Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είναι ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ενας από τους καλύτερους που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και ένα πρότυπο και ίνδαλμα για τα νέα παιδιά.

Ένα από τα παιδιά που έχει επηρεάσει με τη συνολική παρουσία του στον Ολυμπιακό, είναι και το μεγαλύτερο ταλέντο που διαθέτει η Ελλάδα στη συγκεκριμένη θέση. Και ένα από τα μεγαλύτερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Μπάμπης Κωστούλας.

Ούτε 17 ετών (30/05/2007). Ο βασικός επιθετικός της Κ19, που κατέκτησε την κορυφή στο Youth League. Ενας ποδοσφαιριστής που βασίζει τον τρόπο παιχνιδιού του σε όσα έχει κάνει στον Ολυμπιακό ο Μαροκινός επιθετικός.


Ο Ολυμπιακός και οι Ελ Αραμπί, Μπάμπης Κωστούλας

Η σχέση των δύο είναι σχεδόν καρμική. Ο Ελ Αραμπί ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό στις 6 Ιουλίου 2019. Η ένταξη των αδερφών Κώστα και Μπάμπη Κωστούλα στις ακαδημίες των Πειραιωτών, ανακοινώθηκε επίσημα μόλις 13 ημέρες μετά (19/07/2019).

Τότε ο Μπάμπης ήταν μόλις 12 ετών! Και έζησε από κοντά, μέσα από το Ρέντη, όσα εκπληκτικά έκανε με την Ερυθρόλευκη και ριγωτή ο βασικός στράικερ των Πειραιωτών. Και ουσιαστικά καθορίστηκε ως ποδοσφαιριστής και ως σέντερ φορ από την παρουσία του, τον τρόπο παιχνιδιού του και τον... αέρα του στον αγωνιστικό χώρο.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων ο Ελ Αραμπί και ο Μπάμπης Κωστούλας έχουν αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Με τον "μικρό" να μην κρύβει τον θαυμασμό του και τον αρχηγό της πρώτης ομάδας να μιλάει για ένα ταλέντο από εκείνο που σπάνια βρίσκεις μπροστά σου.

 
Οι συμβουλές του Ελ Αραμπί στον Κωστούλα

Το καλοκαίρι οι δυο τους συνυπήρξαν στο πρώτο μέρος της προετοιμασίας του Ολυμπιακού, υπό τις οδηγίες του Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Ο Ελ Αραμπί ανέλαβε αμέσως τον ρόλο του μέντορα και καθοδηγητή του Κωστούλα. Τον πήρε από κοντά. Του μίλησε πολύ, του ανέλυσε πράγματα για το παιχνίδι, τον συμβούλεψε τι πρέπει να κάνει, τι να προσέχει, πώς να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες των αγώνων.

Μάλιστα, ο μύθος λέει πως όταν ο Μαρτίνεθ αποφάσισε να μην συμπεριλάβει τον 16χρονο σέντερ φορ για την προετοιμασία στην Αυστρία, ο Μαροκινός στράικερ είχε ζητήσει από τον τότε αθλητικό διευθυντή, Αντόνιο Κορδόν, να επανεξετάσουν τη συγκεκριμένη απόφαση, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπήρχε δεύτερος επιθετικός στο ρόστερ πίσω από τον ίδιο. Η απόφαση δεν άλλαξε, αλλά η κίνηση του Μαροκινού ήταν ένα σαφές δείγμα της πίστης στο ταλέντο και τα προσόντα του Ελληνα ποδοσφαιριστή.


Όταν η Κ19 του Ολυμπιακού νίκησε την Μπάγερν

Χαρακτηριστική είναι η συνάντησή τους μετά τη φοβερή παράσταση του Ολυμπιακού στον προημιτελικό με την Μπάγερν (3-1) μέσα στο Μόναχο, όταν ο Κωστούλας είχε σκοράρει και πανηγυρίσει αλά... Ελ Αραμπί. Η ομάδα Κ19 και η πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο.

Ο Γιουσέφ πήγε και συνεχάρη όλη την ομάδα για την πρόκριση στο Final 4 του Youth League. Και έβγαλε φωτογραφία με το πουλέν του. Τον Κωστούλα. Μιλώντας του για αρκετή ώρα.

