Το μεγαλύτερο ντέρμπι στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού! Το παιχνίδι που εκατομμύρια λάτρεις του μπάσκετ περιμένουν να ζήσουν εδώ και δεκαετίες: Τη σύγκρουση των δύο “γιγάντων” της Ελλάδας σε έναν τελικό του Final Four της Euroleague! Στο Βερολίνο πριν από ένα χρόνο η Ρεάλ Μαδρίτης μας στέρησε τη δυνατότητα να απολαύσουμε την “τιτανομαχία” Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού AKTOR για το στέμμα του “βασιλιά της Ευρώπης”.

Φέτος, όμως η “βασίλισσα” απουσιάζει, ενώ αντίθετα ο γαλαξίας αστέρων των δύο “αιωνίων” καθιστά το “παιχνίδι των ονείρων μας” πιο ρεαλιστικό από ποτέ! Θα το ζήσουμε το βράδυ της 25ης Μαΐου στο μακρινό Άμπου Ντάμπι; Προς το παρόν ας ξεφυλλίσουμε έναν μίνι οδηγό με όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα event που σε τρεις εβδομάδες ενδεχομένως να έχει λάβει ιστορικές διαστάσεις: Το Final Four της Euroleague για τη σεζόν 2024/25.

Το Final Four της Euroleague από το... άλφα ως το ωμέγα

Α όπως λέμε Άμπου Ντάμπι, η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρώτη μη ευρωπαϊκή πόλη που θα φιλοξενήσει το Final Four της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη – πλην ΝΒΑ. Οι Άραβες φέρεται να κατέβαλλαν το ιλιγγιώδες ποσό των 50 εκατομμυρίων στους μετόχους της Euroleague για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα διεξαγωγής του σπουδαίου event στο πλαίσιο της μαζικής “εισβολής” τους στον κόσμο του ευρωπαϊκού αθλητισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Final Four 2025: Πώς μπορείς να πάθεις... πνευμονία με 40 βαθμούς στο Άμπου Ντάμπι

Β όπως λέμε Βεζένκοφ, ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ονειρεμένης πορείας του Ολυμπιακού προς το τέταρτο διαδοχικό Final Four! Θα ταξιδέψει στα Εμιράτα με μοναδικό στόχο να πάρει… εκδίκηση για την απώλεια του ευρωπαϊκού το 2023 στο Κάουνας και κουβαλά στις βαλίτσες του τα αδιανόητα ρεκόρ που σφράγισαν τις φετινές του επιδόσεις, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Euroleague που σημείωσε περισσότερους από 10 πόντους σε 36 (!) διαδοχικά παιχνίδια.

Sasha Vezenkov | BEST PLAYS | EuroLeague First Team


Γ όπως λέμε Γιασικεβίτσιους, ο ένας εκ των δύο “Ελλήνων” προπονητών που θα επιχειρήσουν να φράξουν το δρόμο προς τον “εμφύλιο” τελικό Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού AKTOR. O Λιθουανός επιστρέφει για έκτη φορά (πέμπτη συνεχή) ως προπονητής σε Final Four και θέλει να ξορκίσει την… προσωπική κακοδαιμονία που τον συνοδεύει, στις μονομαχίες του με τον Εργκίν Αταμάν καθώς έχει ηττηθεί και τις δύο φορές που συνάντησε τον Τούρκο τεχνικό. Μία το 2021 όταν η Μπαρτσελόνα έχασε από την Εφές στο μεγάλο τελικό και μία το 2024 με την ήττα της Φενέρ στον ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό AKTOR. Συνολικά αυτή τη στιγμή ο Αταμάν "τρέχει" σερί έξι διαδοχικών νικών επί του Σάρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Final Four 2025: Ρωτήσαμε το ChatGPT τι ρούχα να έχει μαζί του ο κόσμος στο Άμπου Ντάμπι

Δ όπως λέμε Δεινόσαυρος, ή αν προτιμάτε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που θα πατήσει το πόδι του στο παρκέ της επιβλητικής “Etihad Arena”. Ο Έρικ ΜακΚόλουμ της Φενερμπαχτσέ είναι μόλις ο ένας από τους τρεις παίκτες που θα αγωνιστούν στο Final Four (μαζί με Καλάθη και Πλάις) και έχει γεννηθεί τη δεκαετία του ‘80. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου 1988 και σε ηλικία 37 ετών κουβαλά τον τίτλο του “παππού” της διοργάνωσης.

