Το «100 χρόνια μπροστά» είναι αυτό που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων στο άκουσμα του ονόματος του Βασίλη Δανιήλ. Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι το μόνο. Τόσα χρόνια στους Ελληνικό ποδόσφαιρο, μεταξύ άλλων σε Εθνική Ελλάδας και Παναθηναϊκό, όσοι συνεργάστηκαν με τον “κυρ-Βασίλη” -έτσι τον αποκαλούσαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι- μπορούν να διηγηθούν άκρως γοητευτικές ιστορίες. Με πρωταγωνιστή φυσικα τον άνθρωπο που πέθανε την Τρίτη (3/3/2026) σε ηλικία 88 ετών.

Διαβάστε: Βασίλης Δανιήλ: Πέθανε στα 88 του ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής ομάδας

Για παράδειγμα το γεγονός ότι εργάστηκε στην Εθνική ομάδα προτού καν υπογράψει συμβόλαιο με την ΕΠΟ. Ήταν  περίπου 2.00 τα ξημερώματα, τέλος Μαρτίου του 1999. Ξημέρωνε Κυριακή και το τηλέφωνο στο σπίτι του Βασίλη Δανιήλ χτύπησε. Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Σωτήρης Αλημίσης, του είπε ότι η Εθνική τον χρειάζεται και ο Καβαλιώτης τεχνικός με το πρώτο αεροπλάνο στις 7.30 το πρωί πέταξε από την Χρυσούπολη για την Αθήνα.

Πήγε στο ξενοδοχείο “Χανδρής” ως αντικαταστάτης του Άνχελ Ιορντανέσκου και αργότερα με την Εθνική για προπόνηση στο τότε Στάδιο “Νίκος Γκούμας”, το γήπεδο της ΑΕΚ που κατεδαφίστηκε το 2003. “Είναι προς τιμή του που δέχθηκε να βοηθήσει την Εθνική χωρίς να θέσει όρους ο κ. Δανιήλ. Μετά τον αγώνα της Τετάρτης με την Λετονία, θα προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο την πρόσληψή του και διετές συμβόλαιο”, δήλωσε την ίδια ημέρα ο Σωτήρης Αλημίσης, ο οποίος, όντως, μετά τον  αγώνα εκείνης της Τετάρτης πρότεινε την πρόσληψη του Βασίλη Δανιήλ και φυσικά η πρότασή του εγκρίθηκε.

Ο Βασίλης Δανιήλ και το ρεκόρ που δεν ήρθε

Πολλά χρόνια αργότερα ο Βασίλης Δανιήλ ετοιμαζόταν να καταγράψει ένα απίθανο ρεκόρ, το οποίο κατά κάποιο τρόπο του πήρε ο 44χρονος σήμερα Πορτογάλος Ρικάντρο Ντάνι. Ήταν Σεπτέμβριος του 2012 και ο Ντάνι του έσπασε το πόδι στην προπόνηση ενώ ο Βασίλης Δανιήλ ετοιμαζόταν σε ηλικία 74 ετών να γράψει ιστορία ως νέος τεχνικός της Ξάνθης.

Διαβάστε τι ακριβώς έγραψε τότε η  UEFA στην επίσημη ιστοσελίδα της: “Την περασμένη Κυριακή, o Βασίλης Δανιήλ, ο οποίος έκλεισε 74 χρόνια ζωής στις 3 Αυγούστου, και ταυτόχρονα γινόταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία προπονητής σε ομάδα της Ελληνικής Super League ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης μετά από την απόλυση του Μαρίνου Ουζουνίδη. Παρόλα αυτά η μοίρα γύρισε την πλάτη στον προπονητή του Παναθηναϊκoύ και της Εθνικής Ελλάδας τη δεκαετία 1980, ο οποίος είχε μείνει μακριά από τους πάγκους από τον Φεβρουάριο του 1999. Πορτογάλος μέσος (σημ.: ο Ντάνι) έπεσε επάνω του στην προπόνηση της Πέμπτης, ρίχνοντας τον προπονητή στο έδαφος, και σπάζοντας το πόδι του. Την στιγμή που ο Δανιήλ ήταν στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εγχείρηση η Ξάνθη ανακοίνωσε ότι χρέη προπονητή αναλαμβάνει ο Νίκος Κωστένογλου, στερώντας από τον Δανιήλ την ευκαιρία να καταγράψει ένα ρεκόρ».

