Ένα από τα πιο αδιανόητα θρίλερ της φετινής Euroleague είναι γεγονός! Παναθηναϊκός AKTOR και Φενερμπαχτσέ κονταροχτυπήθηκαν μέχρι τελικής πτώσεως κι αν και οι "πράσινοι" κατάφεραν να ισοφαρίσουν στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα κι όλα έδειχναν πως στο Telekom Center όλα θα κριθούν στην παράταση, ο Γουέιν Μπάλντγουιν σαν από... μηχανής Θεός για την τουρκική ομάδα εκτέλεσε από τα έξι μέτρα στο τελευταίο δευτερόλεπτο και με τη βοήθεια του ταμπλό σκόραρε για το 85-83. Το θέαμα ήταν αντάξιο ανάμεσα στους δυο πρωταθλητές Ευρώπης και ο επίλογος έμελλε να γραφτεί με πολλά καρδιοχτύπια και στις λεπτομέρειες. Μάλιστα, το τελικό σφύριγμα έφερε και γενική σύρραξη στο παρκέ μεταξύ των παικτών, με τον Ματίας Λεσόρ να γίνεται έξαλλος και την ένταση να χτυπάει... κόκκινο.


Η νέα ήττα κόστισε βαθμολογικά στον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR που απομακρύνθηκε από την τετράδα και υποχώρησε στο 16-12 γεμίζοντας με... αγκάθια τον δρόμο του προς το Final Four την ώρα που η ομάδα του Γιασικεβίτσιους ανέβηκε στο 20-7 και συνεχίζει να απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής. Πράγματα και θαύματα από τον Μπιμπέροβιτς που οργίασε στο παρκέ με 26 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ρεσιτάλ τριπόντων (6/7) κάνοντας τεράστια "ζημιά" στο "πράσινο" καλάθι. Στους 13 σταμάτησε ο Μπάλντγουιν που εξελίχθηκε σε πρόωπο του αγώνα. Σε μεγάλη βραδιά ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που έκανε double-double με 18 πόντους, 12 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, 17 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 4 κλεψίματα είχε ο Κέντρικ Ναν στην επσιτροφή του, από 10 πέτυχαν Σορτς και Σλούκας.

Σόου Ερνανγκόμεθ για Παναθηναϊκό AKTOR, είχε Μπιμπέροβιτς η Φενερμπαχτσέ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR μπορεί να ήταν αυτός που άνοιξε λογαριασμό στο ματς όμως είδε από τα πρώτα λεπτά τον Μπιμπέροβιτς να βρίσκει ρυθμό και να πετυχαίνει το ένα καλάθι μετά το άλλο δίνοντας το προβάδισμα στη Φενερμπαχτσέ (4-5). Ο Κέντρικ Ναν πέτυχε τους πρώτους πόντους του μετά την επιστροφή του (10-9) ξεσηκώνοντας το κοινό ωστόσο η ευστοχία του Μπιμπέροβιτς έκανε τη διαφορά για τους Τούρκους κι ήταν και ο κύριος λόγους που ήταν μπροστά στο σκορ (12-17).

Οι φιλοξενούμενοι έκαναν "ζημιά" από την γραμμή των 6,75μ, με τρίποντη "βόμβα" του Μέλι η διαφορά ανέβηκε στους οκτώ (12-20) ωστόσο Ναν και Χολμς ήταν εκεί για να δώσουν τις λύσεις (16-22) κι αν και ο Γιάντουντεν "απογείωσε" τη διαφορά στους εννέα (16-25), ο Χουάντσο απάντησε με το ίδιο νόμισμα και με μεγάλο τρίποντο σκόραρε για το 19-25 που ήταν και το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου που βρήκε τον Παναθηναϊκό AKTOR να "πληγώνεται" από την περιφέρεια με 6/10 τρίποντα των Τούρκων.

