Η εθνική Ελλάδος πόλο Ανδρών προκρίθηκε και μαθηματικά στην τετράδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2026, στο Βελιγράδι, αφού επικράτησε και της Ιταλίας με σκορ 15-13. Η νίκη ήρθε με απόντα τον Κωνσταντίνο Γεννηδουνιά, που θα επιστρέψει... πεινασμένος στο παιχνίδι με τη Ρουμανία και κυρίως στον ημιτελικό της 23ης Ιανουαρίου (21:30). Η Εθνική προκρίθηκε πρώτη και καλύτερη στα ημιτελικά και ψάχνει το μετάλλιο που της λείπει. Οι δύο τέταρτες θέσεις, το 1999 στη Φλωρεντία και το 2016 πάλι στο Βελιγράδι, δεν είναι προφανώς αρκετές. Οι Ιταλοί δεν έπεσαν αμαχητί, ήταν δεδομένο ότι θα παρέθεταν όλα τα στοιχεία που έχουν ως σχολή και... έθνος, μεταξύ αυτών και το «ούνα φάτσα ούνα ράτσα», κάτι που ισχυρίζονται για τους Έλληνες, αλλά και που ωστόσο μπορεί να γίνει παραπλανητικό. Μοιάζει με... χάδι χειραγώγησης -ένα ιταλικό ίδιον που τους επιτρέπει να διακρίνονται στα ομαδικά σπορ. 



Διαβάστε: Ελλάδα - Κροατία 11-10, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: Μυθική εμφάνιση και νίκη που "έδειξε" μετάλλιο

Η «γαλανόλευκη» δεν την πάτησε σίγουρα σε επίπεδο συγκέντρωσης, εξαιρουμένης της φάσης προς το τέλος του πρώτου οκτάλεπτου, όταν επέτρεψαν στον Ιόκι Γκράτα να διασχίσει την πισίνα και να βρει ελεύθερο σουτ, προκειμένου να σημειώσει το πρώτο ιταλικό γκολ, 2-1 σκορ οκτάλεπτου. 



Ελλάδα-Ιταλία: Τα σημάδια

Από τη στιγμή που στο πρώτο οκτάλεπτο η εθνική ομάδα πόλο Ανδρών κατάφερε να βγάλει κόντρα με το φουνταριστό της, Κώστα Κάκαρη, που πέτυχε το δεύτερο ελληνικό γκολ με 4'09'' για τη λήξη, οι βάσεις για την πρώτη νίκη και επί της Ιταλίας σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχαν μπει. Υπήρχαν λεπτομέρειες που θα γινόταν να αναγνωστούν ως σημάδια. Παραδείγματος χάρη, το challenge του Θοδωρή Βλάχου σε νεκρό χρόνο στη δεύτερη περίοδο, για πέναλτι πάνω στον Στέλιο Αργυρόπουλο. Η απόφαση όντως άλλαξε και ο... υπηρεσιακός αρχηγός της Εθνικής έστειλε ξανά τη διαφορά στα δύο γκολ, 6-4, στο ημίχρονο. 



Ελλείψει Γεννηδουνιά, ο Αργυρόπουλος έπαιξε το ρόλο του... αναφλεκτήρα και συγχρόνως έδειξε την κλάση του, η οποία τον έχει φέρει στην κρεμ ντε λα κρεμ του ευρωπαϊκού πόλο. Η γκολάρα του για το 5-3 δείχνει την κατάσταση που βρίσκεται. Δεν αφορά μόνο στο ότι χάνει την μπάλα και έπειτα την ξαναπιάνει να σουτάρει, αλλά και στο διάστημα που το μισό σώμα του είναι πάνω από το νερό. 



Η Εθνική είχε το know how για να λύνει όλα τα προβλήματα που της έβαζε η ιταλική αλεπού. Ήταν αρκετά σίγουρη και στις επιθέσεις με παίκτη παραπάνω και στις άμυνες με λιγότερο. Ο Παναγιώτης Τζωρτζάτος ήταν καίριος και ψύχραιμος. Η έξυπνη αντιμετώπιση ειδικά στο αμυντικό μισό της ουσιαστικά... ξεμπρόστιασε τις παράνομες κινήσεις των Ιταλών. Οι «σετεμπέλο» χρεώθηκαν με αρκετά επιθετικά φάουλ, κάτι που έπαιξε ρόλο και στο να μη βρουν ποτέ το δικό τους ρυθμό και να μην μπορέσουν, στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, να δημιουργήσουν το ευκταίο χάος που θα τους έβαζε στο κόλπο για τα καλά και θα έπαιζε και με τα αντανακλαστικά του αντίπαλου. 


