Ολυμπιακός: Οι τρεις σωματοφύλακες σε... νέες περιπέτειες στο Άμπου Ντάμπι
Ποιοι ερυθρόλευκοι ξέρουν καλά από Final 4
Ο Ολυμπιακός πάει στο Final 4 της Euroleague έχοντας τις υπογραφές των Φουρνιέ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ στο δρόμο προς την κούπα και τoν "στρατηγό"", Γιώργο Μπαρτζώκα να γνωρίζει για ακόμη χρονιά καθολική αναγνώριση για το έργο του..

Ο Ολυμπιακός «φτιάχτηκε» από το καλοκαίρι που πέρασε με γνώμονα να βρεθεί στο Final 4, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι και όχι μόνο! Να πάρει και τον τίτλο, ο οποίος θα είναι ο τέταρτος στην ιστορία του στη Euroleague, στη χρονιά όπου ο σύλλογος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του. Το κερασάκι στην τούρτα του... ρόστερ μπήκε με τον Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος άφησε την τεράστια του καριέρα στο ΝΒΑ, γύρισε στην Ευρώπη και παρά το ό,τι είχε πολλές προτάσεις, προτίμησε τον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Τη συμπάθεια του την έδειξε στο παρελθόν, δείχνοντας πως θα ήθελε να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Κάτι που έγινε και ήδη η πορεία του είναι για Όσκαρ.
Στο Game 4 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, στα playoffs, σάλπισε την αντεπίθεση στο 3ο δεκάλεπτο, με μεγάλα καλάθια, για να φτάσει να τελειώσει το ματς με 23 πόντους. Μάλιστα αγωνίστηκε με πρόβλημα στον αστράγαλο, το οποίο δεν είχε ξεπεράσει πλήρως, όπως είπε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας,.
Ολυμπιακός, Euroleague: Ο Φουρνιέ "σεληνιάστηκε" με τη Ρεάλ Μαδρίτης
Ο Γάλλος σταρ, στα πρώτα ματς της Euroleague, έψαχνε να βρει τα πατήματα του, να μπει στη φιλοσοφία του τεχνικού των «ερυθρόλευκων» και γενικά να μπει ξανά στη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Από την 6η αγωνιστική και μετά, όπου κατά σύμπτωση ήταν το ματς στο ΣΕΦ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου έβαλε 10 πόντους, άρχισε να βγάζει... φωτιές. Από 10 πόντους και πάνω είχε πάντα, για να φτάσει σε εκείνη τη μυθική εμφάνιση, ξανά με τη Ρεάλ, αλλά στη Μαδρίτη, για την 22η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας, όπου έβαλε 28 πόντους κι έκανε ρεκόρ καριέρας.
Ο Γάλλος είπε πως... "με εμένα εδώ όλα τελειώνουν για τις άλλες ομάδες" και στα δύο πρώτα παιχνίδια με τη "βασίλισσα" στα playoffs, έβαλε από 13 και 17 πόντους αντίστοιχα. Βέβαια αντιμετώπισε ένα μικροτραυματισμό κι έχασε το Game 3. Γύρισε στο 4ο ματς, για να βάλει 23 πόντους και να υπογράψει την πρόκριση, έχοντας 5/5 δίποντα και 10/13 βολές. Γενικά ο Φουρνιέ έχει 16 πόντους κατά μέσο όρο, με 2.5 ασίστ, 1.1 κλέψιμο και 2.2 ριμπάουντ.
Ολυμπιακός: Ο μπόμπερ Σάσα Βεζένκοφ
Αποτελεί το κατάλληλο ταίρι για τον μπόμπερ Σάσα Βεζένκοφ. Ο διεθνής φόργουορντ, ο οποίος διεκδίκησε τον τίτλο του MVP της κανονικής διάρκειας με τον Κέντρικ Ναν, έβαλε 10 πόντους στο 4ο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης, με ένα τρίποντο, στα 2 λεπτά πριν τη λήξη του ματς, σχεδόν από 10 μέτρα, έδωσε ουσιαστικά τη νίκη. Δεν υπήρξε ένα ματς, από τα 34 της κανονικής διάρκειας, που να έπεσε κάτω από τους 10 πόντους.
Αποκορύφωμα ήταν η 45άρα που έριξε στην Μπάγερν Μονάχου, στην 20η αγωνιστική, με 10/10 δίποντα, 8/10 τρίποντα, 1/1 βολές. Απίθανα πράγματα από μια μηχανή σκοραρίσματος, που δύσκολα βρίσκεις σε άλλη ομάδα, αναφορικά με τη συνέπεια της.
Ήρθε για να πάρει τα μεγάλα σουτ και με δεδομένο πως αυτά μπορεί να πάρει και ο Εβάν Φουρνιέ, τότε ο Ολυμπιακός έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να πάρει τον τίτλο. Οι μέσοι όροι του 30χρονου φόργουορντ είναι 20 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ. Γύρισε στον Ολυμπιακό μετά από το μικρό του χρονικό διάστημα στο ΝΒΑ, για να βρει ξανά τη χαρά του να παίζει μπάσκετ και το δείχνει σε κάθε παιχνίδι.
Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Παπανικολάου
Ο τρίτος... σωματοφύλακας της φετινής ομάδας του Ολυμπιακού, δεν είναι άλλος από τον Κώστα Παπανικολάου. Στα 34 του ο αρχηγός, έχει κατακτήσει τη Euroleague το 2012 και το 2013 με τα ερυθρόλευκα και από το 2016 και μετά είναι σερί στην ομάδα. Μπορεί να έχει ξεχάσει και ο ίδιος σε πόσα Final 4 (9 τον αριθμό, τα 8 με τον Ολυμπιακό κι ένα με την Μπαρτσελόνα), γνωρίζοντας καλά τι πρέπει να γίνει για να έρθει ο τίτλος. Στο τελευταίο ματς με την Ρεάλ Μαδρίτης στα playoffs, πέραν από τις μεγάλες του άμυνες, έβαλε 4 τρίποντα, που ήταν επίσης καταλυτικά για την πρόκριση.
Υπάρχει ένας παίκτης του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει τη μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει τη Euroleague για δεύτερη σερί σεζόν. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Λούκα Βιλντόσα. Ο Αργεντινός γκαρντ πήρε πέρσι το βαρύτιμο τρόπαιο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού Aktor. Ο ίδιος τόνισε πως θα κάνει το παν για να πάρει τον τίτλο και με τον Ολυμπιακό, κάνοντας το λεγόμενο back to bacκ. Για τον Βιλντόσα θα είναι και η δεύτερη συμμετοχή σε Final 4 της Euroleague στην καριέρα του.
Οι ερυθρόλευκοι και οι παρουσίες τους σε Final 4 της Euroleague
Με τον Κώστα Παπανικολάου να φτάνει συνολικά τις 9 παρουσίες σε Final 4 της Euroleague, υπάρχουν άλλοι τέσσερις παίκτες οι οποιοι θα φτάσουν τις τέσσερις παρουσίες, όλες με τους ερυθρόλευκους. Ο λόγος για τους Τόμας Γουόκαπ, Μουσταφά Φαλ, Σακίλ ΜακΚίσικ και Γιαννούλη Λαρεντζάκη! Τα 4 σερί έφτασε και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, ο οποίος όμως έχει δύο με την Ρεάλ (2022 και 2023) και άλλα δύο με τον Ολυμπιακό (2024 και 2025). Τα 3 Final 4 έφτασαν οι Σάσα Βεζένκοβ, Νίκολα Μιλουτίνοφ και Άλεκ Πίτερς, ενώ και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ετοιμάζεται για το τρίτο του μετά από το 2022 με τον Ολυμπιακό και το 2024 με την Φενέρμπαχτσε. Σχετικά με τον Σέιμπεν Λι και τον Κίναν Έβανς, θα είναι η πρώτη τους παρουσία σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε επίπεδο συλλόγων.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, άλλαξε φέτος στον Ολυμπιακό
Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να πάει σε ένα ρόστερ... dream team, με πολλά αστέρια, κάτι που έφερε και πίεση στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο 59χρονος προπονητής, ο οποίος είναι και ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε τη Euroleague, το 2013 με τον Ολυμπιακό, έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα δεδομένα. Να αφήσει πίσω τις ομάδες που έφτιαχνε, με λίγους πρωταγωνιστές, βασιζόμενος στην ομαδική δουλειά και την δική του αγωνιστική φιλοσοφία.
Μοιραιά τα φώτα έπεσαν και πάνω του για τον τρόπο που έπρεπε να διαχειριστεί τις μεγάλες προσωπικότητες και να αφήσει πίσω κάποια δικά του πιστεύω. Το αποτέλεσμα έδειξε πως βρήκε την ισορροπία ανάμεσα στον τρόπο που λειτουργεί ο ίδιος και σε εκείνον που χρειάζονται για να λειτουργήσουν οι προσωπικότητες της ομάδας του. Έχοντας πάντα στο μυαλό κι εκείνο το τρίποντο του Σέρχιο Γιουλ, το οποίο στέρησε στον Ολυμπιακό το τρόπαιο της Euroleague και για τον ίδιο το δεύτερο στην καριέρα του, έκανε τις υπερβάσεις του και πλέον θα διεκδικήσει ξανά την κούπα. Για τον ίδιο θα πάει στο έκτο Final 4 της καριέρας του, έχοντας ξεκινήσει με εκείνο το 2013 όπου θριάμβευσε. Το 2016 στο Βερολίνο πήγε με την Λοκομοτίβ Κούμπαν (3η θέση), για να ακολουθήσουν αυτά σε Βελιγράδι (2022, 4η θέση), Κάουνας (2023, 2η θέση), Βερολίνο (2024, 3η θέση) και το φετινό του Άμπου Ντάμπι. Μάλιστα ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα με τέσσερις σερί παρουσίες στην τελική τετράδα της διοργάνωσης, κάτι που το έχει κάνει με τον έμπειρο προπονητή στον πάγκο.
*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".