Και παροτρύνοντάς τον να συνεχίσει. Να παίζει ακόμη καλύτερα. Μετά τη νίκη της Κ19 επί της Μίλαν στον τελικό του Youth League και την κατάκτηση του πρώτου διασυλλογικού ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα, ο Ελ Αραμπί «χτύπησε» ξανά.

Και με ανάρτηση στα social media αποθέωσε τον Κωστούλα. Αποκαλώντας τον "ο επιθετικός μου". My striker. Μια υπόκλιση στο ταλέντο. Μια... πάσα στον «μικρό», ο οποίος όχι μόνο την πήρε, αλλά παραδέχθηκε δημόσια πως «ο Γιουσέφ είναι το ίνδαλμά μου». Του μιλάει, τον συμβουλεύει, τον εμπνέει. Και παράλληλα τον βοηθάει. Εστω κι αν δεν το γνωρίζει απόλυτα ο Μαροκινός.


Η παρακολούθηση του Ελ Αραμπί από τον Κωστούλα

Βλέπετε, μέρος της εξελικτικής διαδικασίας του Κωστούλα, μέρος της προσπάθειας για βελτίωση, είναι και η παρακολούθηση ποδοσφαιριστών που ξέρουν τη θέση. Ο Μπάμπης, λοιπόν, τρώει ώρες παρακολουθώντας Ελ Αραμπί. Ωρες μελέτης στον υπολογιστή και... επανάληψης όσων μαθαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Κωστούλας, παρότι κάποιοι τον βλέπουν ως δεύτερο επιθετικό ή και ως δεκάρι, είναι ένας γνήσιος σέντερ φορ. Με τρομερά χαρακτηριστικά. Σπάνια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα τρομερό ταλέντο, που ο Ολυμπιακός σκοπεύει με κάθε τρόπο να το αξιοποιήσει. Από το καλοκαίρι κιόλας...


Από την... εξέδρα, κορυφαίος ο Άντζελο Σίνα

Εάν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που άλλαξε την πορεία της καριέρας του, μέσα από την πορεία της Κ19, αυτός δεν είναι άλλος από τον Αντζελο Σίνα. Ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος σε ηλικία (07/01/2004) ποδοσφαιριστής της θαυματουργής ομάδας που κέρδισε το Youth League είχε μια αντίστοιχα καλή πορεία πίσω του.

Εως το περασμένο καλοκαίρι, ο Σίνα ήταν απλά αναπληρωματικός. Ή καλύτερα... συμπληρωματικός.  Συχνότερα εκτός αποστολής. Εως ότου ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος είδε κάτι σε αυτόν. Και τον μονιμοποίησε ως βασικό, ειδικά στο Youth League. Αποτέλεσμα;

Ο Σίνα έπαιξε και στα 9 παιχνίδια της ομάδας του. Δέχθηκε μόλις 5 γκολ σε αυτές τις αναμετρήσεις. Επιασε κρίσιμα πέναλτι. Προσέφερε ορισμένα από τα κορυφαία highlights με τις απίθανες αποκρούσεις του και ουσιαστικά ήταν ο φύλακας άγγελος της ομάδας. Ο 20χρονος γκολκίπερ, μάλιστα, με τις εμφανίσεις του κέρδισε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο Ολυμπιακός τον αντάμειψε πριν ακόμη ξεκινήσει το Final 4 του Youth League, με τον ίδιο να υπογράφει για 3 χρόνια.

Πλέον, το καλοκαίρι θα δώσει μάχη με τον Παπαδούδη για τη θέση του 3ου γκολκίπερ. Αν και μετά την ανάδειξή του σε κορυφαίο γκολκίπερ του Youth League, υπάρχει και το ενδεχόμενο παραχώρησής του με τη μορφή δανεισμού.


Ο Ισίδωρος Κουτσίδης και ο Αντώνης Παπακανέλλος

Ξεχωριστή η διαδρομή για τον Ισίδωρο Κουτσίδη. Ο 19χρονος στόπερ, λοιπόν, έχει πίσω του μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία, καθώς ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη Δράμα. Από το  2016, έως το 2020 ήταν μέλος της ακαδημίας του ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα δεν τον πίστεψαν και τον άφησαν να φύγει για τον Πανσερραϊκό πριν ακόμη κλείσει τα 18. Εκεί τον ανακάλυψε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον πήρε στην Αγγλία.

