Μπορεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων να μη βλέπουμε το... ατελείωτο θεάμα και οι φίλαθλοι που βρίσκονται στα ματς να είναι ελάχιστοι, αλλά τουλάχιστον γίνεται κανονικά η εφαρμογή των κανόνων. Στο ματς ανάμεσα στην Μαμελόντι Σαντάουνς και την Ουλσάν Χιουντάι ο τερματοφύλακας των Νοτιοαφρικανών υπέπεσε στην παράβαση των οκτώ δευτερολέπτων.

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025: Αλληλοεξουδετερώθηκαν στην πρεμιέρα τους Ίντερ και Μοντερέι

"Πρεμιέρα" για τα... οκτώ δευτερόλεπτα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Όλα τα είχαμε δει στο ποδόσφαιρο μέχρι στιγμής, τώρα αρχίζουν ν' αλλάζουν και οι... κανονισμοί. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων μπορεί τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο... χειρότερο από άποψη θεάματος και κόσμου, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και καλά.

Είναι αρχικά μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους προπονητές να μπορέσουν να προσδιορίσουν κάποια πράγματα στον τρόπο παιχνιδιού και να κάνουν δοκιμές, με αρκετούς από αυτούς να βρίσκονται για πρώτη φορά στον πάγκο όπως ο Τσάμπι Αλόνσο στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Πέραν τούτου όμως, γίνονται γνωστοί στο ευρύ κοινό ποδοσφαιριστές που δύσκολα θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος στη Νότια Αφρική ή τη Νότια Κορέα ας πούμε, δίνοντας μ' αυτόν τον τρόπο ένα έξτρα κίνητρο ν' αποδείξουν τι αξίζουν.

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η εφαρμογή των κανονισμών και συγκεκριμένα εκείνου των οκτώ δευτερολέπτων που σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια άλλαξε και μπαίνει στην... καθημερινότητα μας από τη νέα σεζόν 2025/26.

Ο κανονισμός αυτός αναφέρει πως αν γκολκίπερ κρατήσει τη μπάλα για παραπάνω από οκτώ δευτερόλεπτα στα χέρια του, τότε σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές που υπήρχε έμμεσο, πλέον η αντίπαλη ομάδα θα κερδίζει κόρνερ για να μπορέσει ν' απειλήσει.

Κάτι που έγινε ξεκάθαρο στον τερματοφύλακα της Μαμελόντι Σάνταουνς, Γουίλιαμς, μιας και λίγο πριν το 83ο λεπτό υπέπεσε στην παράβαση αυτή, με τον πολύμπειρο Τουρπέν να του κάνει νόημα αρχικά και στη συνέχεια να δίνει τη μπάλα για τη στημένη φάση στους παίκτες της Ουλσάν.


Αναλυτικά ο κανόνας 12 της IFAB που αφορά τα οκτώ δευτερόλεπτα 

"Ένα κόρνερ θα παραχωρηθεί εάν ένας τερματοφύλακας, μέσα στην περιοχή του, ελέγχει την μπάλα με τα χέρια ή τα χέρια του για περισσότερο από οκτώ δευτερόλεπτα πριν την απελευθερώσει. Ένας τερματοφύλακας ελέγχει την μπάλα με τα χέρια ή τους βραχίονες του όταν:

1) Κρατάει την μπάλα στα χέρια ή τους βραχίονες του, ή ανάμεσα στο χέρι του και μια επιφάνεια (π.χ. το έδαφος, το σώμα του)
2) Κρατάει την μπάλα με τα χέρια του ανοιχτά και εκτεταμένα
3) Αναπηδήσει την μπάλα από το έδαφος ή την πετάξει στον αέρα.

Ο διαιτητής θα αποφασίσει πότε ο τερματοφύλακας ελέγχει την μπάλα και τα οκτώ δευτερόλεπτα διατήρησης αρχίζουν να μετράνε και, με το χέρι του σηκωμένο, θα μετρήσει αντίστροφα για τα τελευταία πέντε δευτερόλεπτα. Όσο ο τερματοφύλακας ελέγχει την μπάλα με τα χέρια ή τα χέρια του, κανένας αντίπαλος δεν θα μπορεί να την αμφισβητήσει".