Λίγες ώρες μας χωρίζουν μέχρι την τυπική ολοκλήρωση της προετοιμασίας της εθνικής Ελλάδος ενόψει της συμμετοχής της στην τελική φάση του Eurobasket 2025. Στις 20.00 το βράδυ της Κυριακής, η "επίσημη αγαπημένη" του Βασίλη Σπανούλη αντιμετωπίζει με πλήρη σύνθεση τη Γαλλία στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι πριν το ταξίδι για τη Λεμεσό που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης 26/8. 

Η αναμέτρηση με τους "πληγωμένους" στη ρακέτα "τρικολόρ" αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο crash test για τον ομοσπονδιακό μας τεχνικό που μετά το... κρυφτούλι της Παρασκευής με την Ιταλία (αντίπαλό μας το βράδυ της Πέμπτης 28/8 στο εναρκτήριο παιχνίδι μας στο Eurobasket) αναμένεται να δοκιμάσει σχήματα και τακτικές που δεδομένα θα εμφανίσει και στα επίσημα παιχνίδια της Κύπρου και της Λετονίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ιταλία - Ελλάδα 74-76: Απόντες οι... σταρ, παρούσα η ψυχή της Εθνικής ενόψει EuroBasket 2025!

Εθνική Ελλάδος: Σαμοντούροβ, ο MVP της προετοιμασίας 

Το ενδιαφέρον της βραδιάς, ωστόσο, δεν εστιάζεται μόνο εντός παρκέ αλλά στρέφεται και στην οριστικοποίηση των επιλογών του Βασίλη Σπανούλη σε ότι αφορά τη δωδεκάδα που θα εκπροσωπήσει τα γαλανόλευκα χρώματα στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Όπως παραδέχτηκε ο "Kill Bill" στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το φιλικό με την Ιταλία η συγκεκριμένη απόφαση είναι εξαιρετικά δύσκολη και όποια κι αν είναι η τελική του επιλογή το κατά πόσο θα αποδειχτεί σωστή ή λανθασμένη θα εξαρτηθεί από μια σειρά γεγονότων που ακόμη και ο ίδιος είναι αδύνατον να προβλέψει. 

Με τον ομοσπονδιακό τεχνικό να ανακοινώνει το Σάββατο το "κόψιμο" και των Χουγκάζ, Μπαζίνα μετά το τέλος της αναμέτρησης με τη Γαλλία θα δημοσιοποιήσει και το όνομα του τελευταίου παίκτη που δεν θα ακολουθήσει την αποστολή στη Μεγαλόνησο. Και δεδομένα είναι ένα "κόψιμο" που ο Σπανούλης θα ήθελε να αποφύγει. 

Ποια είναι τα δεδομένα λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της προετοιμασίας; Βάσει του χρόνου συμμετοχής των παικτών στα φιλικά (και με δεδομένο φυσικά ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού της τελευταίας στιγμές) οι έντεκα θέσεις της δωδεκάδας μοιάζουν "κλειδωμένες". Σλούκας, Ντόρσεϊ, Τολιόπουλος, Λαρεντζάκης, Καλαϊτζάκης, Παπανικολάου, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Σαμοντούροβ, Κώστας Αντετοκούνμπο.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο όνομα του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ, με τον "μικρό" του Παναθηναϊκού AKTOR να αναδεικνύεται σε άτυπο MVP της προετοιμασίας και να κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στην αποστολή. Ο Σπανούλης του έδειξε απεριόριστη εμπιστοσύνη, τον χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές ακόμη και στην αρχική πεντάδα - στα παιχνίδια που δεν αγωνίστηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - και ο Σαμοντούροφ... άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Η προσήλωσή του στο σύστημα του προπονητή του και το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ (που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στο Eurobasket) τσέκαραν πρακτικά το διαβατήριο του για το μεγάλο ταξίδι της Τρίτης. 

Μοναδική περίπτωση να μην επιβαστεί στο αεροπλάνο για το αεροδρόμιο της Λάρνακας είναι να φανεί σήμερα επηρεασμένος από τον τραυματισμό του στο φιλικό με τους Ιταλούς, ωστόσο τόσο οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, όσο και οι διαβεβαιώσεις του ιατρικού τιμ της εθνικής αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο. 

