Του Γιώργου Φραγκουλόπουλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 


Το πρωινό της Τετάρτης ήταν πολύ διαφορετικά σχεδιασμένο σε σχέση με το πώς εξελίχθηκε τελικά για τα στελέχη της FIFA. Δύο ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές, στο lobby του ξενοδοχείου «Baur au Lac», με φόντο τη λίμνη και τις Αλπεις, δεν ήταν οι σχετικές ζυμώσεις που κυριαρχούσαν. Η έφοδος των ελβετικών Αρχών, λίγο μετά την αυγή, στο πεντάστερο ξενοδοχείο της Ζυρίχης έπιασε τους πάντες κυριολεκτικά στον ύπνο. Περισσότερα από δέκα επίλεκτα μέλη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δικαιοσύνης προσέγγισαν τη ρεσεψιόν, προμηθεύτηκαν κλειδιά δωματίων και ανέβηκαν αθόρυβα στους ορόφους. Λίγο αργότερα άρχισαν να αναχωρούν σταδιακά με τους συλληφθέντες, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, τα οποία διερευνούσαν τα τελευταία χρόνια οι ελβετικές και οι αμερικανικές Αρχές. Συνολικά 14 άτομα φέρονται να έχουν σχέση με υποθέσεις που οδηγούν μέχρι και 25 χρόνια πίσω, με φόντο πάντοτε την ανάθεση ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Οι ελβετικές Αρχές διερευνούν σε ποινικό επίπεδο τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση, εκβιασμούς, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, με αφορμή κατά βάση την απόφαση διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου από τη Ρωσία (2018) και το Κατάρ (2022). Την ίδια ώρα, το FBI και η Εισαγγελία της Νέας Υόρκης διενεργούν ξεχωριστή έρευνα για άτομα που έχουν εμπλοκή σε δωροδοκίες, οι οποίες σχετίζονται με εμπορικού χαρακτήρα συμφωνίες και ξεπερνούν τα 150 εκατ. δολάρια! 


Ο ΤΑΚΚΑΣ

 Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς, γίνεται λόγος για «ανεξέλεγκτη, συστηματική και βαθιά ριζωμένη διαφθορά, τόσο στο εξωτερικό όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Στην… τσιμπίδα του νόμου, έχοντας άμεση σχέση με την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, πιάστηκαν οι αντιπρόεδροι της FIFA και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Τζέφρι Γουέμπ από τις Νήσους Κέιμαν και Ευγένιο Φιγουερέδο από την Ουρουγουάη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Εντουάρντο Λι από την Κόστα Ρίκα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νικαράγουας Χούλιο Ρότσα, ο Ράφαελ Εσκιβέλ από τη Βενεζουέλα, ο Χοσέ Μαρία Μαρίν, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, και ο ελληνικής καταγωγής Κώστας Τάκκας!

Ποιος είναι ο… λεγάμενος, που επιβεβαιώνει τη διαχρονική ρήση «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, Ελληνα θα βρεις από κάτω»; Πρώην γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν και ακόλουθος του προέδρου της, Τζέφρι Γουέμπ, ο Costas Takkas ενεπλάκη στο τοπικό ποδόσφαιρο, λόγω της φιλικής σχέσης του με τον επικεφαλής του. Αποφοίτησε από το Imperial College του Λονδίνου το 1978 και είναι μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας και Ουαλίας (ACA). Με 25ετή εμπειρία στον διοικητικό τομέα, διετέλεσε διευθυντής σε ουκ ολίγες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται στους τομείς της τεχνολογίας, του ορυκτού πλούτου, των κατασκευών και του ιατρικού εξοπλισμού. Εδώ και περίπου έναν χρόνο κατέχει τη θέση του οικονομικού διευθυντή στην εταιρεία Abakan, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταλλευμάτων…

ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ

 Ο κολλητός του Γουέμπ είναι Αγγλος υπήκοος και στις Νήσους Κέιμαν είχε ήπια κοινωνική δραστηριότητα, καθώς απέφευγε να απαθανατίζεται από τον φακό η παρουσία του. «Γνωρίζω ότι δούλευε πολύ σκληρά για την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αλλά, παρότι ήταν σχετικά κοινωνικός, λίγοι γνώριζαν πράγματα για την προσωπική ζωή του», είπε στο «Secret» ο δημοσιογράφος και θεατρικός παραγωγός Κόλιν Γουίλσον, ο οποίος μας αποκάλυψε πως είχε σκηνοθετήσει έργα στα οποία ο Κώστας Τάκας είχε συμμετάσχει! Οπως στη μεταφορά στο σανίδι της κωμικής σειράς του BBC «Fawlty Towers», όπου ο πρώην παράγοντας της CONCACAF (Συνομοσπονδίας Βορείου και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής) υποδυόταν τον Ισπανό σερβιτόρο Μάνουελ. Κι αυτή ήταν μονάχα μία από τις παραστάσεις της «Cayman Drama Society» στις οποίες είχε λάβει μέρος. «Ηταν πραγματικά εργατικός και μυστικοπαθής. Γενικότερα, δεν νευρίαζε ποτέ, εκτός από τη φορά που έδωσα το όνομά του σε έναν Ελληνα πρωταγωνιστή κάποιου θεατρικού έργου!», θυμάται και γελάει ο Κ. Γουίλσον. 

Ο ΜΠΛΕΪΖΕΡ

Εκτός από τους εμπλεκομένους που αναμένεται να βρεθούν κατηγορούμενοι για παρελθούσες διοργανώσεις, στα χέρια των ελβετικών Αρχών βρίσκονται και διάφοροι που λειτούργησαν ως μεσάζοντες. Στη FIFA προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να κρατήσουν εκτός κάδρου τον πρόεδρό της, Σεπ Μπλάτερ, αλλά αυτομάτως η UEFA (δείγμα της κόντρας ανάμεσα σε Μπλάτερ και Πλατινί) και επιφανείς προσωπικότητες του ποδοσφαίρου ζήτησαν την αναβολή των σημερινών προεδρικών αρχαιρεσιών. «Ολοι με λέγατε τρελό. Το FBI, όμως, απέδειξε την αλήθεια!», ωρυόταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, με τον αντίπαλο του Μπλάτερ στις εκλογές, τον πρίγκιπα της Ιορδανίας, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν, να κάνει λόγο για «μαύρη μέρα στο ποδόσφαιρο». 


Το σίγουρο είναι ότι η FIFA μπαίνει σε ένα σκοτεινό πηγάδι, η έξοδος από το οποίο είναι συνυφασμένη με την εξυγίανση. Κι όλα όσα θα γίνουν από δω και πέρα σίγουρα θα φέρουν την υπογραφή ενός ανθρώπου: του Τσακ Μπλέιζερ. Του πρώην μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, ο οποίος για να γλυτώσει από τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής, άνοιξε το στόμα του στο FBI. Αυτός που εδώ και λίγες ημέρες αποκαλείται παγκοσμίως το «βαθύ λαρύγγι»…