Η επιστροφή του Παναθηναϊκού στα Playoffs της Euroleague είναι γεγονός και το ΟΑΚΑ έβαλε για ακόμη μία φορά τα... γιορτινά του για να υποδεχθεί την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι πράσινοι έχοντας το πλεονέκτημα έδρας μετά τη δεύτερη θέση που κατέκτησαν στη κανονική διάρκεια της διοργάνωσης, χρειάζονται τρεις νίκες για πάνε στο Final 4 του Βερολίνου.

Το ξεκινήμα του αγώνα έδειξε από την αρχή τις... ορέξεις των δύο ομάδων για επιθετικό μπάσκετ με τους "πράσινους" να παίρνουν προβάδισμα οκτώ πόντων (50-42) στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με τους Ερναγκόμεθ και Βιλντόζα να βοηθούν από τον πάγκο σημαντικά την ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Το παιχνίδι όμως στη συνέχεια έγινε ντέρμπι με τους φιλοξενούμενους να βρίσκουν λύσεις επιθετικά και να παίρνουν προβάδισμα στα μέσα του τετάρτου δεκαλέπτου και τελικά να παίρνουν τη νίκη με 87-91 και να κάνουν το 1-0 στη σειρά των Playoffs της Euroleague.

Επιθετικό κρεσέντο από Παναθηναϊκό και Μακάμπι στη πρώτη περίοδο

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα και πήρε γρήγορα το προβάδισμα χάρις στο εύστοχο τρίποντο του Μήτογλου και το σουτ από μέση απόσταση για τον Ναν. Οι Ισραηλινοί όμως, μπόρεσαν να βρουν λύσεις επιθετικά και με τον Μπάλντγουιν να οργανώνει και τον Κοέν να σκοράρει πήραν το προβάδισμα (9-12) στα πρώτα πέντε λεπτά της αναμέτρησης.

Οι "πράσινοι" ενώ έχουν εξαιρετικές λύσεις στην επίθεση με τον Κώστα Σλούκα να οργανώνει και τον Ναν να σκοράρει , στην άμυνα αντιμετωπίζουν προβλήματα που δύσκολα λύνονται. Η απόφαση του Εργκίν Αταμάν να περάσει στο παιχνίδι τον Κώστα Αντετοκούνμπο δεν αποδείχθηκε σωστή με τον Έλληνα σέντερ να κάνει δύο φάουλ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, δίνοντας στη Μακάμπι τη δυνατότητα για προβάδισμα πέντε πόντων (14-19) τρία λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. 

Τα τρίποντα του Γκριγκόνις και ένα φοβερό κάρφωμα από τον Λεσόρ, έφεραν τον Παναθηναϊκό σε απόσταση αναπνοής στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 25-26 σ' ένα παιχνίδι που οι επιθέσεις προς ώρας έχουν τον πρώτο λόγο.

Βιλντόζα και Χουάντσο έδωσαν λύσεις και προβάδισμα στον Παναθηναϊκό

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού με τα επιθετικά ριμπάουντ και τις έξτρα επιθέσεις που δίνει στη Μακάμπι Τελ Αβίβ συνεχίστηκε και στην αρχή της δεύτερης περιόδου, με τους παίκτες του Κάτας να έχουν επτά σε σχέση με το "τριφύλλι" που δεν είχε κανένα στα πρώτα δώδεκα λεπτά του αγώνα. 

Η είσοδος των Γκραντ και Βιλντόζα στο παρκέ "έσφιξε" την άμυνα των γηπεδούχων και τους έδωσε το προβάδισμα με επτά πόντους (37-30) με τη διαφορά να μπορούσε να αυξηθεί αν ο Λεσόρ εκμεταλλευόταν τις συνεχόμενες βολές (1/5) που κέρδιζε. Τα δύο πολύ μακρινά εύστοχα τρίποντα του Αργεντίνου γκαρντ και η απίστευτη δουλειά του Χουάντσο Ερναγκόμεθ στα ριμπάουντ, έφεραν τον Παναθηναϊκό στο +11 (43-32) πέντε λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου.

