Το Διοικητικό Συμβούλιο της Basket League ενέκρινε την εισήγηση για αλλαγή στον αριθμό των ξένων παικτών από τη σεζόν 2025-26, με την πρόβλεψη για 6+2 ξένους. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου εξαρτάται από την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Basket League: Στην ΕΟΚ ο... τελευταίος λόγος

Βάσει της πρότασης, κάθε ομάδα θα έχει δικαίωμα να δηλώνει έως και οκτώ ξένους στο ρόστερ της, όμως μόνο έξι από αυτούς θα μπορούν να συμμετέχουν στην αποστολή κάθε αγώνα. Η τελική απόφαση, πάντως, ανήκει στην ΕΟΚ, η οποία θα κρίνει αν θα προχωρήσει η αύξηση των ξένων ανά ομάδα.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα οι σύλλογοι είχαν τη δυνατότητα να δηλώνουν επτά ξένους, με τους έξι να χρησιμοποιούνται σε κάθε αναμέτρηση.

Basket League: Υποβιβασμός για μία ομάδα τη νέα σεζόν

Παράλληλα, αποφασίστηκε πως τη νέα αγωνιστική χρονιά θα υποβιβαστεί μία ομάδα από την GBL. Με την προβλεπόμενη άνοδο δύο ομάδων από την Elite League (Α2), η σεζόν 2026-27 στην κορυφαία κατηγορία θα διεξαχθεί με 14 ομάδες.

Η ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΑΚΕ:

"Το αγωνιστικό format της Stoiximan Greek Basketball League για την αγωνιστική περίοδο 2025-26 επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής (24/7) Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΑΚΕ, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των μελών.

Ακολουθούν οι βασικές αποφάσεις που ελήφθησαν, με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Πρωταθλήματος:

Ο κανονισμός για τον αριθμό των ξένων παικτών σε κάθε ΚΑΕ τροποποιείται σε σχήμα 6+2.

-Έναρξη κανονικής διάρκειας:
Η Stoiximan GBL θα ξεκινήσει το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου 2025.

Playoffs:

-Η τελική φάση θα περιλαμβάνει:

-Προημιτελική (Quarterfinals) και ημιτελική φάση (Semifinals) με σύστημα best-of-3

-Τελικούς (Finals) με σύστημα best-of-5

-Συμμετοχές και υποβιβασμός:
Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 13 ομάδων. Η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία θέση της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο θα υποβιβαστεί απευθείας στην Elite League.

-Στόχος για τη σεζόν 2026-27:
Στρατηγικός στόχος είναι η επιστροφή σε Πρωτάθλημα 14 ομάδων, με την άνοδο δύο ομάδων από την Elite League για την αγωνιστική περίοδο 2026-27.

Καινοτομία στον καταρτισμό του αγωνιστικού προγράμματος

Για πρώτη φορά στην ιστορία του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, το πρόγραμμα των αγωνιστικών θα καταρτιστεί με τη χρήση του αλγορίθμου της FastBreak, μιας προηγμένης τεχνολογικής πλατφόρμας που αξιοποιείται επιτυχώς για τη δημιουργία των προγραμμάτων των πρωταθλημάτων του NFL, NBA, MLS, NHL, Major League Baseball και στην Ευρώπη Serie A, Ligue 1, και La Liga. Η κατάρτιση του προγράμματος θα βασιστεί σε κριτήρια, τα οποία θα ψηφισθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, με τον πρώτο Γύρο να ανακοινώνεται μέσα Σεπτεμβρίου 2025.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες σεζόν, το πρόγραμμα των δύο γύρων δεν θα ακολουθεί συμμετρική διάταξη, καθώς δεν θα επαναλαμβάνεται η ίδια σειρά αγωνιστικών με εναλλαγή έδρας.

Η συγκεκριμένη αλλαγή αποσκοπεί στην πιο αποδοτική αξιοποίηση των εσόδων των ομάδων από τη διαχείριση των γηπέδων τους και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός ενός ιδιαίτερα απαιτητικού αγωνιστικού πλαισίου, το οποίο περιλαμβάνει πολυάριθμες δεσμεύσεις. Επιπλέον, το συγκεκριμένο λογισμικό θα προσφέρει στο μέλλον τη δυνατότητα προτάσεων για βέλτιστες ημέρες και ώρες διεξαγωγής των αγώνων, μεγιστοποιώντας τα έσοδα και την προσέλευση φιλάθλων.