Η άμυνα ήταν και το κύριο πρόβλημα του "τριφυλλιού" που στο πρώτο 10λεπτο είχε μόλις δυο ασίστ τη στιγμή που η Φενερμπαχτσέ είχε καλές εκτελέσεις μετά από σκριν και από την πλευρά της είχε 7 ασίστ και δυο λάθη. Ο Σλούκας και τρία γρήγορα φάουλ των παικτών του ανάγκασαν τον Γιασικεβίτσιους να πάρει εσπευσμένα τάιμ άουτ με το... καλημέρα της δεύτερης περιόδου (21-25), ο Χουάντσο μείωσε στους δυο (25-27) ωστόσο ο Μπιμπέροβιτς που το κοντέρ έγραφε 14 πόντους ήταν ξανά εκεί για να ευστοχήσει από την γραμμή των 6,75μ (25-30).

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ακολούθησε ένα απίθανο ξέσπασμα από τους "πράσινους", ο κόσμος μπήκε στο "κόλπο" και ξεκίνησε η αντεπίθεση των γηπεδούχων με μπροστάρη τον Ερνανγκόμεθ που έκανε τα πάντα στο παρκέ προσφέροντας πόντους και δίνοντας ασίστ. Μπορεί η Φενερμπαχτσέ να έβρισκε πόντους από τα επιθετικά της ριμπάουντ και τον Μπιμπέροβιτς... καυτό να βλέπει το καλάθι σαν βαρέλι ωστόσο από τη στιγμή που μπήκε στην εξίσωση και ο Σορτς, ο Παναθηναϊκός AKTOR ανέβασε ταχύτητες.

Mε τεράστιο τρίποντο, ο Ερνανγκόμεθ ισοφάρισε σε 34-34 προκαλώντας πανζουρλισμό στις εξέδρες και η συνέχεια βρήκε τον Σορτς να κάνει σμπαράλια την άμυνα της Φενέρ και τον Ισπανό αστέρα να στήνει πάρτι στα ριμπάουντ, αλλά και στην αντίπαλη ρακέτα για να δώσει το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό AKTOR (42-36). Έπειτα από τον καταιγισμό καλαθιών, η άμυνα των γηπεδούχων "χαλάρωσε", και με τρίποντο του Μέλι και καλάθι του Μπιμπέροβιτς, οι Τούρκοι μείωσαν σε 42-41 όπου ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Μπάλντγουιν "εκτέλεσε" στο τελευταίο δευτερόλεπτο τον Παναθηναϊκό AKTOR

Ενδεικτικό του πόσο απίθανα ήταν αυτά που έκανε ο Χουάντσο στο παρκέ στο πρώτο ημίχρονο είναι ότι βρέθηκε μια... ανάσα από το να κάνει double-double έπειτα από δυο περίοδους με 12 πόντους και 9 ριμπάουντ όντας και ο μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού AKTOR που είχε διψήφιο αριθμό πόντων, Σορτς και Οσμάν παίκτες-κλειδιά με 8 πόντους, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Μπιμπέροβιτς "έκλεβε" την παράσταση με 16 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ από το πρώτο μέρος.

Aν και με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Μπάλντγουιν έδωσε ξανά στην ομάδα του το προβάισμα (42-43), ο Ναν πήρε το... όπλο του και με εντυπωσιακό τρίποντο από τα 8μιση μέτρα σκόραρε για το 45-43. Ο Φαρίντ μπήκε περισσότερο στο πνεύμα του αγώνα για το "τριφύλλι" και με τρομερό κάρφωμα και 1/2 βολές, έγραψε το 50-48 προτού έρθει η σειρά του Ρογκαβόπουλου να κάνει την εμφάνισή του και με πέντε συνεχόμενους πόντους να ανεβάσει τη διαφορά στους επτά (55-48).

Ο Φαρίντ πρόσφερε πολλά κάτω από τη ρακέτα (57-50 και με την άμυνά τους οι "πράσινοι" κατάφεραν να βάλουν... στοπ στον Μπιμπέροβιτς που έμενε μακριά από τη σύνδεσή του με το καλάθι. Με το 58-52 ο Ναν έφτασε τους 10 πόντους κι και ο Ντε Κολό μείωσε σε 58-54, ο Χολμς ευστόχησε για το 60-54, σ΄ένα σημείο όπου οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν συμπληρώσει φάουλ. Αφού ο Μπόστον πρόλαβε τον χρόνο για να μειώσει σε 60-56, η εμπειρία του Σλούκα "μίλησε" όταν και ο αρχηγός των "πρασίνων" διείσδυσε και με λέι απ διαμόρφωσε το 62-56 με το οποίο έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο.