Εθνική Ελλάδος: Η επιλογή του Σπανούλη για τον 12ο παίκτη θα έχει δεδομένα ρίσκο

Ουσιαστικά, λοιπόν, το δίλημμα του Βασίλη Σπανούλη για τον δωδέκατο παίκτη που θα ολοκληρώσει το παζλ του ρόστερ της εθνικής στο Eurobasket περιορίζεται στο ερώτημα Δημήτρης Κατσίβελης ή Βαγγέλης Ζούγρης. Γκαρντ ή σέντερ; Δεν είναι καθόλου εύκολη απόφαση, κυρίως γιατί πρέπει να είσαι... μελλοντολόγος για να μπορέσεις να τη λάβεις αβίαστα. 

Με δεδομένη τη λειψανδρία στις θέσεις του πόιντ γκαρντ και του σέντερ, ο Σπανούλής καλείται να προβλέψει ουσιαστικά σε ποια θέση ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερος κίνδυνος απουσίας κάποιου μέλους της ομάδας κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Θα χρειαστεί ιδιαίτερη διαχείριση στα 36 του χρόνια ο Κώστας Σλούκας σε ένα τουρνουά διαδοχικών αγώνων για να εμφανιστεί όσο το δυνατόν πιο φρέσκος στα νοκ άουτ της δεύτερης φάσης στη Ρίγα; Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του Τολιόπουλου μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην προετοιμασία; Υπάρχει φόβος απουσίας του επιρρεπή στους τραυματισμούς, Κώστα Αντετοκούνμπο, από ορισμένα παιχνίδια; 

Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός τεχνικός καλείται να σταθμίσει στο μυαλό του για ποια θέση έχει περισσότερες εναλλακτικές σε περίπτωση που επιλέξει είτε γκαρντ, είτε σέντερ. Αν για παράδειγμα συμπεριλάβει στην αποστολή τον Κατσίβελη αρκούν Μήτογλου, Γιάννης, Θανάσης και Σαμοντούροφ να καλύψουν το κενό του μοναδικού μας κλασικού σέντερ (του Κώστα Αντετοκούνμπο) στη θέση "5" αν παραστεί συγκεκριμένη ανάγκη; 

Αν, αντίθετα, η επιλογή του ακούει στο όνομα Βαγγέλης Ζούγρης, μπορούν Λαρεντζάκης και Καλαϊτζάκης να... κατέβουν θέσεις και να αγωνιστούν ουσιαστικά στο "1" και το "2"; Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια των φιλικών είδαμε πολλές φορές τον Σπανούλη να δοκιμάζει (απόντος και του Τολιόπουλου) σχήματα χωρίς κλασικό πόιντ γκαρντ στην πεντάδα, δείγμα των σκέψεων που κουβαλά όλο αυτό το διάστημα. 

Εθνική Ελλάδος: Η πολυτέλεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Πάνω απ' όλα, βέβαια, η παράμετρος που θα επηρεάσει την τελική απόφαση του Βασίλη Σπανούλη ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ενδεχομένως, μάλιστα, αυτή να είναι και η πιο σημαντική. Αν ο "Greek Freak" ξεκινά τις περισσότερες επιθέσεις της εθνικής "κατεβάζοντας" την μπάλα ως πόιντ γκαρντ, ενδεχομένως η υποψηφιότητα Ζούγρη να κερδίζει έδαφος. Αν αντίθετα ο Σπανούλης θέλει τον μεγάλο του αστέρα να κινείται περισσότερο κοντά στο καλάθι, ίσως η επιλογή Κατσίβελη να έχει μεγαλύτερη λογική. 

Δεδομένα, πάντως, μέσα σε όλη τη δυσκολία της τελικής απόφασης η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ της εθνικής προσφέρει στον Βασίλη Σπανούλη και την πολυτέλεια της αξιοποίησης ενός υπεραθλητή που μοιάζει... με ελβετικό σουγιά, καθώς μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια άνεση και στις πέντε θέσεις του παρκέ. Υπομονή και σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τη δωδεκάδα της εθνικής. Αν δεν υπάρχουν τραυματισμοί και απουσίες κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης του Eurobasket ενδεχομένως να είναι και μια επιλογή που δεν θα επηρεάσει την πορεία της Ελλάδας στο τουρνουά. Αν όμως μας γυρίσει η τύχη την πλάτη και χάσουμε παίκτη, είτε στα γκαρντ, είτε στους ψηλούς, ας ελπίσουμε ότι ο 12ος παίκτης θα αγωνίζεται στη θέση που θα παρουσιαστεί το κενό!