Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έχουν ανάλογα προβλήματα με τις διοργανώσεις του παρελθόντος. Για το Παρίσι ένα πρόβλημα είναι ο Σηκουάνας που είχε πολλούς μετανάστες και ένα άλλο ότι δεν είναι τόσο καθαρός ώστε να μπορεί να κολυμπήσει σε αυτόν, ο Εμάνουελ Μακρόν, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει.

Πάντως οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έχουν ήδη ένα πρόβλημα λιγότερο, καθώς το Παρίσι και ο Σηκουάνας απαλλάχθηκαν από τους μετανάστες, τουλάχιστον όσον αφορά τα κεντρικά σημεία. Μπορεί αυτό να μην βοηθά τον Εμάνουελ Μακρόν να κολυμπήσει, όμως για τους διοργανωτές θεωρείται σημαντικό.

Φυσικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 δεν έλυσαν το θέμα που χρόνια τώρα τίθεται για το Παρίσι και την περιοχή του Σηκουάνα και αφορά τους μετανάστες. Προφανώς και θα ήθελε ο Εμανουέλ Μακρόν να έχει δοθεί λύση, αλλά το θέμα πήγε… κάτω από το χαλάκι.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έκρυψαν τους μετανάστες

Ουσιαστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 έκρυψαν από την κοινή θέα σε Παρίσι και Σηκουάνα του μετανάστες κι έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα τους δει αν καταφέρει να κολυμπήσει. Ούτε φυσικά οι τουρίστες.

Paris police evict hundreds of migrants from camp ahead of Olympics | BBC News

Μπορεί αθλητές να βγάζουν πλαστικά από τον Σηκουάνα, ο Εμανουέλ Μακρόν να δεσμεύεται ότι θα κολυμπήσει, αλλά το σχετικά κρύο πρωινό της περασμένης Τρίτης, η αστυνομία στο Παρίσι έφτασε πριν το ξημέρωμα για να ξυπνήσει μια ομάδα νεαρών μεταναστών από τη Δυτική Αφρική που ζούσαν σε σκηνές στο δρόμο.

Σε αυτή την τελευταία επιχείρηση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, έδιωξαν τους μετανάστες από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους λίγα μόλις βήματα μακριά από τον ποταμό Σηκουάνα.

Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ανήλικοι και σε διαδικασία αναζήτησης εγγράφων διαμονής.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 και η έξωση στον καταυλισμό με μετανάστες στο Παρίσι

Η επιχείρηση έλαβε χώρα μερικές ημέρες αφότου η αστυνομία πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας έξωση στον μεγαλύτερο καταυλισμό με μετανάστες της Γαλλίας σε ένα προάστιο νότια του Παρισιού.

Η Όρελι Ουό, μέλος της «Le revers de la médaille», μιας συλλογικότητας που κρούει  τον κώδωνα του κινδύνου για τον κοινωνικό αντίκτυπο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, είπε ότι οι εξώσεις συνδέονται με τις προετοιμασίες για τους αγώνες.

France : les évacuations de squats de migrants s'intensifient à l'approche des JO de Paris

«Εκκενώσεις όπως αυτή γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα στο Παρίσι εδώ και αρκετούς μήνες, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, επηρεάζοντας όλους τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους», είπε. Τέτοιες εξώσεις γίνονται κάθε άνοιξη μετά το τέλος μιας χειμερινής «εκεχειρίας» κατά την οποία οι αρχές αναστέλλουν τέτοιες ενέργειες. Ωστόσο, ομάδες βοήθειας προς μετανάστες και άλλα ευάλωτα άτομα στην περιοχή του Παρισιού λένε ότι αυτές οι προσπάθειες εντείνονται.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στέλνουν τους μετανάστες μακριά από το Παρίσι 

Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι άνθρωποι στέλνονται μακριά από την πρωτεύουσα αντί να τους προσφέρεται καταφύγιο στην περιοχή του Παρισιού, όπου πολλοί αιτούντες άσυλο έχουν κοντά δικαστικές ημερομηνίες. «Οι αρχές θέλουν να έχουν ένα καθαρό μέρος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θέλουν οι τουρίστες να δουν το Παρίσι ως μια πόλη γεμάτη μετανάστες και αιτούντες άσυλο», δήλωσε ο Elias Hufganel, εθελοντής σε μια τέτοια ομάδα.

Καθώς οι άνθρωποι μάζεψαν τα πενιχρά υπάρχοντά τους την Τρίτη, η αστυνομία του Παρισιού είπε ότι η επιχείρηση διεξήχθη για λόγους ασφαλείας, κυρίως επειδή η κατασκήνωση στη σκηνή ήταν κοντά σε σχολεία.