ΑΕΚ: Ο Νίκολιτς αποχαιρέτησε την ΤΣΣΚΑ και έρχεται Αθήνα για την Ένωση - Ο τρόπος παιχνιδιού του και ο... Μιλιβόγεβιτς
Το προφίλ του Σέρβου τεχνικού
Ο Μάρκο Νίκολιτς αποχώρησε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ετοιμάζεται να γίνει ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Ο 46χρονος Σέρβος, με πλούσιο βιογραφικό και επιτυχίες, αναλαμβάνει την Ένωση, έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Μάρκο Νίκολιτς είναι έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, καθώς ο Σέρβος τεχνικός, με μια μακροσκελή ανάρτηση στα social media, αποχαιρέτησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ετοιμάζεται πλέον να μετακομίσει στην Αθήνα για να γίνει προπονητής της Ένωσης. Πλέον, αφού η ΑΕΚ συμφώνησε να πληρώσει τη ρήτρα αποδέσμευσης του Νίκολιτς, φαίνεται πως απομένουν τα τυπικά για να επισημοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκολιτς:
"Αγαπητοί φίλαθλοι, το βράδυ της Παρασκευής τηλεφώνησα στους Μαξίμ Ορέσκιν, Εβγκένι Γκίνερ και Ρομάν Μπαμπάεβ για να τους ενημερώσω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από την ΤΣΣΚΑ.
Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη απόφαση της καριέρας μου, αλλά την πήρα και είμαι έτοιμος να αναλάβω μια νέα πρόκληση.
Τις τελευταίες δύο ημέρες βρισκόμαστε σε διάλογο με τη διοίκηση, αλλά τους ζήτησα να μην με πείσουν και να σεβαστούν την απόφασή μου. Έχω τηλεφωνήσει στον αρχηγό της ομάδας και σε άλλα παιδιά. Αυτός ο αποχαιρετισμός κάνει τη φωνή μου να τρέμει.
Θα αγαπώ πάντα την ΤΣΣΚΑ και τους οπαδούς της: μετέτρεψαν ακόμη και φιλικούς αγώνες, και μερικές φορές ακόμη και προπονήσεις, σε παραστάσεις που θα θυμάμαι πάντα. Μιλούσα για τους οπαδούς κάθε φορά στις συνεντεύξεις Τύπου και στις συνεντεύξεις, μιλάω τώρα και θα λέω πάντα σε όλους τους φίλους μου πόσο πολύ οι οπαδοί έκαναν την ομάδα μας πιο δυνατή: ενωμένη, εμπνευσμένη, εμπνευσμένη.
Δεν θέλω να σταθώ στους λόγους που έφυγα, το θεωρώ προσωπικό θέμα. Ωστόσο, φυσικά, το θέμα δεν αφορά τα χρήματα ή τις μεταγραφές, όπως γράφουν τα ΜΜΕ. Καθημερινά συναντάμε προκλήσεις και τις λύνουμε – αυτές οι διαδικασίες υπάρχουν σε κάθε δουλειά, και στο επάγγελμα του προπονητή επίσης.
Έχω μια εξαιρετική σχέση με όλη τη διοίκηση, το προσωπικό και φυσικά τους παίκτες, οι οποίοι πίστεψαν στις ιδέες του επιτελείου μας και ανταμείφθηκαν με μετάλλια και το Κύπελλο Ρωσίας. Πρόκειται για μια σπουδαία ομάδα, από τον νεότερο παίκτη μέχρι τον πιο έμπειρο, και όχι μόνο δυνατοί παίκτες, αλλά και προσωπικότητες, υπέροχοι άνθρωποι. Και είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να κερδίζουν και να ευχαριστούν τους φιλάθλους.
Είμαι ευγνώμων στη διοίκηση για την ειλικρίνεια και τη βοήθειά της από την πρώτη μέρα. Ελπίζω ότι η σχέση μας, την οποία εκτιμώ πάρα πολύ και θεωρώ ότι είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματικό, θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, πάντα λαμβάνουμε υπόψη πολλούς παράγοντες όταν επιλέγουμε μια θέση εργασίας – υπάρχουν προσωπικά ζητήματα, οικογενειακά ζητήματα και φιλοδοξίες. Η δουλειά του προπονητή δεν αποτελεί εξαίρεση, οπότε ερχόμαστε και φεύγουμε, έτσι λειτουργεί. Και μια μέρα σίγουρα θα είμαι αιώνια χαρούμενος που θα βρίσκομαι ξανά στο γήπεδό μας.
Η ΤΣΣΚΑ θα είναι πάντα πρώτη!".