Η τέταρτη περίοδος δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό AKTOR καθώς είδε τη Φενερμπαχτσέ να τρέχει σερί 8-0 και να ανακτά το προβάδισμα (62-64) με πρωταγωνιστή τον συνήθη ύποπτο Μπιμπέροβιτς που αν και... σίγησε στην τρίτη περιόδο, "ζεστάθηκε" επικίνδυνα στο ξεκίνημα της τέταρτης για να σπάσει τα κοντέρ με 24 πόντους με 6/7 τρίποντα για το 65-70 υπέρ της τουρκικής ομάδας. Χάρη σε εξαιρετική άμυνα του Σλούκα και ωραία κίνηση του Ναν, οι "πράσινοι" μείωσαν σε 67-72 όμως ο Μπιμπέροβιτς δεν σταματούσε να κάνει  "ζημιά" και να αφήσει τους γηπεδούχους να πάρουν ανάσα (67-72).

Όσο κυλούσαν τα λεπτά, το παιχνίδι έπαιρνε... φωτιά και η αγωνία χτυπούσε κόκκινο στο Telekom Center Athens. Ο Σλούκας έκανε την αρχή για να μειώσει σε 71-73 και ο Ναν αφού έκλεψε τη μπάλα, κάρφωσε εντυπωσιακά για να φέρει το ματς σε απόλυτη ισορροπία (73-73). Ο Μπιτίμ με δύσκολο τρίποντο έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ στη Φενερμπαχτσέ (73-76) όμως η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον ηγέτη του "τριφυλλιου", Σλούκα (76-76). Αφού ο Σλούκας αστόχησε, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τη λύση με λέι απ του Ντε Κολό για το 76-48 προτού ο Ναν φέρει τον αγώνα στα όσα (78-78) με 2/2 βολές.

Αν και ο Χουάντσο έκλεψε τη μπάλα σε κρίσιμο σημείο, ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την επίθεσή του μιας και ο Μπάλντγουιν έκανε τάπα σε προσπάθεια του Γκραντ να σκοράρει, στο 1:11 πριν το τέλος όπου κάθε καλάθι θα μπορούσε να αποδειχθεί... χρυσάφι. Οι διαιτητές καταλόγισαν τέταρτο φάουλ στον Ναν στα 53 δευτερόλεπτα και ο Μπάλντγουιν δεν άφησε την ευκαιρία να πάει ευστοχώντας και στις δυο βολές για το 78-80.

Ο Ναν έκλεψε τη μπάλα στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα ωστόσο ήταν κακό το σουτ που επιχείρησε και στη συνέχεια αποβλήθηκε με πέντε φάουλ μετά από φάουλ που του καταλογίστηκε για βολές στον Χόρτον-Τάκερ ο οποίος με το γήπεδο να... βράζει, είχε τη ψυχραιμία να ευστοχήσει και στις δυο (78-82). Κάπου εκεί, ο Χουάντσο κράτησε... ζωντανό τον Παναθηναϊκό AKTOR με τεράστιο τρίποντο για το 81-82, ο Γιάντουνεν ευστόχησε σε μια βολή για το 81-83 και ο Σορτς σαν από.. μηχανής Θεός σκόραρε στο τρανζίσιον για το 83-83. Με 2,5 δευτερόλεπτα να απομένουν για το φινάλε, ο Μπάλντγουιν έβαλε ένα απίθανο καλάθι με το ταμπλό και "πάγωσε" το Telekom Center Athens, δίνοντας στο... δευτερόλεπτο τη νίκη 85-83 στους Τούρκους.


ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-25, 42-41, 62-56, 83-85