Ε όπως λέμε “Επτάστερος”, ή ο Παναθηναϊκός AKTOR που θέλει να γίνει “Οκτάστερος”. Οι “πράσινοι” ταξιδεύουν στο Άμπου Ντάμπι με μοναδικό στόχο αφενός να συνεχίσουν την περσινή τους κυριαρχία και αφετέρου να… ξορκίσουν τη δυσμενή παράδοση που κουβαλούν από το 1996 και τους θέλει να αδυνατούν να κερδίσουν το τρόπαιο δεύτερη διαδοχική σεζόν! Ο όγδοη κούπα, πάντως, θα τους φέρει για τα καλά πλέον στο κυνήγι της Ρεάλ Μαδρίτης με τα έντεκα ευρωπαϊκά! 

Παναθηναϊκός AKTOR - THE KING IS BACK | FINAL FOUR 2024 - Official After Movie | Euroleague


Final Four 2025: Ζόρια, ήλιος και Έλληνες στο Άμπου Ντάμπι

Ζ όπως λέμε Ζόρια, σαν αυτά που θα ζήσουν στο Άμπου Ντάμπι όσοι Έλληνες οπαδοί… παίξουν με τη φωτιά και παραβούν κάποιον από τους αυστηρούς νόμους που διέπουν την καθημερινότητα του Εμιράτου. Οποιαδήποτε χειρονομία σε δημόσια θέα, οποιαδήποτε μορφή λεκτικής βίας, οποιαδήποτε ενδυμασία που θεωρηθεί προκλητική, ακόμη και ένα… λανθασμένο emoji στο κινητό μπορεί να οδηγήσει το δράστη στης φυλακής τα σίδερα, χωρίς να το καταλάβει! Γι’ αυτό όσοι σχεδιάζετε να συνοδεύσετε είτε τον Ολυμπιακό, είτε τον Παναθηναϊκό AKTOR σε αυτό το “ταξίδι ζωής”, καλό θα είναι να ενημερωθείτε πλήρως για τη νομοθεσία της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Euroleague Final Four 2025: Στο Άμπου Ντάμπι μπαίνεις φυλακή για ένα... emoji!

Η όπως λέμε Ήλιος… που ζεματάει! Όσοι ταξιδέψετε στην πρωτεύουσα των Αραβικών Εμιράτων ετοιμαστείτε για πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μπόλικη υγρασία. Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές εκτιμήσεις, την εβδομάδα που θα φιλοξενηθεί το Final Four της Euroleague, στο Άμπου Ντάμπι η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι 32-35 βαθμών Κελσίου αλλά η αίσθηση θα χτυπάει… σαραντάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Euroleague Final Four 2025: Τι θερμοκρασίες θα συναντήσουν οι φίλαθλοι στο Άμπου Ντάμπι

Θ όπως λέμε Θεατές, σαν τους 9.000 φιλάθλους των τεσσάρων φιναλίστ που υπολογίζεται να βρεθούν στις εξέδρες της “Etihad Arena” για να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες του Final 4. Παρά το γεγονός ότι η χωρητικότητα του νεόκτιστου  γηπέδου (το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο 2021) ανέρχεται σε 18.000 θεατές, λόγω των αναγκών του event τα εισιτήρια που βγήκαν στην αγορά είναι κατά πολύ λιγότερα με τα περισσότερα να διατίθενται (όπως κάθε χρόνο) μέσω της ίδιας της Euroleague με τις τιμές να κυμαίνονται από 299 έως 749 ευρώ και για τα τέσσερα παιχνίδια. 

Ι όπως λέμε Ισπανία, η μεγάλη απούσα του φετινού Final Four. Για πρώτη φορά μετά από 21 ολόκληρα χρόνια δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος της χώρας της Ιβηρικής στην τελική τετράδα, καθώς από τη σεζόν 2003-2004 πάντα υπήρχε τουλάχιστον μία ισπανική παρουσία, είτε η Ρεάλ, είτε η Μπαρτσελόνα, είτε και οι δύο μαζί, είτε η Μπασκόνια στις… διάφορες εκδοχές της (Τάου Κεράμικα, Κάχα Λαμποράλ). Αξίζει να τονιστεί, μάλιστα, ότι για πρώτη φορά συνολικά στην ιστορία του πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών θα δούμε Final Four να διεξάγεται με τη συμμετοχή δύο ελληνικών ομάδων και καμιάς ισπανικής!

Κ όπως λέμε “Kill Bill”, ή απλά… Βασίλης Σπανούλης! Ο “Μίδας” των Final Four επιστρέφει στο μεγάλο πάρτι αυτή τη φορά φορώντας κοστούμι και γραβάτα, θέλοντας να γίνει μόλις ο πρώτος ρούκι προπονητής στην ιστορία της Euroleague που θα κατακτήσει το τρόπαιο με μόλις έξι μήνες παρουσίας στη διοργάνωση, ενώ αν πετύχει αυτό το σπάνιο επίτευγμα θα γίνει και ο πιο νέος σε ηλικία τεχνικός που κατακτά την κορυφή της Ευρώπης, όντας μόλις 43 ετών!