Προπονητική διαδρομή και τίτλοι του Νίκολιτς πριν την ΑΕΚ
Ο Μάρκο Νίκολιτς γεννήθηκε προπονητής – ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε ηλικία μόλις 21 ετών, αναλαμβάνοντας τις ακαδημίες της Ραντ Βελιγραδίου, ενώ στα 29 του έγινε ο νεότερος πρώτος προπονητής στην ιστορία του σερβικού πρωταθλήματος. Ως τεχνικός της Ραντ πανηγύρισε την έξοδο της ομάδας στο Europa League το 2011, ένα κατόρθωμα που τον έκανε ευρέως γνωστό στη χώρα του.
Λίγο αργότερα ανέλαβε τη Βοϊβοντίνα (2013) και στη συνέχεια πραγματοποίησε την πρώτη του θητεία στην Παρτιζάν Βελιγραδίου (2013-15). Αν και απομακρύνθηκε πρόωρα από την Παρτιζάν παρότι η ομάδα ήταν πρώτη, ο Νίκολιτς επέστρεψε δριμύτερος: το 2016 ανέλαβε ξανά την Παρτιζάν και την οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ (πρωτάθλημα και κυπέλλου Σερβίας) τη σεζόν 2016-17.
Ακολούθησε η διεθνής του πορεία, όπου κάθε σταθμός συνοδεύτηκε από επιτυχίες. Το 2016-17 εργάστηκε στη Ολίμπια Λιουμπλιάνας στη Σλοβενία, ενώ το καλοκαίρι του 2017 ανέλαβε την Βίντι (Videoton) στην Ουγγαρία. Με τη Βίντι κατέκτησε το πρωτάθλημα Ουγγαρίας 2017-18 και το κύπελλο 2018-19, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία (ενδεικτικά, νίκησε τον ΠΑΟΚ δύο φορές και απέσπασε ισοπαλία από την Τσέλσι στους ομίλους του Europa League 2018-19). Το όνομά του πλέον συνδέθηκε με την επιτυχία, γεγονός που τον έφερε το 2020 στον πάγκο της Λοκομοτίβ Μόσχας.
Στη Ρωσία ο Νίκολιτς συνέχισε να συλλέγει τρόπαια, κατακτώντας το Κύπελλο Ρωσίας το 2021 με τη Λοκομοτίβ. Μετά την αποχώρησή του από τη Μόσχα το φθινόπωρο του 2021, δοκίμασε μια νέα πρόκληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: ανέλαβε την Αλ Αχλί Ντουμπάι (Shabab Al Ahli) και κατέκτησε το Σούπερ Καπ ΗΑΕ το 2023. Το 2024 επέστρεψε στη ρωσική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά ως προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία κατέκτησε ακόμα ένα Κύπελλο Ρωσίας την άνοιξη του 2025. Συνολικά, σε ηλικία 46 ετών, ο Νίκολιτς μετρά ήδη επτά τίτλους σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, έχοντας προσθέσει τουλάχιστον ένα τρόπαιο σε κάθε ομάδα που εργάστηκε. Μάλιστα, αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς για τρεις συνεχόμενες σεζόν σε τρία διαφορετικά πρωταθλήματα – Σλοβενία (2015-16), Σερβία (2016-17) και Ουγγαρία (2017-18) – επίτευγμα που υπογραμμίζει το εύρος της καταξίωσής του.
Τακτικές αρχές και φιλοσοφία
Από πλευράς αγωνιστικής φιλοσοφίας, ο Νίκολιτς χαρακτηρίζεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Αρέσκεται συχνά να παρατάσσει τις ομάδες του με τριάδα στην άμυνα (σχηματισμό 3-5-2 ή 3-4-2-1), όμως δεν είναι δογματικός και μεταβάλλει το σύστημα ανάλογα με τις ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα μέσα της περσινής σεζόν στη Ρωσία, βλέποντας πως το 3-4-2-1 δεν απέδιδε τα αναμενόμενα, άλλαξε διάταξη σε 4-3-1-2· το αποτέλεσμα ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ηττηθεί μόλις μία φορά στα τελευταία 17 ματς πρωταθλήματος (11 νίκες, 5 ισοπαλίες) με το νέο σύστημα. Γενικότερα, ο Νίκολιτς προσαρμόζει την τακτική του στο ρόστερ που διαθέτει και "χτίζει το παιχνίδι ανάλογα με τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του", δείχνοντας ικανότητα να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό στο έπακρο.
Στην πρώτη του θητεία στην Παρτιζάν, ο Νίκολιτς δέχθηκε κριτική ότι μετέφερε από τη Ραντ το δόγμα του "κανένα παιχνίδι χαμένο", υιοθετώντας ένα πιο αμυντικογενές στυλ παιχνιδιού που στόχευε πρωτίστως στο να μην ηττάται η ομάδα. Πολλοί όμως αναγνώριζαν ότι αυτή η προσέγγιση ήταν αποτελεσματική στο να εξουδετερώνει τη δημιουργικότητα των αντιπάλων – ενδεικτικά, η Παρτιζάν απέσπασε ισοπαλία 0-0 από την Τότεναμ στο Europa League παίζοντας με αυτό το πειθαρχημένο αμυντικό πλάνο. Στη Ραντ συνήθιζε το 4-3-3, ενώ στη μετέπειτα θητεία του στην Παρτιζάν "ερωτεύτηκε" το κλασικό 4-4-2, δίνοντας τεράστια σημασία στον ρόλο του αμυντικού μέσου ως βασικού αναχαιτιστή.