Η πρακτική αυτή ακολουθεί τα πρότυπα κορυφαίων διεθνών πρωταθλημάτων, όπως το NBA και η EuroLeague και από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η Stoiximan Super League.

Δύο νέες θέσεις για χορηγούς στη φανέλα

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης από την ερχόμενη σεζόν, στις επίσημες εμφανίσεις των ομάδων θα υπάρχουν δύο ακόμη θέσεις για εφαρμογή χορηγικών συμφωνιών. Η πρώτη αφορά στην μπροστινή όψη της φανέλας κάτω από το λογότυπο της ομάδας και η δεύτερη την πίσω όψη της φανέλας κάτω από το νούμερο του αθλητή. Μία απόφαση που θα συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων για τις ομάδες".

Αντέδρασε ο ΠΣΑΚΚ

Ανακοίνωση με τίτλο "Μην 'διαλύετε' την εθνική μας και δώστε κίνητρο στους νέους" εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών-Καλαθοσφαιριστριών. Σε αυτήν ο ΠΣΑΚΚ αναφέρεται στην αύξηση του αριθμού των ξένων στην Greek Basketball League (σ.σ. η Γενική Συνέλευσή της τροποποίησε τον κανονισμό για τον αριθμό των ξένων παικτών σε κάθε ΚΑΕ σε 6+2), για την οποία τονίζει ότι γίνεται "χωρίς να έχουμε καθίσει όλοι στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε γι' αυτή την αλλαγή".

Επίσης, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η αύξηση του αριθμού των ξένων θα επηρεάσει τον χρόνο συμμετοχής των Ελλήνων παικτών στις ομάδες τους και πως θα έχει αντίκτυπο στην εθνική ομάδα.

Γι' αυτό ο ΠΣΑΚΚ υπογραμμίζει ότι "κάνουμε βήματα πίσω" και ζητά να συζητηθούν "αυτά και άλλα πολλά" με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, και τον πρόεδρο της Greek Basketball League, Μιχάλη Μελή, "με γνώμονα το καλό του ελληνικού μπάσκετ".

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚΚ έχει ως εξής:

"Ο ΠΣΑΚΚ θέλει να εκφράσει κάποιες απορίες, μετά τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν τον αριθμό των ξένων, κυρίως, στη Basket League.
Εδώ και αρκετό καιρό, ακούγεται έντονα, πως ο αριθμός των ξένων στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ, θα αυξηθεί σε 8!!!
Αντί δηλαδή να μειωθεί, θα αυξηθεί, και μάλιστα χωρίς να έχουμε καθίσει όλοι στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε γι’ αυτή την αλλαγή!
Δεν μας... χρυσώνει το χάπι το γεγονός ότι θα αγωνίζονται οι 6 διότι και πάλι είναι πολλοί!
Θέλουμε όμως να εξηγήσουμε την αντίθεσή μας και να εκφράσουμε τις απορίες μας!

Αν ένας προπονητής υπολογίζει σε ρόστερ 15 παικτών και οι 8 είναι ξένοι, μειώνονται οι θέσεις των ελλήνων καλαθοσφαιριστών. Σωστά;
Θεωρείτε πως οι νέοι παίκτες θα έχουν το ίδιο κίνητρο να δουλέψουν, όταν βλέπουν τόσους ξένους παίκτες να αγωνίζονται;
Η κατάσταση αυτή, δεν θα έχει αντίκτυπο στην εθνική ομάδα, όταν ο χρόνος των ελλήνων παικτών στις ομάδες τους είναι περιορισμένος;
Την περασμένη σεζόν, αγωνίστηκαν περισσότεροι νέοι παίκτες από κάθε άλλη φορά, με τη χρονιά να χαρακτηρίζεται παραγωγική. Για ποιον λόγο, λοιπόν, να κάνουμε βήματα πίσω και όχι μπροστά;

Ποια είναι η δική σας εξήγηση γι' αυτή την αλλαγή; Με ποια λογική παίρνετε αυτή την απόφαση;
Αυτά, και άλλα πολλά, θέλουμε να τα συζητήσουμε, πριν προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε ανακοινώσεις που θα βάλουν «ταφόπλακα» στο ελληνικό μπάσκετ.
Ζητάμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Βαγγέλη Λιόλιο και τον Πρόεδρο της Stoiximan GBL Μιχάλη Μελή, προκειμένου να συζητήσουμε, με γνώμονα το καλό του ελληνικού μπάσκετ".