The journey to Abu Dhabi (feat. Vassilis Spanoulis)


 Λ όπως λέμε Λεσόρ… Όσες μέρες μεσολαβούν μέχρι το τζάμπολ του Final Four, το μυαλό του Εργκίν Αταμάν και των φίλων του Παναθηναϊκού AKTOR θα βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης της υγείας του μεγάλου άτυχου της φετινής σεζόν. Άπαντες αντιλαμβάνονται ότι διαφορετική δυναμική θα έχει ο πρωταθλητής Ευρώπης με τον Γάλλο “πάνθηρα” στο ρόστερ του και διαφορετικές πιθανότητες υπεράσπισης του τίτλου θα υπάρχουν χωρίς να υπερασπίζεται ο Λεσόρ την “πράσινη” ρακέτα.

Μ όπως λέμε Μπαρτζώκας, ή όπως λέμε “σκακιστής”. Ενδεχομένως το πρόσωπο που θα κουβαλά τη μεγαλύτερη πίεση στις αποσκευές του στο Άμπου Ντάμπι! Μετά από μια ακόμη χρονιά-παράσημο στη σπουδαία προπονητική του καριέρα, ο “Coach B” γνωρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και να γίνει ο δεύτερος Έλληνας τεχνικός με δύο κατακτήσεις Euroleague, μετά τον Δημήτρη Ιτούδη που πανηγύρισε δύο τρόπαια στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ν όπως λέμε Ναν, αν και το όνομα του Αμερικανού θα μπορούσε να τοποθετηθεί και στο γράμμα “Μ”, ως ο βραβευμένος MVP της regular season της Euroleague. Στο Άμπου Ντάμπι ο Κέντρικ Ναν θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στην… κακοδαιμονία που συνοδεύει τα τελευταία τρία χρόνια τους MVP της διοργάνωσης, καθώς ούτε ο Μίροτιτς το 2022, ούτε ο Βεζένκοφ το 2023, ούτε ο Τζέιμς το 2024 κατάφεραν στο φινάλε της σεζόν να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης.

Kendrick Nunn | EuroLeague First Team Star | BEST PLAYS


Ξ όπως λέμε Ξενάγηση… Αλήθεια, ποια είναι τα ομορφότερα αξιοθέατα του Άμπου Ντάμπι που επιβάλλεται να επισκεφτείτε κατά τις ημέρες παραμονής σας σε μια υπεσύχρονη πόλη; Αξίζει να κάνετε μια στάση στο Μέγα Τέμενος του Σεϊχη Ζαίντ, στη “Ferrari Word” και την πίστα της Formula 1 στο Yas Island, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι, ενώ καλό θα είναι να έχετε στις βαλίτσες σας αρκετά μαγιό καθώς τα υδάτινα πάρκα της πρωτεύουσας της “οικοδέσποινας” πόλης του Final 4 θα σας γοητεύσουν!

Final Four 2025: Παπανικολάου, Σλούκας και η "μάχη των αρχηγών"

Ο όπως λέμε Ολυμπιακός, η καλύτερη ομάδα της regular season της Euroleague, ο Θρύλος του Πειραιά ελπίζει να κατακτήσει το τέταρτο αστέρι της συλλογής του και να μην μείνει στην ιστορία ως η μοναδική ομάδα που θα μετρά τέσσερις διαδοχικές παρουσίες σε Final Four, χωρίς να έχει κατακτήσει το τρόπαιο. Είναι δεδομένο ότι το project που υπογράφουν εδώ και πολλά χρόνια οι αδελφοί Αγγελόπουλοι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι κάτι περισσότερο από πετυχημένο, αλλά στο λιμάνι γνωρίζουν ότι τους λείπει το… κερασάκι στην τούρτα.

FOURNIER Returns With VENGEANCE | Real Madrid - Olympiacos | BASKETBALL HIGHLIGHTS PLAYOFFS 2025


Π όπως λέμε Παπανικολάου, ο… απόλυτος αρχηγός του Ολυμπιακού που φιλοδοξεί να γίνει ο τρίτος “κάπτεν” του συλλόγου (μετά από τον Γιώργο Σιγάλα και τον Βασίλη Σπανούλη) που θα υψώσει στον ουρανό το τρόπαιο της Euroleague. Στο ένατο Final 4 της θρυλικής καριέρας του, ο “στρατιώτης της συνέπειας” θα είναι εκεί ξανά για να καταθέσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του στο παρκέ.

