"Στον αθλητισμό δε χωράει ρατσισμός"
Ο Γιώργος Ντράγκοβιτς και η Βούλα Ζυγούρη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1
Ο βετεράνος διεθνής βολεϊμπολίστας και μέλος της ομάδας «Hasta la victoria siempre», που αγωνίζεται κατά των διακρίσεων, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΡΑΓΚΟΒΙΤΣ και η Ολυμπιονίκης στο άθλημα της πάλης, γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και κοινωνός του προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα», ΒΟΥΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ, μίλησαν στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1» και στην εκπομπή «Μπάλα στα Παραπολιτικά», με στους Γιώργο Μανιάτη και Γιάννη Φραγκουλόπουλο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.
Αναλυτικά όσα είπαν:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΡΑΓΚΟΒΙΤΣ: «Εκ των πραγμάτων στον αθλητισμό έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους από άλλες χώρες και όταν αυτό συμβαίνει, η ξενοφοβία παύει να υπάρχει. Η «Hasta la victoria siempre» είναι μία παρέα μεγάλων προσωπικοτήτων από το χώρο του αθλητισμού, του τραγουδιού και της υποκριτικής, που έχουμε μαζευτεί για έναν σκοπό και πάμε όπου μας φωνάζουν. Η ομάδα έχει ταξιδέψει στην Παλαιστίνη, στην Κούβα και αλλού, μεταφέροντας το μήνυμα κατά των διακρίσεων… Το θέμα του ρατσισμού έχει ευαισθητοποιήσει μεγάλους φορείς, όπως την UEFA, στις διοργανώσεις της οποίας οι ποινές είναι πολύ σκληρές για όσους εκδηλώνουν τέτοιες τάσεις. Στην Ελλάδα εμφανίζονται μεμονωμένα περιστατικά ρατσισμού. Δεν έχουμε τέτοια θέματα ως λαός».
ΒΟΥΛΑ ΖΥΓΟΥΡΗ: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών είναι συνεργός του προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα», που διενεργείται απ’ το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Το πρόγραμμα, στο πρώτο του στάδιο, περιλαμβάνει ένα βιωματικό παιχνίδι θεάτρου, που γίνεται στα σχολεία και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αλλάξουν ρόλους, γνωρίζοντας τόσο αυτόν του «θύτη» όσο κι εκείνον του «θύματος». Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει ομιλίες προς τους δασκάλους και τους γονείς και στην τρίτη φάση τονίζουμε τον σημαντικό ρόλο του αθλητισμού στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου… Είναι πιο εύκολο να μάθουν τα παιδιά να σέβονται τη διαφορετικότητα, διότι ο αθλητισμός από μόνος του είναι ένα βίωμα. Επίσης, μέσω του αθλητισμού είναι πιο εύκολο να κοντρολαριστεί ο θυμός και η επιθετικότητα. Τα παιδιά εκλαμβάνουν πολύ θετικά αυτή την προσπάθεια, διότι τους προσφέρεται ως παιχνίδι. Και σ’ οτιδήποτε έχει παιγνιώδη μορφή, τα παιδιά αντιδρούν θετικά. Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσουμε με τα παιδιά. Αν δεν μιλήσουμε για κάτι, δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε και το αποτέλεσμα συχνά είναι καταστροφικό…».