Παρά τη φήμη του ως πρακτικός προπονητής, ο ίδιος δεν κρύβει την εκτίμησή του σε επιθετικές, μοντέρνες ιδέες. Έχει δηλώσει θαυμαστής του Μαουρίτσιο Σάρι, χαρακτηρίζοντάς τον έναν από τους αγαπημένους του προπονητές. Πράγματι, στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Νίκολιτς ενσωμάτωσε αρκετά στοιχεία από τη φιλοσοφία του Ιταλού: οι ομάδες του επιδιώκουν κατοχή της μπάλας και πιεσμό ψηλά στο γήπεδο, ενώ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους δύο κεντρικούς μέσους για τον έλεγχο του ρυθμού. Η ικανότητά του να παντρεύει την αμυντική συνέπεια με την επιθετική νοοτροπία καθιστά τις ομάδες του αφενός δυσκολοκατάβλητες και αφετέρου ικανές να επιβάλλουν το παιχνίδι τους όταν χρειάζεται.
Προσωπικότητα και διαχείριση παικτών
Ως άνθρωπος και προπονητής, ο Νίκολιτς είναι γνωστός για την επαφή του με τους παίκτες και την αφοσίωσή του σε αυτούς. Επειδή ξεκίνησε την προπονητική πολύ νέος, σχεδόν συνομήλικος με αρκετούς παίκτες του, έμαθε να "νιώθει" τον ποδοσφαιριστή και να αξιοποιεί πλήρως το ταλέντο του. Πρώην συνεργάτες του στη Σερβία αναφέρουν πως αυτή η μικρή διαφορά ηλικίας τον βοήθησε να μεγαλώσει "μαζί" με τους παίκτες του και να κατανοεί τις ανάγκες τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη του επιτυχία με τη Ραντ (2011) είχε υπό τις οδηγίες του πολλούς νεαρούς (18-20 ετών) αλλά και έναν... βετεράνο μόλις 27 ετών – ένα νεανικό σύνολο που πίστεψε σε αυτόν.
Ο Νίκολιτς έχει δείξει πως στέκεται πάντα δίπλα στους παίκτες του, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές. Όταν το 2011 ο πρόεδρος της Ραντ τόλμησε να κατηγορήσει τους παίκτες για έλλειψη προσπάθειας και να τους επιβάλει πρόστιμο μετά από μία ήττα, ο 32χρονος τότε Νίκολιτς δεν δίστασε να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας. "Πάντα υπερασπιζόταν τους παίκτες", θυμάται επιθετικός της ομάδας για εκείνο το περιστατικό. Η στάση αυτή τον έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα αποδυτήρια όπου έχει δουλέψει. Δεν είναι τύπος προπονητή που υψώνει τη φωνή ή επιβάλλεται με κραυγές – αντιθέτως, καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει χωρίς φωνές, μέσα από την προσωπική σχέση και την εμπιστοσύνη που χτίζει με τον κάθε ποδοσφαιριστή. Οι παίκτες του γνωρίζουν ότι ο προπονητής τους θα τους υποστηρίξει, και εκείνοι με τη σειρά τους δίνουν το κάτι παραπάνω για εκείνον.
Η "ανακάλυψη" του Μιλιβόγεβιτς
Παράλληλα, ο Σέρβος τεχνικός έχει φήμη πως ξέρει να αναδεικνύει ταλέντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς – ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού. Ο Νίκολιτς τον ανέδειξε από τις ακαδημίες της Ραντ, δίνοντάς του ευκαιρίες σε νεαρή ηλικία και βάζοντας τα θεμέλια για μια σπουδαία καριέρα (ο Μιλιβόγεβιτς στα χρόνια που ακολούθησαν έπαιξε σε Ερυθρό Αστέρα, Άντερλεχτ, Κρίσταλ Πάλας). Φυσικά, ο Νίκολιτς δεν δίστασε να συνεργαστεί και με πιο έμπειρους αστέρες – ενδεικτικά, ο Σέρβος φορ Ντάνκο Λάζοβιτς ήταν παίκτης του σε τρεις διαφορετικές ομάδες (Παρτιζάν, Ολίμπια, Βίντι), δείγμα του ότι ο προπονητής μπορούσε να κερδίσει τον σεβασμό και των βετεράνων.