Ο Βασίλης Δανιήλ και η Εθνική Ελλάδας σκετς από τους ΑΜΑΝ

Το “100 χρόνια μπροστά” δεν είναι η μοναδική “δήλωση” του Βασίλη Δανιήλ που έμεινε στην ιστορία. Υπάρχουν αρκετές ακόμα, αλλά μια από αυτές ξεχωρίζει, αν και χλευάστηκε γι΄ αυτήν, ενώ μπορεί να θεωρηθεί ότι συνέβαλε στην αντικατάστασή του από τον Ότο Ρεχάγκελ με ότι αυτό σημαίνει πλέον για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Διαβάστε: Άρης: Στην Θεσσαλονίκη η αποστολή της Κ18, έφτασε οδικώς από την Κωνσταντινούπολη (Εικόνες & Βίντεο)

Όλα έγιναν μετά την εντός έδρας ήττα της Εθνικής από τη Γερμανία με 4-2, στις 28 Μαρτίου 2001. “Χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, η αποβολή του Ντάισλερ λειτούργησε αρνητικά για την ελληνική ομάδα και οι Γερμανοί έπαιξαν επιδέξια τις αντεπιθέσεις”. Αυτό είπε, εννοώντας βέβαια ότι οι διεθνείς διαχειρίστηκαν λάθος το αριθμητικό πλεονέκτημα -η αποβολή ήρθε στο 59ο λεπτό και ενώ το σκορ ήταν 2-2- και θεώρησαν ότι θα έχουν εύκολο έργο. Το θέμα ξέφυγε, η αντιδράσεις ήταν εκτός ελέγχου και ο Καβαλιώτης τεχνικός έγινε ακόμα και σκετς στους ΑΜΑΝ, με τον Σωτήρη Καλυβάτση να τον υποδύεται.

Ο Βασίλης Δανιήλ εκνευρισμένος με τους δημοσιογράφους

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς, οι δημοσιογράφοι εκνεύρισαν  τον Βασίλη Δανιήλ. Κάποιος τον ρώτησε αν σκεφτόταν την παραίτηση κι εκείνος απάντησε. “Είναι προσωπικό θέμα. Θα το συζητήσω με την ομοσπονδία. Εσείς θα παραιτηθείτε απ’ την εφημερίδα σας;”. Μετά από αυτή την ήττα ο κύβος ερρίφθη.

Η ΕΠΟ αποφάσισε την αντικατάσταση του Βασίλη Δανιήλ, στην οποία προφανώς δεν θα έχει προχωρήσει αν είχε έρθει η νίκη απέναντι στην Γερμανία. Στις 22 Ιουνίου 2001, λίγο μετά την εντός έδρας ήττα από την Αγγλία στο ΟΑΚΑ (0-2), ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας. Αυτός που τον αντικατέστησε ήταν ο Ότο Ρεχάγκελ.

Ο Βασίλης Δανιήλ και “τα 100 χρόνια μπροστά” για τον Παναθηναϊκό

Φυσικά, η πιο διάσημη ατάκα του Βασίλη Δανιήλ είναι “τα 100 χρόνια μπροστά”. Ήταν στις 20 Δεκεμβρίου του 1987 και ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον ΟΦΗ. Ένα εφιαλτικό ματς για τους “πράσινους”, ένα ονειρικό απόγευμα για τους Κρητικούς που νίκησαν με 5-2. Στενοχωρημένος ο Βασίλης Δανιήλ και εκνευρισμένος με τους παίκτες του, μιλώντας off the record με τους δημοσιογράφους, εξηγούσε πώς ήρθε αυτό το αποτέλεσμα και ότι ο ίδιος είχε αντιληφθεί τι συμβαίνει γιατί είναι 100 χρόνια μπροστά.

Μέχρι εκείνοι το σημείο οι κάμερες ήταν κλειστές. Λίγο αργότερα άνοιξαν και η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν: “τι εννοούσατε όταν μας είπατε πριν ότι είστε 100 χρόνια μπροστά;”. Κάπως έτσι του έμεινε η ρετσινιά, για μια ατάκα που μεταφέρθηκε μέσω της ερώτησης ενός δημοσιογράφου.