Μεσολάβησαν... 62 ολόκληρες μέρες για να δουν ξανά οι φίλοι του Ολυμπιακού την αγαπημένη τους ομάδα σε δράση (έστω και... τηλεοπτικά). Με τους "ερυθρόλευκους" του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να εξασφαλίζουν διακοπές... μακράς διαρκείας λόγω της ονειρεμένης πορείας τους την τελευταία διετία - που τους εξασφάλισε θέση στη League Phase του UEFA Champions League - πέρασαν δύο μήνες για να μπουν οι νταμπλούχοι στο γήπεδο για φιλικό ή επίσημο παιχνίδι, μετά τον τελικό κυπέλλου με τον ΟΦΗ στις 17 Μαϊου. Και ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, οι προβολείς έπεσαν περισσότερο στα... φρέσκα πρόσωπα! 

Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού στο φιλικό με την Μπρέντα

Κι όταν συζητάμε για τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ και της "βιομηχανίας παραγωγής ταλέντων" του Ρέντη, με τον όρο "φρέσκα πρόσωπα" δεν αναφερόμαστε μόνο στα μεταγραφικά αποκτήματα, αλλά πάνω απ' όλα στους... νέους απόφοιτους των Ακαδημιών της πειραϊκής ομάδας. Ένας εξ αυτών, άλλωστε, έμελε να εξελιχθεί στον απόλυτο πρωταγωνιστή του πρώτου φετινού φιλικού παιχνιδιού των "ερυθρόλευκων", που ολοκληρώθηκε με νίκη 3-2 επί της ολλανδικής Μπρέντα. 

Ο λόγος για τον Σταύρο Πνευμονίδη ο οποίος χρειάστηκε μόλις δέκα λεπτά για να... συστηθεί στους φίλους του Ολυμπιακού ως το νέο μεγάλο project του συλλόγου μετά από τον Μπάμπη Κωστούλα και τον Χρήστο Μουζακίτη. Ουδεμία έκπληξη για όσους θυμούνται τον μικρό να... τρελαίνει κόσμο στην ονειρεμένη πορεία της Κ19 στο δρόμο προς την κατάκτηση του UEFA Youth League το 2024. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ολυμπιακός: Το νέο wonderkid του Μεντιλίμπαρ και η Ακαδημία που πρέπει να γίνει... φιλοσοφία!

Το απίθανο σόου του Πνευμονίδη στο πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού

Και τι δεν έκανε ο Σταύρος Πνευμονίδης στο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα; Αρχικά δημιούργησε με απίθανη ασίστ (με ονειρεμένο σκάψιμο της μπάλας) το πρώτο γκολ του Γιάρεμτσουκ μόλις στο 6', ενώ ήταν ο παίκτης που τέσσερα λεπτά αργότερα (10') διαμόρφωσε το 2-0 με κοντινό πλασέ, μετά από κλέψιμο και ασίστ του Ζέλσον και παρά την προσπάθεια του Κώστα Λάμπρου που υπερασπίστηκε την εστία της Μπρέντα. 

Ο Σταύρος Πνευμονίδης στο φιλικό Ολυμπιακού - Μπρέντα

Δεν ήταν, όμως, μόνο οι μεμονωμένες στιγμές που έκαναν τον 18χρονο Καστοριανό να ξεχωρίσει από τα πρώτα λεπτά της παρουσίας του στην πρώτη ομάδα. Ήταν η συνολική του παρουσία, η ωριμότητά του, ο συνδυασμός ταχύτητας και τεχνικής, η αυτοπεποίθηση που "ξεχείλιζε' σε κάθε του ενέργεια, η θέληση να βοηθήσει στο αδιάκοπο πρέσινγκ της ομάδας, εκτελώντας στο ακέραιο τις οδηγίες του προπονητή του. Κάλιστα θα μπορούσε να έχει άλλες δύο ασίστ στο ρεπερτόριό του, αν στο 19' και στο 26' δεν σπαταλούσε μοναδικές ευκαιρίες ο Γιαζίτζι. Με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται στην αναζήτηση δύο εξτρέμ, ο Πνευμονίδης θύμισε σε όλους ότι - όπως και πέρσι - καλό θα είναι να υπολογίζονται και τα παιδιά της Ακαδημίας στις συζητήσεις περί των διεκδικητών μιας θέσης στην ενδεκάδα του Μεντιλίμπαρ. 

