Η εθνική ομάδα πόλο Ανδρών θα συγκεντρωθεί για πρώτη φορά στις 14 Ιουνίου, προκειμένου να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. Μόνο ένας από τους διεθνείς θα είναι πρωταθλητής Ευρώπης με το σύλλογό του. Θα μπορούσαν πολύ περισσότεροι, αλλά ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό του Final 4 πόλο Ανδρών του Champions League με την Προ Ρέκο. Από τη μεριά της, η Φερεντσβάρος επικράτησε της Νόβι Μπέογκραντ στην ίδια διαδικασία.

Η Ρέκο πάει για το τέταρτο διαδοχικό Κύπελλο Πρωταθλητριών της. Η Φερεντσβάρος είναι εκεί, για να την σταματήσει. Δεν το έχει κάνει ποτέ άλλη. Μόνο η Μλάντοστ, από το 1968 έως το 1970, έχει τρία διαδοχικά. 

Στον περιβάλλοντα χώρο του κολυμβητηρίου στην περιοχή Γκζίρα της Μάλτας, ο Δημήτρης Σκουμπάκης ήταν κομμάτια. Είχε μόλις χάσει το χτύπημα, για την ακρίβεια το απέκρουσε ο Σόμα Βόγκελ με το κεφάλι. Ο υπογράφων θυμήθηκε, ύστερα από αυτήν την επέμβαση, να του λέει ο Στέλιος Αργυρόπουλος στην αίθουσα αφίξεων του “Ελ. Βενιζέλος” με την επιστροφή της εθνικής ομάδας από το Παγκόσμιο της Φουκουόκα, το περυσινό καλοκαίρι, ότι “δεν θυμάμαι ποτέ την Ουγγαρία να χάνει πέναλτι με τον Φόγκελ στο τέρμα”.

Ου μην και τη Φερεντσβάρος, αγαπητέ, ου μην και τη Φερεντσβάρος. Αυτός ήταν, άλλωστε, που έπιασε το πέναλτί του στο Αννόβερο, στον τελικό του Champions League το 2019. Τότε, ο Αργυρόπουλος φορούσε το σκουφάκι του Ολυμπιακού. Η σκηνή που διημείφθη ήταν συγκλονιστική, διότι ο Έλληνας πολίστας ξεκίνησε να κλαίει με λυγμούς και ο υπέροχος Γιόζιπ Πάβιτς, ο Κροάτης τερματοφύλακας που έπαιζε το τελευταίο παιχνίδι της δικής του μυθικής καριέρας, πήγε από πάνω του για να τον παρηγορήσει.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Άσ’ το να πάει, Δημήτρη, άσ’ το


Ο Αργυρόπουλος έδωσε μια εκπληκτική απάντηση στο parapolitika.gr, όταν ρωτήθηκε για τα λόγια παρηγοριάς που θα έδινε στον Σκουμπάκη.

Δεν ξεπερνιέται αυτό”, είπε, αλλά ο αναγνώστης πρέπει να γίνει ακροατής για να το καταλάβει. Κάποιος θα πει ότι αυτή η προσέγγιση ενέχει μερική απαισιοδοξία, αλλά ο υπογράφων θα διαφωνήσει κατηγορηματικά.


Ο Στέλιος Αργυρόπουλος στο parapolitika gr



Η συγκεκριμένη απάντηση δεν είναι μόνο η πιο αισιόδοξη που μπορεί να δώσει, αλλά είναι και ένας ύμνος στην αληθινή ζωή και το μέλλον. Διότι αυτό που σου λέει, που σου περνά υπογείως και ενδεχομένως αθέλητα, είναι ότι ματαιοπονείς επιπλέον αν προσπαθήσεις να εξαφανίσεις τους πόνους σου. Θα χάσεις, όχι μόνο τη μάχη αλλά και, την ύπαρξή σου μέσα από τα ερωτήματα που θα σου θέτεις. Πρέπει να τον αφήσεις να υπάρχει. Μόνο έτσι θα προχωρήσεις.

Ο Κρητικός αμυντικός, πάντως, μέχρι να χάσει το πέναλτι, είχε βγει κατευθείαν από τις σελίδες των πρώτιστων πολέμων της ελληνικής μυθολογίας. Πλάσμα στα χαρακώματα, στη μάχη των Τιτάνων με τους Γίγαντες. Λίγο πριν το τάιμ άουτ της Φερεντσβάρος για την τελευταία επίθεσή της, ο Σκουμπάκης απλώθηκε φαρδύπλατος στο μάρμαρο, υποφέροντας από μια κράμπα που προσπάθησε να ρουφήξει την ψυχή του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, κατάπιε τον Φέκετε, τον Ούγγρο φουνταριστό, αρπάζοντας την μπάλα όπως εξωγήινος ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη, σε ταινία του Μάικλ Μαν.

