Το Παρίσι, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, έχει το προνόμιο και την κατάρα να είναι η οικοδέσποινα πόλη της πιο μεγάλης συνάθροισης στην οικουμένη. Κι ενώ αυτό το καθιστά το κέντρο του κόσμου -σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια πόλη η οποία ήδη νιώθει έτσι-, η ευθύνη είναι τεράστια.

*Διαβάστε εδώ: Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το ελληνικό πόλο στο πιο εύκρατο σημείο του - Αργυρόπουλος και Κάκκαρης στο parapolitika.gr

Οι προκλήσεις είναι πολλές. Η τρομοκρατία έχει αιματοκυλήσει το Παρίσι την τελευταία δεκαετία, ο Σηκουάνας και τα βακτήρια είναι πρόβλημα, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μια νέα μορφή φόβου, καθώς η εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά μέσα είναι σχεδόν απόλυτη, ενώ στην ούγια υπάρχει και το θέμα του ντόπινγκ. Στη σούμα, πρόκειται για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε πόλη που διοργανώνει τους Ολυμπιακούς.

Το Παρίσι, όμως, δεν μπορεί να κάνει λάθος σε αυτές. Η Αμελί Ουντεά-Καστερά το γνωρίζει. Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους στην πρεσβεία της Γαλλίας ανήμερα της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας κλήθηκε, από τα «Π», να μιλήσει για τα συγκεκριμένα μείζονα ζητήματα.

Ελάχιστες ημέρες πριν, αθλητές του καγιάκ διαπίστωσαν και ιδίοις όμμασι ότι υπάρχει κίνδυνος να τους... ξεπλύνει ο Σηκουάνας. Οι ντόπιοι κάνουν αστεία, του στυλ «Γίνεται να κολυμπήσεις, αλλά δεν πρέπει να πιεις νερό», ενώ κωπηλάτης κάνοντας δηκτικό χιούμορ τόνισε ότι «η βάρκα αναποδογύρισε και εγώ έπεσα μέσα, αλλά όλα καλά».


Ανάλυση δειγμάτων

Το ίδιο διάστημα έγινε γνωστή η είδηση ότι 23 Κινέζοι κολυμβητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 βρέθηκαν ντοπαρισμένοι από την ουσία τριμεταζιδίνη. Πέραν του παραλογισμού για την... ποσότητα των θετικών δειγμάτων, απορίας άξια είναι η αποκάλυψη που έγινε συγχρόνως. Αυτή η είδηση έφερε αντιδράσεις από κολυμβητές άλλων χωρών, που θεωρούν πως αδικούνται - εξάλλου υπάρχουν κολυμβητές και κολυμβήτριες που στερήθηκαν μετάλλιο σε κούρσες που ανέδειξαν νικητές οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των 23 Κινέζων.

«Γενικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κυβερνοεπιθέσεις. Μπορούμε να τις συγκρατήσουμε, ώστε να μην πληγούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες»

Η Αμελί Ουντεά-Καστερά, η οποία υπήρξε επαγγελματίας τενίστρια στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αν και όχι με τις περγαμηνές των μεγάλων της εποχής της, μιλά για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει επανάληψη των εξετάσεων δειγμάτων από διαφορετικούς φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί στο απόλυτο η καθαρότητα των αθλητών που πρόκειται να αγωνιστούν.