Γιατί εκτός από τον Πνευμονίδη, ειδική μνεία αξίζει να γίνει και στον έτερο νέο εκπρόσωπο των "μικρών" πρωταθλητών Ευρώπης στη φετινή προετοιμασία, τον Αργύρη Λιατσικούρα. Αγωνιζόμενος στο πρώτο ημίχρονο δίπλα στον πολύπειρο Ντάνι Γκαρθία, ο επίσης 18χρονος μέσος ήταν πολύ άνετος στις κινήσεις του, εξαιρετικά ουσιαστικός στις επιλογές του, ενώ σφράγισε την εξαιρετική απόδοσή του με ένα υπέροχο γκολ (στο 37') μετά από ασίστ... ποιου άλλου, του Σταύρου Πνευμονίδη. Ως... κερασάκι στην τούρτα ο απόλυτος πρωταγωνιστής του παιχνιδιού άγγιξε ένα ακόμη απίθανο τέρμα στο 41' με βολέ στην κίνηση, αλλά είδε τον "ιπτάμενο" Λάμπρου να του... παίρνει την μπουκιά απ' το στόμα με απίστευτη εκτίναξη!  

Τι έδειξε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο Ολυμπιακός - Μπρέντα

Από το πρώτο φιλικό της χρονιάς ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κατέθεσε το στίγμα της τρίτης του σεζόν στο μεγάλο λιμάνι, με τον Βάσκο να φιλοδοξεί να εξελίξει ακόμη περισσότερο το πετυχημένο μοντέλο που οδήγησε τον Ολυμπιακό στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του (με την κατάκτηση του Conference League) αλλά και την επιστροφή στο θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδος. 

Παίκτες που θα βάζουν πάντα το "εμείς" πάνω από το "εγώ", που θα παλεύουν για τον συμπαίκτη τους, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στους πολύ υψηλούς ρυθμούς που απαιτεί η συμμετοιχή στο UEFA Champions League. Αν και δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από ένα μεμονωμένο φιλικό (και κόντρα σε μια ολλανδική ομάδα που απέφυγε στο... παρά ένα πέρσι τον υποβιβασμό από τη μεγάλη κατηγορία) φαίνεται ότι ο Μεντιλίμπαρ θέλει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τους δείκτες ταχύτητας στο παιχνίδι των πρωταθλητών Ελλάδος. 

Και, βέβαια, με την παρουσία του διδύμου Πνευμονίδη, Λιατσικούρα στην αρχική ενδεκάδα, ο Ισπανός "στρατηγός των επιτυχιών" φρόντισε να στείλει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα σε όσους φίλους του Ολυμπιακού επιμένουν να αναζητούν... μεταγραφές αεροδρομίου σε μια εποχή που οι "ερυθρόλευκοι" αναδεικνύουν πλέον πρωταγωνιστές μέσα από τα σπλάχνα τους! 

Αν, πάντως, πρέπει να κρατήσει κάποιος μια και μοναδική εικόνα από το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού αυτή έχει πρωταγωνιστή τον Βάσκο και δεν είναι άλλη από τις οδηγίες του σε όσους παίκτες αγωνίστηκαν στο πρώτο ημίχρονο στην ανάπαυλα της αναμέτρησης. Βλέπετε για τον Μεντιλίμπαρ δεν υπάρχει "καλό", αλλά μόνο... "καλύτερο"! 

Οδηγίες του Μεντιλίμπαρ στο φιλικό Ολυμπιακού - Μπρέντα

Πέντε στοιχεία που κρατάμε από το φιλικό Ολυμπιακός - Μπρέντα

1. Προφανώς την εκπληκτική εμφάνιση του Σταύρου Πνευμονίδη που από το πρώτο κιόλας φιλικό της χρονιάς, επιβεβαίωσε τις πολύ μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν στου Ρέντη για το ρόλο που θα έχει στην πρώτη ομάδα. 

