ΕΟΚ: Κατηγορηματικά αντίθετη στην αύξηση των ξένων σε Basket League και Elite League
Αρνητική η Ελληνική Ομοσπονδία
Η ΕΟΚ παρουσιάστηκε κάθετα αντίθετη στην σκέψη της αύξησης των ξένων σε Basket League και Elite League, συνεπώς τα πρωταθλήματα θα συνεχιστούν με τα ίδια κριτήρια και την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.
Η πρόταση για αύξηση των ξένων σε Basket League και Elite League που παρουσιάστηκε δεν θα προχωρήσει μετά από εισήγηση της ΕΟΚ. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης φέρεται πως είναι κατηγορηματικά αντίθετη με αυτό το σενάριο, το οποίο δεν θα υλοποιηθεί.
ΕΟΚ: Δεν προχωρά η αύξηση των ξένων μετά από δική της εισήγηση
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης... ούτε που συζητάει την αύξηση των ξένων παικτών που έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες της Basket League και της Elite League ανά αναμέτρηση. Τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν. Οι σύλλογοι της πρώτης κατηγορίας θα δηλώνουν οκτώ αθλητές στη λίστα τους και θα μπορούν να αξιοποιήσουν τους έξι, ενώ στη δεύτερη κατηγορία από τους τρεις διαθέσιμους θα παίζουν οι δύο. Η ΕΟΚ απορρίπτει κάθε διαφορετικό ενδεχόμενο.
Η θέση αυτή της Ομοσπονδίας, έχει φυσικά να κάνει και με τα συμφέροντα των Ελλήνων αθλητών που πρέπει να προστατευτούν. Ούτως ή άλλως, κάθετα αντίθετος στην προοπτική αύξησης των ξένων είναι κι ο Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών / Καλαθοσφαιριστριών (ΠΣΑΚΚ). Σε ότι έχει να κάνει με τον υποβιβασμό και την άνοδο μίας ομάδας σε Stoiximan GBL και Elite League αντιστοίχως, η ΕΟΚ είναι επίσης αντίθετη. Η Ομοσπονδία θέλει να ανέβει επίπεδα η Elite League και ποιοτικά να έρθει πιο κοντά στην Basket League ποιοτικά.
Σε ότι έχει να κάνει με τη θέσπιση κριτηρίων για την άνοδο της οποιασδήποτε ομάδας στα "μεγάλα σαλόνια", ρόλο θα παίζουν οι απαραίτητες γηπεδικές προδιαγραφές. Παρόλα αυτά, όλα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τη σεζόν 2027-28.
En