Με ένα εντυπωσιακό πανελλήνιο ρεκόρ της Άρτεμις Βασιλάκη στα 200μ. μικτή ατομική, δύο εξαιρετικές επιδόσεις από τον Απόστολο Χρήστου στα 100μ. ύπτιο, ένα ιστορικό ρεκόρ κορασίδων από τη Νεφέλη Μπιλανάκου στα 50μ. ελεύθερο και ένα σπουδαίο ατομικό ρεκόρ από τον Απόστολο Παπαστάμο, ξεκίνησε το 94ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 19 Μαΐου.

Κολύμβηση: Ρεκόρ από τη Βασιλάκη

Η κούρσα των 200μ. μικτή ατομική των γυναικών προσέφερε μοναδικό θέαμα, με την Άρτεμις Βασιλάκη να επικρατεί της Νικόλ Παυλοπούλου και να καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 2:13.91, βελτιώνοντας το προηγούμενο προσωπικό της ρεκόρ. Η Παυλοπούλου τερμάτισε δεύτερη με 2:14.75, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η 16χρονη Δανάη Τσαούσι με 2:21.27.

Κυρίαρχος ο Απόστολος Χρήστου στα 100μ. ύπτιο

Ο Απόστολος Χρήστου επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την κυριαρχία του στα 100μ. ύπτιο, κερδίζοντας με 52.55 και στη συνέχεια πετυχαίνοντας 52.38 στην 4x100μ. μικτή ομαδική, χρόνο που τον κατατάσσει πέμπτο παγκοσμίως για το 2024. Με αυτή τη νίκη έφτασε τους 34 τίτλους στην καριέρα του, ξεπερνώντας τον Σπύρο Γιαννιώτη. Στο ίδιο αγώνισμα, δεύτερος ήταν ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης (54.35) και τρίτος ο Απόστολος Σίσκος (54.83), που πρώτευσε και στην κατηγορία νέων.

Ο Απόστολος Παπαστάμος κέρδισε την κούρσα των 200μ. μικτή με 1:59.08, αγγίζοντας το όριο για το Παγκόσμιο της Σιγκαπούρης. Στη δεύτερη θέση ήρθε ο Δανιήλ Γιουρτζίδης (2:01.01), ενώ τρίτος τερμάτισε ο Βασίλης Σοφικίτης (2:01.16). Όλοι τους επιβεβαίωσαν τα όρια για το Ευρωπαϊκό Κ23, όπως και ο Ιάσων Ρούτουλας (2:01.64).

Η Νόρα Δράκου επανήλθε στην κορυφή των 100μ. ύπτιο, κερδίζοντας για δέκατη φορά με 1:02.05. Πίσω της, η 17χρονη Δέσποινα Πυρίλη σημείωσε 1:02.24, επίδοση που της δίνει το εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων. Τρίτη ήταν η Γαρυφαλλιά Χαροκόπου (1:03.28), ενώ στην κατηγορία νέων Κ23 νικήτρια ήταν η Ελένη Αντωνιάδου.

Την πρώτη του νίκη σε ατομικό αγώνισμα σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πανηγύρισε ο Στέργιος Μπίλας, επικρατώντας άνετα στα 50μ. ελεύθερο με 22.37. Πίσω του ακολούθησαν δύο Αμερικανοί, ενώ το βάθρο των Ελλήνων συμπλήρωσαν οι Μάριος Χρυσομάλλης (23.01) και Ηλίας Παλαιολόγος (23.07).

Με μία ανάσα διαφορά (ένα εκατοστό του δευτερολέπτου), η Κάλια Αντωνίου υπερασπίστηκε τον τίτλο της στα 50μ. ελεύθερο με 25.30, αφήνοντας δεύτερη την Άννα Ντουντουνάκη. Η Νεφέλη Μπιλανάκου σημείωσε 25.77 και κατέρριψε ένα ρεκόρ 22 ετών στην κατηγορία κορασίδων, που κρατούσε από το 2003. Η Νόρα Δράκου, εμφανώς κουρασμένη, έμεινε έκτη (25.98), ενώ πρώτη στην Κ23 ήταν η Μαρία Τροχαλάκη (26.57).

Στα 800μ. ελεύθερο ανδρών, ο Άλκης Κυνηγάκης διατήρησε τα σκήπτρα του με χρόνο 8:14.00, νικώντας σε μια δυνατή μάχη τον 16χρονο Κωνσταντή Χουρδάκη (8:14.51) και τον Άγγελο Χριστοδούλου (8:14.54), που κατέκτησε το χρυσό στην Κ23. Στις γυναίκες, η Χρυσούλα Μητσάκου κατέκτησε τον τίτλο με 8:57.02, αφήνοντας πίσω της τις Αντωνία Ρακοπούλου και Μαρία Ζαφειράτου.

Η ημέρα έκλεισε με τις σκυταλοδρομίες 4x100μ. μικτή ομαδική, όπου ο Ολυμπιακός σάρωσε. Οι γυναίκες έσπασαν την κυριαρχία του Παναθηναϊκού με 4:08.62, ενώ οι άνδρες κυριάρχησαν για τέταρτη διαδοχική χρονιά με 3:38.54. Στις μικτές κατηγορίες νέων, το Παλαιό Φάληρο επικράτησε και στις δύο σκυταλοδρομίες (4x100μ. ελεύθερο και μικτή).