Η Νόβι έπαιξε για τέσσερα λεπτά με παίκτη λιγότερο, επειδή ο Φιλίπ Φιλίποβιτς την τελευταία τριετία κάνει μόνο του κεφαλιού του. Ο αριστερόχειρας Σέρβος, ένα μαγικό ταλέντο, έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος και έναν προπονητή που δεν κρατά το καμτσίκι στο χέρι, δεν επιδεικνύει την ανάλογη συνέπεια. Γι’ αυτό κιόλας η τελευταία καλή μορφή του ήταν με τον Ντέγιαν Σάβιτς και την εθνική Σερβίας στους Ολυμπιακούς του 2021. Με τα καλά του και τα κακά του, ο προπονητής των “ορλόβι” τούς είχε υπό έλεγχο.


Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μια φουρνιά χωρίς μαστίγιο


Η Νόβι έκανε 2-0 υπέρ της σε αυτά τα τέσσερα λεπτά. Η ομάδα συμπυκνώθηκε πίσω από τη σοφία και την ωριμότητα του πιο υπεύθυνου παίκτη της: ο Άγγελος Βλαχόπουλος ήταν ένας γκραν μάστερ μέσα στο νερό. Σε αυτό το παιχνίδι χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει μάθει από το πόλο. Ο Βλαχόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας πολίστας που δεν έφυγε μπαμ και κάτω: είναι γνήσιος γκασταρμπάιτερ. Παίζει στο εξωτερικό εδώ και οκτώ χρόνια, έχει ζήσει σε Ουγγαρία, Ιταλία και Σερβία. Το συμβόλαιό του με τη Νόβι ολοκληρώνεται το 2025 και ο ίδιος σκέφτεται την επιστροφή.

Σε αντίθεση με τον Φιλίποβιτς, ο Βλαχόπουλος, ο Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς, ο Στέλιος Αργυρόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κάκκαρης, δεν έχουν τη ματιά του Φιλίποβιτς στα πράγματα.


Ο Κωνσταντίνος Κάκκαρης στο parapolitika gr



Ο Κάκκαρης έφυγε από τη Γιουγκ, στην οποία έπαιξε δύο χρόνια παρέα με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, αμέσως μόλις ήρθε η πρόταση στην Προ Ρέκο. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε το σκουφάκι της και μπορεί να γίνει ο μόλις τρίτος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης του πόλο (ισχύει φυσικά και για τον Αργυρόπουλο) με ξένη ομάδα. Ο Χρήστος Αφρουδάκης είχε ανοίξει το χορό με την Ποζίλιπο το 2005, ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου το έκανε με την Παρτίζαν το 2011. Ο Βλαχόπουλος έφτασε πέρυσι και πρόπερσι σε δύο τελικούς με τη Νόβι. Ο Γιάννης Φουντούλης, με το σκουφάκι της Φερεντσβάρος, έχασε από τη Ρέκο το 2021.

Οι Έλληνες πολίστες έγιναν υπεύθυνοι για τις ίδιες τις πράξεις τους. Ο Φουντούλης αρχικά έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η εργασιακή ηθική τους, ο τρόπος που αρπάζουν τις ευκαιρίες, που απαντούν στις προκλήσεις, η αυτοπεποίθηση που αναδεικνύουν και ουδεμία έπαρση έχει, ο τρόπος που κάνουν λόγο για νίκες, είναι καταστάσεις που τους ανήκουν δικαιωματικά.

Η Ρέκο θα αντιμετωπίσει τη Φερεντσβάρος για το Άγιο Δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού πόλο (7/5-22:00) και ο Κάκκαρης θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Αργυρόπουλο. Αυτό φτάνει και περισσεύει ώστε να κάνει το παιχνίδι σημαντική στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό γενικώς.

Κι αν η εθνική ομάδα δεν φτάσει εκεί που μπορεί -αδιαπραγμάτευτα στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, τουλάχιστον αυτό είναι που μπορεί- στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι παίκτες της είναι η νέα μορφή του Έλληνα αθλητή. Ουδείς παρακινείται να τους δώσει προσοχή, όμως ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι την αξίζουν.