Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση για παραπάνω από τρία δεκάλεπτα παρά τις απουσίες του απέναντι στην Ζαλγκίρις Κάουνας, αλλά στην τελευταία περίοδο τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα περίμενε, με τον Εβάν Φουρνιέ να βγαίνει μπροστά για να στείλει το ματς στην παράταση. Παρά τη συγκλονιστική παρουσία όμως του Γάλλου σούπερ σταρ, οι Λιθουανοί βρήκαν το ψυχικό σθένος και στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο έφτασαν στη νίκη (99-94) για την 29η αγωνιστική της Euroleague.

Δημιούργησε προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού ο Γκος

Ο Ταϊρίκ Τζόουνς φρόντισε να δείξει εξαρχής τις... άγριες διαθέσεις του στους αντιπάλους και με δύο εύκολα τελειώματα κάτω από το καλάθι, έφερε τον Ολυμπιακό μπροστά με πέντε (4-9), την ώρα που ο Τουμπέλις στην άλλη πλευρά εκμεταλλευόταν τη διαφορά ύψους με τον Άλεκ Πίτερς.

Οι Λιθουανοί έδειχναν να βρίσκουν τρόπο να δημιουργήσουν θέματα στην άμυνα, μιας και το γρήγορο δεύτερο φάουλ του Τόμας Γουόκαπ τον έστειλε αυτομάτως στον πάγκο για να φέρει στο παρκέ τον Νιλικίνα αλλά και την... ανατροπή (16-15) με τον εξαιρετικό Γουίλιαμς - Γκος.

Στο τελευταίο κομμάτι της πρώτης περιόδου οι "ερυθρόλευκοι" έφεραν τα πράγματα ξανά στην απόλυτη ισορροπία, καθώς πίεσαν την Ζαλγκίρις Κάουνας στο κατέβασμα της μπάλας και παρά τα ποσταρίσματα του Ουλανόβας έμειναν κοντά στο σκορ (18-18).


Φουρνιέ και Τζόουνς έφεραν μπροστά τον Ολυμπιακό στο ημίχρονο

Με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, ο Εβάν Φουρνιέ πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με εννιά(!) προσωπικούς πόντους έφερε γρήγορα τους φιλοξενούμενους μπροστά με +9 (20-29) καθώς, δεν υπήρχε τρόπος να τον αντιμετωπίσει η αντίπαλη άμυνα.

Τα συνεχόμενα double team όμως που γίνονταν από ένα σημείο και μετά πάνω στον Γάλλο, έφεραν εύκολα λάθη και πόντους στο transition για τους γηπεδούχους που είδαν τον Μάοντο Λο να σκοράριε δύο τρίποντα από την περιφέρεια για την ισοφάριση (31-31).


Κάπου εκεί όμως έκανε ξανά την επανεμφάνιση του ο φανταστικός Ταϊρίκ Τζόουνς, ο οποίος πέραν των επιθετικών ριμπάουντ που κατέβασε, ήταν εξαιρετικός και στο κομμάτι της άμυνας για να κλείσει το πρώτο ημίχρονο μπροστά για την ομάδα του με +2 (37-39).

Η κυριαρχία στα ριμπάουντ δημιούργησε διαφορά για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο μέρος αποφασισμένος για να κυριαρχήσει, με τον Τάισον Γουόρντ να παίρνει ρόλο δημιουργού και εκτελεστή μέσα σε διάστημα 2:30 λεπτών για να στείλει ξανά τη διαφορά στους 9 (39-48) και ν' αναγκάσει τον Ματσιούλις να καλέσει τάιμ άουτ.

Παρά το κόλλημα που υπήρξε για τους Πειραιώτες στο σκοράρισμα, τα επιθετικά ριμπάουντ τους βοηθούσαν να κρατηθούν μπροστά με ασφαλή διαφορά (45-55) την ίδια ώρα που ο Τζόουνς έκανε το τρίτο του φάουλ και πήγε στον πάγκο για να προφυλαχθεί.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε λίγο παραπάνω ώθηση στους Λιθουανούς που πήραν μία ανάσα στην αμυντική τους γραμμή και βρήκαν κάποιους πόντους από τη γραμμή των βολών, για να μειώσουν στους τέσσερις (51-55) και να περάσουν το βάρος στην αντίπαλη πλευρά.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τον Γουόκαπ να κάνει με τη σειρά του, το τρίτο του φάουλ λίγο πριν τον αντικαταστήσει, αλλά ο Νιλικίνα που πήρε τη θέση του, έβαλε ένα τρομερό τρίποντο με τη λήξη του χρόνου για να φέρει το +9 (51-60) με τη συμπλήρωση 30 λεπτών στο ματς.

Ο Φουρνιέ κράτησε στο ματς τον Ολυμπιακό και έστειλε το ματς στην παράταση

Παρά τις δύο γρήγορες βολές του Φουρνιέ που έφεραν τη μεγαλύτερη διαφορά στο ματς (51-62), η Ζαλγκίρις έβγαλε αντίδραση και πλήγωσε με τον ίδιο τρόπο τους αντιπάλους της, καθώς με συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ μείωσε στους πέντε (57-62) και ανάγκασε τον Έλληνα προπονητή να μαζέψει τους παίκτες του στον πάγκο μετά από 90" δευτερόλεπτα.

