Ο Μάριους Γκριγκόνις μίλησε για την παρουσία του Παναθηναϊκού AKTOR στο Euroleague Final 4 2024 στο Βερολίνο, την επικείμενη μάχη με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τον… ελληνικό τελικό, με την πιθανή αντάμωση απέναντι στον Ολυμπιακό στις 20:00 της Κυριακής 26 Μαΐου. 

Euroleague Final 4 2024: Η κρισιμότητα του σουτ του Γκριγκόνις στο Μόντε Κάρλο 


Το σουτ του Μάριους Γκριγκόνις στο Μόντε Κάρλο, πέντε βράδια πριν εορταστεί η γέννηση του Χριστού το 2023, ήταν ένας από τους καταλύτες για την πορεία του Παναθηναϊκού AKTOR. Επρόκειτο για το σουτ, ένα τρίποντο από την ευθεία, που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως άλλαξε το ρου της χρονιάς για τους "πράσινους". Ο ίδιος δεν υπερέβαλε στην αξία του σουτ στη νίκη (91-90) αυτή καθαυτή όσο στην επιρροή που άσκησε στην ομάδα μετά το ίδιο το αποτέλεσμα. Σχολίασε: "Νομίζω ότι ύστερα από αυτό το παιχνίδι, αφού πήγαμε για δείπνο, υπήρχε μια επίδραση στη σεζόν μας. Είναι δύσκολο να πω, αλλά είναι σίγουρα ένα κρίσιμο σημείο".


Magic Moment of the Night: Grigonis wins it!



Η διοργάνωση του Βερολίνου (24-26 Μαΐου) θα είναι το πρώτο Final 4 της καριέρας του. Διέβη ένα δυνητικό Ρουβίκωνα. Και στο πρόσωπό του αποτυπώθηκε μια διετία σήψης του Παναθηναϊκού AKTOR, στην οποία ο σύλλογος -παρ’ ότι είχε να φτάσει σε Final 4 12 χρόνια- ήταν ασυνήθιστος. Όχι μόνο του δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης το καλοκαίρι, αλλά επιβραβεύτηκε με ένα σπουδαίο παράσημο: τον απόλυτο σεβασμό του προπονητή του. Ο Έργκιν Αταμάν έδωσε… χειροπόδαρα το "ΟΚ" ώστε ο 30χρονος γκαρντ να υπογράψει επέκταση συμβολαίου στις αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, ο Γκριγκόνις ασχολείται με φρέσκα φρούτα και χαίρεται τις στιγμές του στον Παναθηναϊκό AKTOR: "Είμαι απλώς χαρούμενος που είμαι εδώ, τα υπόλοιπα ανήκουν στο παρελθόν. Έχω μιλήσει τόσο πολύ για αυτό. Τώρα είναι όλα καλά. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, που υπέγραψα επέκταση συμβολαίου".

Τώρα, θα τεθεί απέναντι σε ένα από τα σύμβολα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο "Σάρας" τον είχε κοουτσάρει από το 2018 έως το 2020 στη Ζάλγκιρις, η οποία την προηγούμενη σεζόν από την οποία κατέφτασε στο Κάουνας, είχε φτάσει στο Final 4, αποκλείοντας, μάλιστα, στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό.

Ο Λιθουανός γκαρντ έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον προπονητή Γιασικεβίτσιους, ο οποίος δεν έχει γλιτώσει τη βάσανο της κριτικής, ειδικά κατά τη θητεία του στην Μπαρτσελόνα, με την οποία έφτασε σε δύο Final 4 αλλά γνώρισε αμφότερους αποκλεισμούς στον ημιτελικό, με θύτη τη Ρεάλ Μαδρίτης: "Είναι σπουδαίος προπονητής. Θα τον αποκαλούσα μπασκετική ιδιοφυΐα. Λίγο περίπλοκος ως άνθρωπος, αλλά πολύ σπουδαίος προπονητής. Ίσως έφερε λίγο περισσότερη δομή στη Φενέρμπαχτσε. Παίζουν πολύ καλά, αξίζουν να βρίσκονται στο Final 4. Θα δούμε, θα δούμε, είναι ένα παιχνίδι, είναι πολύ δύσκολο για τους προπονητές να προετοιμάζονται για μόνο ένα παιχνίδι. Δεν έχω μιλήσει μαζί του, αλλά όταν τον συναντήσω οπωσδήποτε θα μιλήσουμε".


Euroleague Final 4 2024: Στον Παναθηναϊκό AKTOR υπάρχει πάντα πίεση

Ο Γκριγκόνις προσδιόρισε τη διαφορά του φετινού Παναθηναϊκού AKTOR με τους προηγούμενους στο έμψυχο δυναμικό: "Η κύρια διαφορά είναι ότι πρόκειται για μια πλήρως νέα ομάδα, με νέους παίκτες. Οι παίκτες είναι η κύρια διαφορά".

Επιπλέον, τόνισε ότι η πίεση στον Παναθηναϊκό AKTOR είναι στάνταρ: "Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει πολλή πίεση για να νικήσουμε. Όταν παίζεις σε τέτοιο σύλλογο, έχεις πάντα πίεση να νικάς, να είσαι ανταγωνιστικός. Εμείς βγαίνουμε στο παρκέ, για να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Θα δούμε τι θα γίνει στο Final 4".

Κατόπιν, μίλησε για τα μέτρα και τα σταθμά που θα διέπουν την αναμέτρηση της 24ης Μαΐου (19:00) στο Βερολίνο απέναντι στη Φενέρμπαχτσε: "Θα είναι ένα παιχνίδι, δεν είναι σειρά παιχνιδιών, είναι ανώφελο να πας βαθιά στα ρόστερ για να δεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Είναι μόνο ένα παιχνίδι. Η ομάδα που το θέλει περισσότερο θα νικήσει".


Παναθηναϊκός AKTOR – Φενέρμπαχτσε: 74-63 (MD 26, 09/02/2024)



Σε ό,τι αφορά τα δύο παιχνίδια απέναντι στη Φενέρ στην κανονική περίοδο, σε δύο παιχνίδια που είχαν μεγάλη απόσταση τόσο μεταξύ τους (το 84-69 υπέρ της Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Οκτωβρίου το 2023, το 74-63 του Παναθηναϊκού AKTOR στην Αθήνα στις 9 Φεβρουαρίου του 2024) όσο και με το Final 4, ο Γκριγκόνις είπε ότι δεν πρόκειται να βγουν από αυτά συμπεράσματα για τον ημιτελικό: "Φυσικά θα είναι διαφορετικός (σ.σ. ο ημιτελικός). Υπάρχει περισσότερη πίεση, θα παίξουμε σε ουδέτερη έδρα. Είναι μια μεγάλη γιορτή του μπάσκετ οπότε οπωσδήποτε είναι διαφορετικό, περισσότερη πίεση. Στο τέλος της μέρας, είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ. Θα δούμε, αλλά σίγουρα υπάρχει διαφορά στην πίεση. Όποιος το διαχειριστεί καλύτερα, θα νικήσει το παιχνίδι".

Μάλιστα, ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής για το ενδεχόμενο να υπάρξει ελληνικός τελικός στις 26 Μαΐου: "Δεν με νοιάζει αν θα είναι ελληνικός ο τελικός στο Βερολίνο. Προφανώς, θα ήταν καλό για το ελληνικό μπάσκετ. Όμως, οι καλύτερες ομάδες θα παίξουν στον τελικό και η καλύτερη θα νικήσει. Οπότε νομίζω ότι δεν είναι το πιο σημαντικό, αν, δηλαδή, θα είναι ένας ελληνικός τελικός".