2. Την ελπιδοφόρα εικόνα του Γιουσούφ Γιαζίτζι, καθώς ο Τούρκος άσος αποτελεί ουσιαστικά καινούργια μεταγραφή. Αν και "σκουριασμένος" μετά την πολύμηνη απουσία του (κάτι που φάνηκε στις εκτελέσεις του απέναντι στον Λάμπρου), ήταν ιδιαίτερα κεφάτος, με εξαιρετικές τοποθετήσεις και μεγάλη διάθεση να βοηθήσει τους συμπαίκτες του σε όλους τους τομείς του παιχνδιού. 

3. Τα πάρα πολλά κλεψίματα των παικτών του Ολυμπιακού στο χώρο της μεσαίας γραμμής και σε σημεία κοντινά στη μεγάλη περιοχή της Μπρέντα. Είναι προφανές ότι ο Μεντιλίμπαρ επιδιώκει να εξελίξει ακόμη περισσότερο το... πνίξιμο των αντιπάλων των "ερυθρόλευκων". Και είναι ολοφάνερο ότι όλοι οι παίκτες που συμμετέχουν στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας έχουν διάθεση να παλέψουν πολύ σκληρά για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους. Παρά τις έντονες προπονήσεις των πρώτων ημερών... κουρασμένο ήταν μόνο το γεμάτο έμπνευση πανό που ύψωσαν οι περισσότεροι από 500 φίλοι της ομάδας που είδαν από κοντά το φιλικό, προς τιμήν του Ροντινέι!

Πανό για τον... κουρασμένο Ροντινέι στο φιλικό Ολυμπιακός - Μπρέντα

4.  Τις λιγοστές απειλητικές στιγμές της Μπρέντα μπροστά από την εστία για 75 λεπτά, αλλά και το... ολλανδικό πάρτι στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης. Γιατί καλά τα γκολ, οι ασίστ και τα... χορευτικά του Πνευμονίδη, αλλά βαρόμετρο για την εικόνα του Ολυμπιακού στη League Phase του UEFA Champions League θα αποτελέσει η ανασταλτική λειτουργία των πρωταθλητών Ελλάδος. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η... χαλάρωση των παικτών του στο τελευταίο τέταρτο (η οποία έφερε και τη μείωση του σκορ από τους Ολλανδούς στο 80' με κοντινή προβολή του Μαχμούτοβιτς και στο 90' με κοντινό πλασέ του Ρέουλεν)... έβγαλε από τα ρούχα του τον Μεντιλίμπαρ. 

5. Το χρόνο που δεδομένα θα χρειαστούν οι φετινές μεταγραφές (από τους μικρότερους σε ηλικία Σιπιόνι, Νασιμέντο μέχρι τον πολύπειρο Καμπελά και τον "Έλληνα" Μπετανκόρ) για να προσαρμοστούν στα "θέλω" του Μεντιλίμπαρ. Η ταυτόχρονη συνύπαρξή τους στην ενδεκάδα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν και ένας από τους λόγους (σ.σ. ο άλλος σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα της ολλανδικής ομάδας που έδινε το πέμπτο της φιλικό) που έριξαν ταχύτητα οι Πειραιώτες στο δεύτερο μισό του φιλικού. Πάντως,η κόκκινη κάρτα του Καμπελά στο φινάλε της αναμέτρησης... αποτελεί ένα μυστήριο, καθώς ούτε από τα ριπλέι δεν φάνηκε κάποια πράξη του Γάλλου που να δικαιολογεί τη συγκεκριμένη απόφαση. 

Η αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού: Πασχαλάκης, Κοστίνια, Μπιανκόν, Πιρόλα, Μπρούνο, Λιατσικούρας, Γκαρθία, Γιαζίτζι, Πνευμονίδης, Ζέλσον, Γιάρεμτσουκ. 
Στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκαν και οι: Μπότης, Βέζο, Καλογερόπουλος, Ρέτσος, Ορτέγκα (68' Ροντινέι), Σιπιόνι, Μουζακίτης, Νασιμέντο, Τσικίνιο, Μπετανκόρ, Καμπελά