Συγκεκριμένα είπε: «Έχω επικοινωνήσει με τον WADA. Επικοινώνησα την Πέμπτη 25 Απριλίου με τον διεθνή οργανισμό αντιντόπινγκ. Αποφασίσαμε να διεξαγάγουμε μια διπλή έρευνα. Αρχικά, μέσω ενός εξειδικευμένου, ανεξάρτητου συνεργάτη με έδρα την Ελβετία, όπου θα εξετάζονται τα δείγματα των Κινέζων. Κατόπιν, μέσω της ομοσπονδίας αντιντόπινγκ της Κίνας, θα κάνουμε νέα έρευνα, για να υπάρχει διπλή εξέταση. Θέλουμε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, για να έχουμε μια καλή διαχείριση, ειδικά εκ μέρους των Κινέζων, σε όλα τα δείγματα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, η οποία είναι παντρεμένη με τον πρώην CEO της Societe Generale και νυν της Sanofi, ο οποίος τέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τραπεζών, Φρεντερίκ Ουντεά, συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει στενή συνεργασία του WADA με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, του γαλλικού οργανισμού αντιντόπινγκ και του εργαστηρίου αντιντόπινγκ, προκειμένου ο έλεγχος να είναι επαναλαμβανόμενος από διαφορετικούς φορείς. Ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα, εδώ και κάποια χρόνια συνεργάζεται πολύ στενά ο WADA με τη διεθνή οργάνωση εξέτασης δειγμάτων. Πλέον, συνεργάζονται με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, τη γαλλική ομοσπονδία αντιντόπινγκ, αλλά και το εργαστήριο αντιντόπινγκ. Εχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε τη διαφορετική ανάλυση των δειγμάτων. Θα κάνουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω του υπουργείου Αθλητισμού ενάντια στο ντόπινγκ. Σε ό,τι αφορά τους Κινέζους, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας με καλή θέληση, ώστε να βγει στο φως η αλήθεια. Εχουμε πίστη στους θεσμούς και στη δομή, ώστε τέτοια περιστατικά να μην υπάρξουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες».


Αμελί Ουντεά- Καστερά: Το ΠΑΡΙΣΙ 2024 θα απαντήσει στις επικίνδυνες προκλήσεις | Parapolitika


Οργανισμός ANSSI

Το ζήτημα της τρομοκρατίας, ωστόσο, είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα της Γαλλίας από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Η δύναμη των 45.000 αστυνομικών -μεταξύ αυτών 13 Ελληνες, που θα πρέπει να παραμείνουν για 60 ημέρες στο Παρίσι- στην τελετή έναρξης, αλλά και των 35.000 καθημερινά έξω και μέσα στους 500 χώρους όπου θα γίνονται αγωνίσματα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Οι κυβερνοεπιθέσεις ακολουθούν, καθώς οι Γάλλοι επιζητούν την οχύρωση, προκειμένου να μην πέσουν θύμα φαρσέρ ή κάτι ακόμα πιο σοβαρού. Από τη χώρα «βγαίνει» πως οι επιθέσεις που θα γίνουν στη διοργάνωση μέσω Ολυμπιακών Αγώνων υπολογίζονται στα 4 δισεκατομμύρια, ένας αριθμός 10 φορές μεγαλύτερος από εκείνον του Τόκιο πριν από τρία χρόνια.

«Στον κυβερνοχώρο», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Cisco, Ερίκ Γκρεφιέλ, «τα τέσσερα χρόνια ισοδυναμούν με έναν αιώνα».

Η Cisco και η Eviden ήδη συντρέχουν τον οργανισμό ANSSI, ο οποίος έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για να εμποδίζει τις κυβερνοεπιθέσεις. Ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Βενσάν Στρουμπέλ, ομολόγησε προσφάτως ότι «δεν μπορούμε να αποκρούσουμε όλες τις επιθέσεις. Αυτό που μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε την επίδρασή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Από τη μεριά της, η Αμελί Ουντεά-Καστερά, που θήτευσε και ως υπουργός Παιδείας, αλλά ήρθε σε κόντρα με δασκάλους και καθηγητές δημόσιων σχολείων όταν στηλίτευσε τη λειτουργία τους με βάση την εξάμηνη «εμπειρία» του γιου της, αναφέρει: «Υπάρχει μια πείρα και από τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο. Εκεί έγιναν 400 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε φτιάξει έναν εθνικό οργανισμό, που λέγεται ANSSI, με στόχο να καταπολεμήσει τις κυβερνοεπιθέσεις. Σε αυτόν τον οργανισμό συντρέχουν και άλλες εταιρείες (σ.σ.: Cisco και Eviden). Πρέπει να προστατεύσουμε τους χώρους όπου θα γίνονται τα αγωνίσματα, 500 το σύνολο. Είμαστε σε επιφυλακή. Κάνουμε τεστ, δοκιμάζουμε συσκευές. Γενικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κυβερνοεπιθέσεις. Μπορούμε να τις συγκρατήσουμε, ώστε να μην πληγούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».