Ρ όπως λέμε Ρεκόρ, σαν αυτό που κυνηγά ο Εργκίν Αταμάν, ο μόλις ένας από τους τρεις προπονητές που έχουν κατακτήσει στην καριέρα τους back to back τίτλους Euroleague (πρώτος το πέτυχε Μπόζινταρ Μάλκοβιτς με τη Γιουγκοπλάστικα για να ακολουθήσει ο Πίνι Γκέρσον με τη Μακάμπι). Σε περίπτωση που ο Τούρκος τεχνικός επαναλάβει με τον Παναθηναϊκό AKTOR το repeat της διετίας ‘21-’22 με την Εφές τότε θα γίνει αυτομάτως ο μοναδικός προπονητής που θα έχει πανηγυρίσει δύο… back to back Ευρωπαϊκά και μάλιστα με δύο διαφορετικές ομάδες.

Σ όπως λέμε Σλούκας, ο… άνθρωπος “Final 4”. Πρωταθλητής Ευρώπης με τρεις διαφορετικές ομάδες (Ολυμπιακό, Φενερμπαχτσέ, Παναθηναϊκός AKTOR), θα καταγράψει στο Άμπου Ντάμπι την 12η παρουσία του στη μεγάλη γιορτή της Euroleague, σε 15 σεζόν από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στα παρκέ της διοργάνωσης με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ηλικία μόλις 19 ετών! Όταν οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους… τα λόγια περιττεύουν!

Kostas SLOUKAS | A EuroLeague CHAMPIONSHIP GAME for the AGES


Τ όπως λέμε Τζέιμς, ή όπως λέμε… τελευταία ευκαιρία; Στα 35 του χρόνια ο ηγέτης της Μονακό βλέπει την άμμο στην κλεψύδρα να στερεύει κι ακόμη να μην έχει κατακτήσει το τρόπαιο που ο ίδιος έχει αποκαλέσει “στόχο ζωής”. Θα τον οδηγήσει η συνύπαρξή του με τον “γεννημένο νικητή”, Βασίλη Σπανούλη, στη Γη της Επαγγελίας;

Υ όπως λέμε Υστερία, σαν αυτή που έχει κυριεύσει τους φίλους των δύο “αιωνίων” ενόψει του ταξιδιού στα Εμιράτα. Τα 450 εισιτήρια που πήραν για να διαθέσουν ως φιναλίστ οι δύο ομάδες δεν έφταναν ούτε για… “ζήτω”, αν και οι διοργανωτές του Final Four υπολογίζουν ότι στις εξέδρες της “Etihad Arena” θα βρεθούν περισσότεροι από 4.000 Έλληνες που είχαν φροντίσει να προμηθευτούν μεμονωμένα και έγκαιρα τα “μαγικά χαρτάκια”.

Φ όπως λέμε Φουρνιέ, ο πιο… διάσημος rookie του φετινού Final 4. Με τον Γάλλο να έχει μεταναστεύσει από μικρός στο NBA η εμπειρία που θα ζήσει στο Άμπου Ντάμπι θα είναι πρωτόγνωρη. Ήρθε στην Ελλάδα με μοναδικό στόχο να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης και η πορεία των “ερυθρόλευκων” θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δική του παρουσία.

Evan Fournier | TOP PLAYS MIX | EuroLeague Second Team

Χ όπως λέμε Χουάντσο, ο παίκτης-κλειδί στη φετινή διαδρομή του Παναθηναϊκού AKTOR προς το Final Four! Ο… Μπο Κρουζ του “τριφυλλιού” που απέδειξε ότι τα πιο όμορφα παραμύθια δεν εμφανίζονται μόνο στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου, αλλά και στην ίδια τη ζωή!

Juancho Hernangomez | BEST PLAYS MIX | EuroLeague Second Team



Ψ όπως λέμε Ψηλός, ή για να ακριβολογούμε ο πιο ψηλός παίκτης που θα αγωνιστεί στο Final Four! Μουστάφα Φαλ και Τίμπορ Πλάις θα μοιραστούν την πολυτέλεια να βλέπουν… αφ ‘υψηλού τους αντιπάλους τους και πιο συγκεκριμένα από ύψος… 218 εκατοστών!

Ω όπως λέμε Ώρες, όχι αυτές που μετράμε αντίστροφα για να ξεκινήσει το Final Four, αλλά οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων στο Άμπου Ντάμπι. Σημειώστε: Παρασκευή 23/3, στις 18.00 Φενερμπαχτσέ – Παναθηναϊκός AKTOR και στις 21.00 Ολυμπιακός – Μονακό. Την Κυριακή 25/3 στις 17.00 ο μικρός τελικός και στις 20.00 ο μεγάλος… και ελπίζουμε ελληνικός τελικός!