Ο Βασίλης Τολιόπουλος ανήκει πλέον και επίσημα στο ρόστερ του Παναθηναϊκού AKTOR για την επόμενη τριετία, με την "πράσινη" ΚΑΕ να επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και καιρό θεωρούνταν δεδομένο. Ο 29χρονος γκαρντ εντάσσεται στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν, ενισχύοντας την περιφερειακή γραμμή του "τριφυλλιού". Ο διεθνής Έλληνας άσος (ύψους 1.88μ.) πραγματοποίησε εντυπωσιακή σεζόν με τον Άρη, μετρώντας 15,3 πόντους στη Basket League, ενώ στο EuroCup είχε απολογισμό 13,7 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ ανά αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τολιόπουλος έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στον Ολυμπιακό (2015–2018), συμμετέχοντας μάλιστα στον τελικό της EuroLeague του 2017 απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, στον οποίο είχε σκοράρει τρεις πόντους. Με τους "ερυθρόλευκους" πανηγύρισε την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας το 2016, ενώ με την ΑΕΚ πρόσθεσε στο παλμαρέ του το Κύπελλο Ελλάδας το 2020.

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού συνοδεύτηκε από θερμό καλωσόρισμα, ενόψει μιας σεζόν με υψηλές απαιτήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού AKTOR:

"Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR ανακοινώνει την απόκτηση του Βασίλη Τολιόπουλου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1996 στην Αθήνα, έχει ύψος 1μ88 και αγωνίζεται τόσο ως point guard όσο και ως shooting guard.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Πανιωνίου, πριν μετακομίσει στον Ίκαρο Καλλιθέας για να ξεκινήσει την επαγγελματική διαδρομή του. Εκεί έμεινε για έναν χρόνο (2013/14), ενώ την επόμενη σεζόν μεταπήδησε στον Κολοσσό Ρόδου.

Από το 2015 ως τα μισά του 2018/19 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού, με τον οποίο πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στη Basket League το 2016. Στο δεύτερο μισό του 2018/19 φόρεσε τη φανέλα του Άρη.

Το καλοκαίρι του 2019 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ, με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στην Κρήτη. Την επόμενη σεζόν (2020/21) αγωνίστηκε στον Ιωνικό Νικαίας με τη μορφή δανεισμού, καταγράφοντας την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του ως τότε με 11.6 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ κατά μέσο όρο.

Το 2021/22 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, με τον οποίο είχε 6.3 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 2 ασίστ στη διάρκεια της regular season της Basket League. Το 2022/23 φόρεσε τη φανέλα του Άρη για δεύτερη φορά στην καριέρα του, κλείνοντας εκείνη την αγωνιστική περίοδο ως μέλος της Boulazac Basket Dordogne της Γαλλίας.

Το καλοκαίρι του 2023 γύρισε στη Θεσσαλονίκη για την τρίτη θητεία του ως μέλος του Άρη, πραγματοποιώντας τις καλύτερες -έως τότε- εμφανίσεις της καριέρας του με 13.5 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 4.4 ασίστ στη Basket League μαζί με 14.4 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ στο EuroCup. Οι εμφανίσεις που πραγματοποίησε εκείνη τη σεζόν, του έδωσαν τον τίτλο του «Πιο Βελτιωμένου Παίκτη» στη Basket League.

Το 2024/25 είχε 15.3 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ ανά αγώνα στη Stoiximan GBL, ενώ στο EuroCup είχε 13.7 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1 κλέψιμο κατά μέσο όρο.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος έχει υπάρξει μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Ελλάδας, αγωνιζόμενος από το 2012 έως το 2016 σε Εθνική Παίδων, Εθνική Εφήβων και Εθνική Νέων Ανδρών. Με την τελευταία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Β’ Κατηγορίας της Χαλκίδας το 2016, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα (2015) είχε φτάσει με την Εθνική Εφήβων ως την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, που διεξήχθη στην Κρήτη.

Τον Φεβρουάριο του 2021 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών στα “παράθυρα” της FIBA σε αγώνα με αντίπαλο την Βοσνία. Έκτοτε αποτελεί σταθερά μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, όντας μάλιστα παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το καλοκαίρι του 2024".

Τολιόπουλος: "Στον Παναθηναϊκό το μόνο που μετράει είναι οι τίτλοι - Θα μάθω πολλά από τον Σλούκα"

Ο Βασίλης Τολιόπουλος πραγματοποίησε τις πρώτες του δηλώσεις ως νέο μέλος του Παναθηναϊκού ATKOR, αναφερόμενος με ενθουσιασμό σε όσα μπορεί να προσφέρει στη νέα του ομάδα. Παράλληλα, δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Κώστα Σλούκα, τον Εργκίν Αταμάν και τους φιλάθλους του "τριφυλλιού", λέγοντας χαρακτηριστικά πως "είναι τιμή να βρίσκομαι σε ένα τέτοιο περιβάλλον".

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο app της "πράσινης" ΚΑΕ, το "Club 1908":

- Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις που κάνεις ως μέλος του Παναθηναϊκού AKTOR;

"Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που πλέον βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό. Είναι κάτι που ήθελα πάρα πολύ να πετύχω, εδώ και καιρό. Να φτάσω δηλαδή στο κορυφαίο επίπεδο της EuroLeague και να ανταγωνιστώ τους κορυφαίους. Όταν έμαθα λοιπόν για το ενδιαφέρον και την πρόταση του Παναθηναϊκού, δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα. Ήταν κάτι που ήθελα πολύ να γίνει".