Το βακτήριο

Το βακτήριο E.coli... εξουσιάζει τον Σηκουάνα και το νερό δίπλα από το νησί Ιλ ντε Φρανς, εκεί όπου δεσπόζει η Παναγία των Παρισίων. Τα τεστ που έγιναν τον Απρίλιο έδειξαν πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμη κατάλληλες για να διεξαχθούν το τρίαθλο, το πένταθλο και η ανοιχτή θάλασσα. Αυτή η εξέλιξη έφερε την ομολογία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Τονί Εστανγκέ, ο οποίος είπε πως ενδεχομένως θα γίνουν αλλαγές στο επίσημο πρόγραμμα και στα αγωνίσματα (στα 10 χλμ. μετέχει και ο Έλληνας κολυμβητής, αθλητής του Σπύρου Γιαννιώτη πια, Άλκης Κυνηγάκης), προκειμένου να εξαφανιστεί ή να περιοριστεί η ρύπανση του ποταμού.

Η Αμελί Ουντεά-Καστερά, από τη μεριά της, δεν δίστασε να πει πως σε ό,τι αφορά έναν από τους πιο διάσημους ποταμούς της Ευρώπης ο χρόνος πιέζει, αφού οι διοργανωτές βρίσκονται λίγο πίσω. Ο προϋπολογισμός για να καθαριστεί ο Σηκουάνας είναι 1,4 δισ. ευρώ, αν και η τελειοποίησή του αναμενόταν το 2025, αφού το πρόγραμμα αφορά στο να γίνει προσβάσιμος στους Γάλλους. Όπως άλλωστε είπε και η ίδια, υπάρχει ένα μπάτζετ 1 δισ. ευρώ προκειμένου να «μετατρέψουμε τη Γαλλία από έθνος με ανθρώπους που αθλούνται σε αθλητικό έθνος».

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Για τον Σηκουάνα και την καθαρότητά του έχουμε φτιάξει ένα σχέδιο δράσης με τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος είναι η σύνδεση των σκαφών. Ο δεύτερος, να φτιάξουμε υποδομή ώστε να συλλέγει το νερό από τις κατακρημνίσεις, βροχές και άλλα φαινόμενα, για να μη μαζεύεται στον ποταμό. Σε συνδυασμό με διάφορους φορείς, θέλουμε να μπορούμε να επιδιορθώνουμε το χρώμα και τη σύνθεση του νερού και να εφαρμόζουμε αντιβακτηριδιακή επεξεργασία στην έξοδο των σταθμών καθαρισμού νερού. Αυτό θα βασιστεί στη διακυβέρνηση που υπάρχει στο Ιλ ντε Φρανς, το νησί στο κέντρο του Παρισιού, όπου θα γίνουν τα αγωνίσματα. Γύρω στις 20 ομάδες θα συμμετέχουν στον καθαρισμό του Ιλ ντε Φρανς. Η συνολική επένδυσή μας είναι 1,4 δισ. ευρώ, ενώ τα 700 εκατ. εξ αυτών προέρχονται από το κράτος. Είμαστε λίγο πίσω και θα πρέπει να επιταχύνουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι για το ραντεβού στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Πάντως, μέχρι και την 1η Ιουνίου, όταν έγιναν τεστ καθαρότητας σε έναν από τους πιο γνωστούς ποταμούς της Ευρώπης, το θέμα πόρρω απείχε από το να λογίζεται ως λυμένο. Το E.coli και ο εντερόκοκκος είναι σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που έχουν οριστεί ως ασφαλή.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/06/2024