Το τρίτο φάουλ του Ναν, σε συνδυασμό με τους πρώτους πόντους του Κόλσον στο παιχνίδι μείωσαν τη διαφορά για τη Μακάμπι, αλλά η οξυδέρκια του Κώστα Σλούκα κράτησε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδο (50-40) 1:30 λεπτό πριν το τέλος του πρώτου μισού της αναμέτρησης. Ένα φάουλ 0.8 πριν το τέλος του ημιχρόνου έφερε τη διαφορά στους 8 (50-42) με τους "πράσινους" να έχουν τον πρώτο λόγο στον αγώνα τελειώνοντας το πρώτα είκοσι λεπτά του αγώνα με το απόλυτο 100% στα δίποντα με 11/11 και με 50% στα τρίποντα με 8/16.

Ο απίστευτος Σλούκας και ο Καλαϊτζάκης που έκανε πιο "σκληρό" τον Παναθηναϊκό

Το σκηνικό στη τρίτη περίοδο δεν άλλαξε πολύ με τις δύο ομάδες να είναι πιο προσεκτικές στην άμυνα τους, με τον Παναθηναικό να "καθαρίζει" πλέον τα ριμπάουντ που τον πλήγωσαν στην αρχή του αγώνα και να κρατάει τη διαφορά στους 8 πόντους (62-54) πέντε λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο αρχηγός των "πρασίνων" έκανε τα πάντα και στις δύο πλευρές του παρκέ, μιας και κάθε φορά που οι φιλοξενούμενοι πλησιάζουν, εκείνος έδινε τη λύση επιθετικά για το "τριφύλλι" είτε σκοράροντας είτε πασάροντας.

Ένα μικρό ξέσπασμα των φιλοξενούμενων, με τους Ριβέρο και Κλίβελαντ έριξε τη διαφορά στους 5 (64-59), τρισίμιση λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, αλλά η επιλογή του Εργκίν Αταμάν να περάσει στο παρκέ τον Καλαϊτζάκη αποδείχθηκε ευεγερτική για τον Παναθηναϊκό.

Ο Έλληνας φόργουορντ να πρόλαβε σε περίπου 1:30 λεπτό να προσφέρει την κορυφαία φάση στον αγώνα με ένα εντυπωσιακό μπλοκ στον Ριβέρο αλλά και τρομερό πάθος στην άμυνα. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το "τριφύλλι" μπροστά στο σκορ με επτά πόντους (70-63) να διατηρεί το προβάδισμα.

Από ωραίος... μοιραίος ο Σλούκας και 1-0 η Μακάμπι στα Playoffs της Euroleague

Η τελευταία περίοδος δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Μπάλντγουιν που είχε... σιγήσει στη τρίτη περίοδο έβαλε γρήγορα πέντε πόντους και μείωσε στους 2 (70-68) μέσα σε 40 δευτερόλεπτα. Ο Αμερικάνος γκαρντ των φιλοξενούμενων όμως τραυματίστηκε στην επόμενη φάση και οδηγήθηκε στον πάγκο.

Το γεγονός αυτό όμως δεν πτόησε τους Ισραηλινούς που με συνεχόμενα σουτ έξω από τα 6,75 πήραν το προβάδισμα με 4 πόντους (77-81) έξι λεπτά πριν το τέλος του αγώνα με τον Κόλσον να δίνει σημαντικές βοήθειες. Κάπου εκεί εμφανίστηκε για τους γηπεδούχους η προσωπικότητα του Τζέριαν Γκραντ που με τέσσερις δικούς του πόντους κράτησε τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι και στο -2 (81-83) τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε.

Το επόμενο 1:30 λεπτό έδειξε το άγχος των δύο ομάδων με τους Λεσόρ και Ριβέρο να αστοχούν εξ' επαφής σε συνεχόμενες προσπάθειες με το σκορ να μένει... κολλημένο στο 81-83. Ένα τρίποντο του Τζέριαν Γκραντ στην επίθεση και μία άμυνα στον Κόλσον έφεραν το παιχνίδι στα ίσα 87-87, 52 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ενός αγώνα που δεν είναι για... καρδιακούς.

Ένα δίποντο του Μπράουν στη συνέχεια και ένα λάθος του Κώστα Σλούκα στη τελευταία επίθεση των "πρασίνων" έδωσε τη νίκη στη Μακάμπι με 87-91 και το προβάδισμα στη σειρά των Playoffs, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τους Ισραηλινούς για το δεύτερο παιχνίδι την Πέμπτη (25/04 21:15) στο κλειστό του ΟΑΚΑ.