Ο τελικός του Super Cup επιστρέφει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα διεξαχθεί στα μέσα της σεζόν 2025/26, όπως αποφάσισε η ΕΠΟ. Παρότι τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΟΦΗ δεν έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις για ευρωπαϊκά προκριματικά το καλοκαίρι, τα φιλικά που έχει προγραμματίσει ο Ολυμπιακός στο εξωτερικό καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή του αγώνα τον Αύγουστο.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Super League κατά την παρουσίαση του προγράμματος της νέας σεζόν, ο τελικός ορίστηκε για τις 3 Ιανουαρίου, με πιθανότερη έδρα το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο.

Το Super Cup επιστρέφει μετά από 18 χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός του Super Cup επιστρέφει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες απουσίας. Τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε ήταν το 2007, όταν ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 1-0 της Λάρισας. Πλέον, η ΕΠΟ, σε συνεργασία με τις ομάδες της Super League, αποφάσισε την επαναφορά του.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σούπερ Καπ έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1987, υπό την ονομασία "Κύπελλο Φιλίας και Αλληλεγγύης", με τον Ολυμπιακό να νικά τον ΟΦΗ με 1-0. Το 1988 ακολούθησε νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λάρισας (3-1), ενώ το 1989 η ΑΕΚ κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό στα πέναλτι.

Ο τελικός Super Cup το 1990 που δεν έγινε ποτέ

Το 1990, αν και είχε οριστεί τελικός ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω φόβων για επεισόδια, καθώς υπήρχε έντονη ένταση λόγω της μεταγραφής του Στράτου Αποστολάκη από τον Ολυμπιακό στο "τριφύλλι". Επιπλέον, σύμφωνα με την τότε προκήρυξη, σε περίπτωση που μια ομάδα κατακτούσε και πρωτάθλημα και κύπελλο, το Σούπερ Καπ δεν διεξαγόταν.

Έτσι, μετά από τρεις διαδοχικές χρονιές (1987–1989), ο θεσμός διακόπηκε και επανήλθε για λίγο (1992–1994), προτού εγκαταλειφθεί οριστικά μετά το 1997 λόγω φόβων για επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς Ολυμπιακού και ΑΕΚ, με φόντο την παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Η μόνη μεταγενέστερη εμφάνιση του θεσμού ήταν το 2007, όταν πραγματοποιήθηκε ως "Super Cup" με τη συμμετοχή Ολυμπιακού και Λάρισας.