ ολυμπιονίκες του πόλο που έδωσαν μεγάλο μέρος από το πριμ στους πυρόπληκτους της Εύβοιας". Πράγματι, σε εκδήλωση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2023 στο Πανεπιστήμιο, ο προπονητής της Εθνικής, Θοδωρής Βλάχος, και οι πολίστες Γιάννης Φουντούλης, Γιώργος Δερβίσης, Μάριος Καπότσης, Γιάννης Αλαφραγκής, Κωνσταντίνος Κάκαρης, Άγγελος Βλαχόπουλος, αλλά και οι αποχωρήσαντες Χριστόδουλος Κολόμβος και Κώστας Μουρίκης, τιμήθηκαν για τη συνεισφορά τους, αλλά και για τα διδάγματα που αφήνει η προσπάθειά τους.

Μιχαήλ Σφακιανάκης: "Η ισορροπία είναι αγαθό"

Ο κ. Σφακιανάκης στάθηκε στην αξία της ισορροπίας, τονίζοντας ότι "το νους υγιής εν σώματι υγιή έχει ειπωθεί από τους αρχαίους, αλλά αφορά σε κάθε άνθρωπο που το πνεύμα του συνδυάζει με το σώμα του". Συγχρόνως, μιλά για την παιδεία και την ακαδημαϊκή πορεία, όχι απαραιτήτως ως μέσο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις της απορρόφησης στην αγορά εργασίας, αν και αυτό είναι το ιδεατό, αλλά αυτούσια. "Οι σπουδές διασφαλίζουν τη μόρφωση, παράλληλα προσπαθούμε να εμπνεύσουμε κάποια ιδανικά στους φοιτητές μας. Αυτός ο συνδυασμός είναι ανεξάρτητος από τον επαγγελματικό προσανατολισμό, είναι καλό να έχουμε αντιστοίχιση, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται.

Ένα παιδί που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό και συγχρόνως φοιτά με επιμέλεια είναι οπωσδήποτε επαινετέο".

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0nliwcug169)

Ο Τζολάκης υπήρξε εμπνευσμένος μέσα στο αγωνιστικό χώρο του "Σουκρού Σαράτσογλου", αλλά στις δηλώσεις του έδειξε να έχει πετύχει, τουλάχιστον για την ηλικία του, την αριστοτελική μετριότητα. Ο 21χρονος Κρητικός υπήρξε συγκρατημένος δίχως να κοπιάζει. Ο κ. Σφακιανάκης θεωρεί ότι "με τη σωστή έννοια της λέξης παιδεία, έχει κυρίαρχο ρόλο, ένας σωστά πεπαιδευμένος άνθρωπος είναι πιθανότατο να έχει βρει την ισορροπία".

Αυτό, όπως τόνισε, θα παίξει "σημαντικότατο ρόλο και μελλοντικά, η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει το δρόμο". Ο Μιχαήλ Σφακιανάκης μίλησε στην "Α" από την Αλεξανδρούπολη, όπου γινόταν η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Δημοσιεύτηκε στην "Κυριακάτικη Απογευματινή".