Η μεταγραφή δεν προχώρησε. Ενώ το ίδιο συνέβη με το έντονο ενδιαφέρον της Μπενφίκα. Ο λόγος; Ο Ολυμπιακός πρόλαβε και τον έκανε δικό του, με τον στρατιωτικό πατέρα του, να έχει δώσει τον δικό του λόγου στους Πειραιώτες. Και να τον τηρεί.

Ξεχωριστή και η  ιστορία του Αντώνη Παπακανέλλου. Ο παίκτης που πέτυχε το ωραιότερο γκολ του Youth League (σ.σ. σλάλομ κόντρα στην Μπάγερν) και το 2ο γκολ του τελικού με τη Μίλαν, ξεκίνησε να γίνει... Φορτούνης, αλλά στην πορεία άλλαξε ρότα. Και θέση. Ακόμη υπάρχει η άποψη ότι είναι «δεκάρι».

Αλλά τοποθετείται στην άκρη, ως εξτρέμ. Ακριβώς όπως το ίνδαλμά του. Ο αρχηγός της πρώτης ομάδας του Ολυμπιακού, Κώστας Φορτούνης. Ο οποίος δήλωσε πως βλέπει πολλά στοιχεία του δικού του παιχνιδιού στον 19χρονο μεσοεπιθετικό.


Όταν ο Μεντιλίμπαρ είδε τον Μουζακίτη στον Ολυμπιακό

Χαρισματικός και ο Χρήστος Μουζακίτης.  Δεν είναι απλά ένας ακόμη ποδοσφαιριστής της Πρωταθλήτριας Ευρώπης ομάδας Κ19 του Ολυμπιακού. Είναι μία ηγετική μορφή για τη συγκεκριμένη ομάδα. Σημείο αναφοράς. Ακόμη και για την ομάδα Β, όπου συναγωνίζεται ποδοσφαιριστές ενήλικες, 30+ ετών.

Ο Μουζακίτης, αν και μέσος, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Κ19, με 6 γκολ και 8 ασίστ σε 9 αγώνες στο Youth League.

Ενας παίκτης που λατρεύουν όσοι προπονητές συνεργάστηκαν μαζί του. Από τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο και τον Αριέλ Ιμπαγάσα, έως και τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Με τον Βάσκο τεχνικό να έχει ήδη ανοίξει την πόρτα της πρώτης ομάδας για να τον υποδεχθεί, θεωρώντας τον μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση.

Όχι άδικα. Καθώς στις προπονήσεις που τον είχε στα χέρια του, είδε ένα παιδί 17,5 ετών, να κάνει σπουδαία πράγματα. Να μην «κολλάει», να παίρνει σωστές αποφάσεις, να ταιριάζει στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού.

Αλλά και έτοιμο σωματικά. Κάτι που θα φάνταζε τρελό να το ισχυριστεί κάποιος στην αρχή της χρονιάς. Όταν ο Μουζακίτης ήταν πιο κοντός, με όχι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα. Αυτός «μικροκαμωμένος» αριστεροπόδαρος μέσος, ωστόσο, διέλυσε κάθε αντίπαλο. Και έχοντας δουλέψει το σώμα του, ανέβασε επίπεδο και το παιχνίδι του.

Ο Μουζακίτης ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο ως... τερματοφύλακας. Στα 7 του, ωστόσο, τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι από κλοτσιά αντιπάλου. Γρήγορα παράτησε τη θέση και έγινε μέσος.

Στην Ακαδημία του Ολυμπιακού βρίσκεται από τα 11 χρόνια του, ενώ είχε και ένα μικρό πέρασμα από την ΑΕΚ. Στον Πειραιά θεωρούν ότι έχουν βρει έναν χαφ που θα κάνει σημαντικά πράγματα και στην πρώτη ομάδα. Για αυτόν τον λόγο τον «έδεσαν» με πολυετές συμβόλαιο.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή