Ραντεβού με την ιστορία είχε η ΑΕΚ στην "Sunel Arena" απέναντι στην πάμπλουτη Μάλαγα. Το έργο ήταν από την αρχή δύσκολο και η "Ένωση" χρειαζόταν τον κόσμο στο πλευρό της για να μπορέσει να κάνει μία ακόμη υπέρβαση τη φετινή σεζόν.

Το πρώτο ημίχρονο δεν κύλησε όπως θα ήθελαν οι "κιτρινόμαυροι", αλλά το γεγονός πως πήγαν στ' αποδυτήρια με το -6 (31-37) στις... πλάτες τους δεν ήταν τόσο αρνητικό, αν αναλογιστεί κανείς πως δεν είχαν ευστοχήσει σε ούτε ένα τρίποντο που είναι το δυνατό τους σημείο.

Με την έναρξη του δευτέρους μέρους η "βασίλισσα" αποφάσισε να... σφίξει τα λουριά στην άμυνα και να κάνει τους Ισπανούς να παλέψουν για να μπορέσουν να βάλουν ένα καλάθι, καταφέρνοντας μάλιστα να την προσπεράσει με πέντε πόντους στο φινάλε της τρίτης περιόδου (55-50).

Στο φινάλε όμως, εκεί που έπρεπε να βγουν μπροστά οι μεγάλοι ηγέτες της ΑΕΚ δεν το έκαναν και οι φιλοξενούμενοι πήραν τη σπουδαία νίκη με 65-71 και την πρόκριση για τον τελικό του Basketball Champions League όπου και θ' αντιμετωπίσουν την Γαλατάσαραϊ.

Άλλαξε γρήγορα τα δεδομένα στην πρώτη περίοδο η Μάλαγα

Με τον Σι Τζέι Μπράις να κάνει ό,τι θέλει κάτω από τη ρακέτα της Μάλαγα, η ΑΕΚ μπήκε πολύ καλύτερα στο παρκέ και πήρε προβάδισμα έξι πόντων (10-4) στο πρώτο τρίλεπτο, με τον κόσμο να μπαίνει γρήγορα στην εξίσωση του αγώνα.

Η ισπανική ομάδα βρήκε γρήγορα απαντήσεις μετά το τάιμ άουτ του προπονητή της και φρόντισε να κάνει γρήγορα σερί 11-0, με τον Οσετκόφσκι να δείχνει πως μπορεί να παίξει εξίσου καλά και κάτω από το καλάθι, όχι μόνο με μακρινά σουτ για το 10-15.

Η είσοδος του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας στο παρκέ, άρχισε να δίνει βοήθειες κάτω από τη ρακέτα με αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, αλλά ο πολύμπειρος Λιθουανός ήταν άστοχος, κλείνοντας την πρώτη περίοδο με 1/5 δίποντα και στο -3 (20-23).

Ρεσιτάλ αστοχίας για τις δύο ομάδες με ισχνό προβάδισμα της Μάλαγα

Το πρόβλημα της "Ένωσης" σ' εκείνο το σημείο ήταν πως ο Χάντερ Χέιλ πιεζόταν πολύ, χωρίς να μπορεί να βρει ρυθμό με τα γνωστά του σουτ, με αποτέλεσμα ν' αρχίζει να μοιράζει για τον Γκρέι που έδωσε μία ανάσα και κράτησε τους φιλοξενούμενους κοντά στο σκορ (25-29).

Οι άμυνες των δύο ομάδων ήταν εκείνες που ξεχώριζαν στα μισά της δεύτερης περιόδου, με τον Γκόλντεν να τελειώνει κάποιες φάσεις και τον Ρέιτζον Τάκερ να δίνει ενέργεια, αλλά το τρίποντο του Καλινόφσκι δεν άφηνε τους γηπεδούχους να πλησιάσουν περισσότερο (31-35).

Το τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ρεσιτάλ... αστοχίας, καθώς οι μεν δε μπορούσαν να βρουν με τίποτα το δρόμο προς το καλάθι, με τον Πρέντις Χαμπ να παραμένει στο "μηδέν" και οι δε να κάνουν εύκολα λάθη και να μην τελειώνουν τις φάσεις για το 31-37.

Άμυνα για σεμινάριο και προσπέρασμα της ΑΕΚ στην τρίτη περίοδο

Η ΑΕΚ αφού έβλεπε πως δεν μπορούσε να φέρει τα πράγματα στα μέτρα της με τα περιφερειακά σουτ αποφάσισε να δώσει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα και με τον Γκόλντεν να πασάρει κατάλληλα, με συνεχόμενα φάουλ μείωσε στους δύο (38-40).

Το μομέντουμ όμως της "Ένωσης" φάνηκε από εκείνο το σημείο και μετά, όταν ο Χάντερ Χέιλ βρήκε επιτέλους τους πρώτους του πόντους στον αγώνα και σε συνδυασμό με τις άμυνες που έβγαλε η ίδια η... Sunel Arena οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά με επτά (51-44).


Παρά το γεγονός πως ο Τάισον Πέρεζ έπαιζε σχεδόν μόνος του στην επίθεση της Μάλαγα, οι "κιτρινόμαυροι" δεν τα έχασαν και φρόντισαν να διατηρήσουν ένα προβάδισμα πέντε πόντων (55-50) με τη συμπλήρωση 30 λεπτών στο δεύτερο ημιτελικό του Final Four.


Ηττήθηκε δίκαια από την Μάλαγα η ΑΕΚ και θα παίξει στο μικρό τελικό

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιόδους, η ισπανική ομάδα μπήκε στην τελευταία περίοδο με αποφασιστικότητα πως παρά τη δύσκολη άμυνα που έβρισκε μπροστά της δε θ' αφήσει κανένα ριμπάουντ και με τον Πέρεζ να είναι εξαιρετικός σε αυτό τον τομέα μείωσε στους δύο (61-59) έξι λεπτά πριν το φινάλε.

Εκείνο που παρηγορούσε μέχρι ένα σημείο τους γηπεδούχους ήταν πως η ομάδα του Ναβάρο δεν είχε την απαιτούμενη ψυχραιμία στις δεύτερες ευκαιρίες που είχε να σκοράρει και η διαφορά βρισκόταν στο -2 πλέον (63-65) χάρις στο τρίποντο του Κέντρικ Πέρι.

Τα συνεχόμενα λάθη της ΑΕΚ στο τελευταίο κρίσιμο τρίλεπτο δεν της έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσει μέχρι το φινάλε τη νίκη, με την Μάλαγα να είναι πιο ψύχραιμη και να παίρνει τη νίκη με 65-71 και την πρόκριση για τον τελικό, όπου θ' αντιμετωπίσει την Γαλατάσαραϊ.


Τα δεκάλεπτα: 20-23, 31-37, 55-50, 65-71