Η αντεπίθεση των γηπεδούχων συνεχίστηκε, με τον Μπραζντέικις να γίνεται παράγοντας του αγώνα, αλλά η τεράστια οξυδέρκεια του Εβάν Φουρνιέ έκανε ξανά την εμφάνιση της και με τρομερό τρίποντο κράτησε τους "ερυθρόλευκους" μπροστά με πέντε (61-66).

Ο Γάλλος σούπερ σταρ συνέχισε με ακόμη ένα μακρινό σουτ μιας και ο Άλεκ Πίτερς ήταν σκιά του εαυτού του και πήγε στον πάγκο όντας πολύ κακός, αλλά ο Νάιτζελ Γουίλιαμς - Γκος από την άλλη σκόραρε από μακριά με δύο τρίποντα για την απόλυτη ισορροπία (69-69) τρία λεπτά πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης.

Όπως ήταν λογικό στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα η μπάλα πήγε πάνω στον Εβάν Φουρνιέ, ο οποίος όμως έβγαλε κούραση και έκανε συνεχόμενα λάθη, για να βγάλει τις άμυνες τελικά ο Ντόρσεϊ όμως και ο Τζόουνς να ισοφαρίσει σε 73-73 26" δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Ο Γουόκαπ ανέλαβε την άμυνα πάνω στον Φρανσίσκο και την έβγαλε, ο Φουρνιέ πήρε το ριμπάουντ και έφυγε στην αντεπίθεση αλλά δεν πρόλαβε ούτε πασάρει ούτε να σουτάρει με το ματς να οδηγείται στον έξτρα χρόνο και τον Γιώργο Μπαρτζώκα να είναι έξαλλος.

Φρανσίσκο και Ντόρσεϊ δεν μπόρεσαν να τελειώσουν το ματς

Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν το πλεονέκτημα στο έξτρα πεντάλεπτο να έχουν σε ξεκούραστη κατάσταση τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που αγωνίστηκε ελάχιστα στην τελευταία περίοδο, για να πάρει πρωτοβουλίες και να φέρει την ομάδα του ξανά μπροστά (75-76).

Ο ομογενής γκαρντ συνέχισε να έχει τη μπάλα στα χέρια του, αλλά οι αλλαγές στην άμυνα δεν τον ευνόησαν, την ώρα που οι Λιθουανοί χτυπούσαν τα miss match και έδωσαν την ευκαιρία στον Φρανσίσκο να σκοράρει και να πάρει παράλληλα το πέμπτο φάουλ του Ταϊρίκ Τζόουνς 81" δευτερόλεπτα πριν το τέλος (82-78).

Παρ' όλα αυτά, το τάιμ άουτ του Γιώργου Μπαρτζώκα έφερε μία σωστή επίθεση του Φουρνιέ που σκόραρε χωρίς να χρειαστεί να βρει η μπάλα στο διχτάκι, ενώ στην άμυνα ο Γουόκαπ έκλεψε την μπάλα και έδωσε έτοιμο καλάθι στον Ντόρσεϊ για το 82-82 37" δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο Φρανσίσκο πήρε την τελευταία επίθεση, αλλά ο Γουόκαπ μαζί με τον Χολ έβγαλαν εκ νέου την άμυνα. Η τελευταία επίθεση για τον Ολυμπιακό αυτή τη φορά πήγε στον Τάιλερ Ντόρσεϊ που πήρε το εκτός ισορροπίας τρίποντο για ν' αστοχήσει ώστε να έρθει εκ νέου παράταση.

Ηττήθηκε μετά από δύο παρατάσεις στην Λιθουανία ο Ολυμπιακός

Ο Άλεκ Πίτερς με τις επιλογές να μην είναι πολλές, επέστρεψε κανονικά στην πεντάδα και έβαλε επιτέλους ένα σουτ, την ώρα που τα παράπονα για φάουλ έφεραν ανισορροπία στην άμυνα και το τρίποντο του Φουρνιέ για το γρήγορο 0-5 σε 33" δευτερόλεπτα.

Το γρήγορο τάιμ άουτ του Ματσιούλις έπιασε άμεσα τόπο για την Ζαλγκίρις που πέτυχε πολύ γρήγορα δύο τρίποντα για να προσπεράσει (88-87) και να φέρει ξανά νέα δεδομένα στο απίστευτο θρίλερ που γινόταν στο Κάουνας στη δεύτερη παράταση.

Ο Φουρνιέ σκόραρε ξανά πάνω στην άμυνα, αλλά τα προβλήματα των "ερυθρολεύκων" στην περιφέρεια ήταν ξεκάθαρα, κάτι που φρόντισαν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοι, με τον Λο να σκοράρει από μακριά εκ νέου για το +4 (93-89) 96" δευτερόλεπτα πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης.

Με αυτόν τον τρόπο οι γηπεδούχοι φρόντισαν αυτή τη φορά να κρατήσουν το υπέρ τους προβάδισμα και να φτάσουν σε μία τεράστια νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό με 99-94 για την 29η αγωνιστική της Euroleague


Τα δεκάλεπτα: 18-18, 37-39, 51-60, 73-73, 82-82, 99-94