Θωρηκτό

Οι τρεις περίοδοι πέρασαν με άγχος που δεν δημιουργεί έκπληξη, αφού η Εθνική είχε τον έλεγχο, αφού τέτοιες περιστάσεις δεν ενέχουν το στοιχείο της ασφάλειας. Έτσι, η «γαλανόλευκη» έβαλε στις ράγες τη νίκη στις αρχές της τέταρτης περιόδου, όταν το θωρηκτό Κώστας Κάκαρης σκόραρε από τα δύο μέτρα. Η Ιταλία διεκδίκησε, κατά το σύνηθες, να παίξει με αριθμητικό πλεονέκτημα μέσω της αποβολής χωρίς αντικατάστασης. Ο Μπρούνι έκανε ότι ο Αριστείδης Χαλυβόπουλος τον χτύπησε ειδεχθώς, αλλά οι διαιτητές βρήκαν ένα σηκωμένο χέρι στο ριπλέι -και πιθανώς τα χέρια του Ιταλού πάνω σε εκείνα του Έλληνα αμυντικού, για να δείξει ότι τον χτύπησε. 


Η Εθνική, πάντως, έπρεπε να είναι πολύ προσεκτική, ακόμα και στο σημείο που πέρασε μπροστά με πέντε γκολ, 13-8, αφού οι Ιταλοί πέτυχαν δύο συνεχόμενα. Ό,τι έγινε, εν είδει τρίπρακτου, ήταν εντυπωσιακό. Το τάιμ άουτ του Θοδωρή Βλάχου, αρχικά, και η εντολή για πέρασμα στο φουνταριστό. Το πέρασμα στον Κάκαρη από τον Νίκο Γκίλλα προς το τέλος του χρόνου επίθεσης και η ποινή στους Ιταλούς. Το γκολ του Αριστείδη Χαλυβόπουλου με 3'20'' να απομένουν. Το διπλό καλό των 34 "φαγωμένων" δευτερολέπτων και του γκολ που έφερε ξανά τη διαφορά στα τέσσερα, 14-10. 



Οι Ιταλοί αντέδρασαν και βρήκαν δύο γκολ σε διαδοχικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα να μειώσουν σε 14-12, με 1'48'' να απομένει για τη λήξη. Ήταν το σημείο που η Εθνική χρειαζόταν να βρει μια λειτουργική επίθεση, έπειτα από ένα αναπόφευκτο διάστημα χαλάρωσης λόγω της ιταλικής πίεσης. Η Εθνική κατάφερε να πάρει αποβολή και μετά το τάιμ άουτ του Θοδωρή Βλάχου να βρει και δεύτερη ποινή. Το γκολ που ολοκλήρωσε το θρίαμβο και εξασφάλισε την πρόκριση, 15-12, ήρθε διά χειρός αρχηγού: του Αργυρόπουλου, με 59'' για τη λήξη της αναμέτρησης. Οι Ιταλοί μείωσαν, αλλά το φινάλε είχε φελινική υπόσταση. Τώρα, θα «φαγωθούν» με τους Κροάτες την τελευταία αγωνιστική για την πρόκριση, τη στιγμή που η Ελλάδα θα μπορέσει να παίξει... σβηστή -αλλά όχι εντελώς, μην τυχόν και χάσει το μομέντουμ- απέναντι στη Ρουμανία.



ellada-italia-europaiko-protathlima-18
ellada-italia-europaiko-protathlima-17
ellada-italia-europaiko-protathlima-16
ellada-italia-europaiko-protathlima-15
ellada-italia-europaiko-protathlima-14
ellada-italia-europaiko-protathlima-13
ellada-italia-europaiko-protathlima-12
ellada-italia-europaiko-protathlima-11
ellada-italia-europaiko-protathlima-10
ellada-italia-europaiko-protathlima-9
ellada-italia-europaiko-protathlima-8
ellada-italia-europaiko-protathlima-7
ellada-italia-europaiko-protathlima-6
ellada-italia-europaiko-protathlima-5
ellada-italia-europaiko-protathlima-4
ellada-italia-europaiko-protathlima-3
ellada-italia-europaiko-protathlima-2
ellada-italia-europaiko-protathlima-1