- Τι είναι αυτό που θέλεις να καταφέρεις στα επόμενα τρία χρόνια;

"Προσωπικά θα ήθελα να καταφέρω και να καταξιωθώ σε αυτό το επίπεδο, να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της και να κατακτήσει τίτλους. Όταν είσαι στον Παναθηναϊκό, ξέρεις πως το μόνο που μετράει είναι οι τίτλοι".

- Έχεις περάσει από όλες τις επαγγελματικές βαθμίδες της Ελλάδας. Τι έχεις μάθει σε αυτή την διαδρομή;

"Όλα αυτά τα χρόνια, όπου κι αν αγωνίστηκα, ήξερα και σκεφτόμουν πως για να πετύχεις, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δουλεύεις σκληρά και να προσπαθείς καθημερινά. Όπως επίσης να επιδεικνύεις απόλυτο σεβασμό στον σύλλογο που βρίσκεσαι, τους προπονητές και τους συμπαίκτες σου. Αν ακολουθείς αυτό το μονοπάτι λοιπόν, τότε ταπεινά και με όπλο την σκληρή δουλειά μπορείς να γίνεις καλύτερος και να τα καταφέρεις".

- Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που θεωρείς σε αντιπροσωπεύει και σε καθορίζει εντός του γηπέδου;

"Σε όποια ομάδα κι αν έπαιξα αυτά τα χρόνια, έδινα το 1000% των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μου. Προσωπικά δεν σκέφτομαι την ατομική προβολή ή τα στατιστικά. Αυτά δεν μετράνε. Είμαι της λογικής πως σημασία έχουν η ομάδα και η φανέλα, αυτές μπαίνουν πάνω απ' όλα. Όποιον κι αν ρωτήσεις για μένα, θεωρώ πως αυτά θα σου πει για μένα".

- Από τη Β' Γαλλίας το 2023 στον Παναθηναϊκό το 2025. Μία τρελή διαδρομή, σωστά;

"Ναι, είναι όντως μια τρελή διαδρομή θα έλεγε κανείς. Αν με ρωτούσε κάποιος πριν από τρία - τέσσερα χρόνια αν θα έφτανα στο σημείο να δίνω μια τέτοια συνέντευξη, ως παίκτης του Παναθηναϊκού, ίσως να μην τον πίστευα. Πάντα όμως δούλευα σκληρά και σκεφτόμουν πως αν το κάνεις αυτό καθημερινά, τότε η στιγμή σου θα έρθει. Μπορεί να αργήσει ίσως λίγο, αλλά θα έρθει. Χαίρομαι λοιπόν που τα κατάφερα κι είμαι πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού".

- Τι είναι αυτό που σε άλλαξε και σε καθόρισε, κατά την άποψή σου, τα τελευταία χρόνια;

"Θεωρώ πως βρήκα το σωστό περιβάλλον και το πλαίσιο για να τα καταφέρω. Μία ομάδα που με εμπιστεύτηκε πραγματικά, που μου έδωσε τον ρόλο που αναζητούσα και ήθελα να έχω. Δεν φοβήθηκε να το κάνει, να μου δώσει ευθύνες ή υποχρεώσεις μέσα στο γήπεδο. Το μοναδικό που είχε σημασία ήταν το ταλέντο, η εργατικότητα και όλα όσα μπορούσα να προσφέρω στην ομάδα. Αυτός ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας και γι' αυτό θέλω να ευχαριστήσω την πρώην ομάδα μου, τον Άρη".

- Τι σκέφτεσαι για το γεγονός πως στο πιο ώριμο κομμάτι της καριέρας σου θα συνεργαστείς με τον Εργκίν Αταμάν και θα συνυπάρξεις με τον Κώστα Σλούκα;

"Ο Κώστας είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στην Ελλάδα. Η καριέρα του, οι τίτλοι του, η διαδρομή του τα λένε όλα. Είμαι λοιπόν πολύ χαρούμενος που θα συνεργαστούμε και ανυπομονώ να βρεθώ στα ίδια αποδυτήρια. Είναι βέβαιο πως θα μάθω πάρα πολλά και θα με βοηθήσει πολύ, εντός κι εκτός γηπέδου. Τώρα για τον κόουτς, τι να πούμε; Αν δει κανείς το βιογραφικό του και τους τίτλους του, καταλαβαίνει τα πάντα. Είναι ένας καταξιωμένος προπονητής, με ξεκάθαρη φιλοσοφία και νοοτροπία νικητή".

- Από αντίπαλος στο ΟΑΚΑ σε γηπεδούχος από τη νέα σεζόν. Πώς αισθάνεσαι που θα μπεις στο γήπεδο με αυτόν τον κόσμο στο πλευρό σου;

"Είμαι πραγματικά χαρούμενος! Βλέποντας την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι του Παναθηναϊκού σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια αντιλαμβάνεσαι πως είναι κάτι που θέλεις να ζήσεις κι ο ίδιος. Είναι μια στιγμή που την σκέφτομαι πολύ καιρό, από την στιγμή που υπέγραψα το συμβόλαιό μου. Ανυπομονώ να ζήσω αυτή την εμπειρία και αυτή την ατμόσφαιρα".