UEFA και Concacaf ενώνουν τις δυνάμεις τους: Σχεδιάζουν κοινό Nations League και "μπλόκο" στον Ινφαντίνο
Συμμαχία-βόμβα UEFA και Concacaf
Σε τροχιά σύγκρουσης με τη FIFA οι δύο συνομοσπονδίες – Σχεδιάζουν διετές τουρνουά και κοινό μέτωπο για την απομάκρυνση του Ινφαντίνο
Σε μία κίνηση που ενδέχεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου προχωρούν η UEFA και η Concacaf. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "The Guardian", οι δύο συνομοσπονδίες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για τη συνδιοργάνωση ενός κοινού Nations League, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι 96 χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια ακόμη άμεση αμφισβήτηση της FIFA, καθώς UEFA και Concacaf έχουν ήδη συνασπιστεί ζητώντας την απομάκρυνση του Τζιάνι Ινφαντίνο από την προεδρία στον απόηχο των αντιδράσεων για την εμπορική διαχείριση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το νέο τουρνουά σχεδιάζεται να διεξάγεται ανά διετία και το πρώτο εναρκτήριο λάκτισμα τοποθετείται χρονικά για το 2028, αμέσως μετά το επόμενο Euro.
Το format της διοργάνωσης και τα τεράστια έσοδα
Το σχέδιο βασίζεται στη δομή που εφαρμόζουν ήδη οι δύο οργανισμοί από το 2018. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει κατηγορίες δυναμικότητας, με την League A να συγκεντρώνει τα κορυφαία ευρωπαϊκά μεγαθήρια (Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία) απέναντι στις ισχυρότερες δυνάμεις της Concacaf, όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς.
Οι αγώνες των ομίλων θα διεξάγονται στα ήδη υπάρχοντα διεθνή "παράθυρα" του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, αντικαθιστώντας τα φιλικά ή τα μεμονωμένα Nations League των ηπείρων. Η νοκ-άουτ φάση θα ακολουθεί τον Μάρτιο και το Final-4 για την ανάδειξη του πρωταθλητή θα λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο. Για τη μείωση των μετακινήσεων και της καταπόνησης των ποδοσφαιριστών, τα παιχνίδια σχεδιάζεται να διεξάγονται σε γεωγραφικά μπλοκ.
Η εμπορική δυναμική της διοργάνωσης εκτιμάται ως τεράστια, καθώς η παρουσία των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων στη Βόρεια Αμερική εγγυάται εκτόξευση των εσόδων. Παράλληλα, το κοινό ταμείο θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις μικρότερες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, ενώ καλύπτει και τις οικονομικές απαιτήσεις του Μεξικού, το οποίο εξέταζε ακόμα και τη μετακίνησή του στην Conmebol.
Το μέτωπο κατά του Ινφαντίνο και το ενδιαφέρον της Ασίας
Το κοινό αυτό πλάνο ισχυροποιεί τη συμμαχία των δύο συνομοσπονδιών απέναντι στον Τζιάνι Ινφαντίνο. Μετά τις έντονες διαφωνίες για το project "Fifa Forward Enterprise", UEFA και Concacaf θεωρούν τη θέση του επικεφαλής της FIFA μη βιώσιμη και συνεργάζονται για να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο απέναντί του στις εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον για μελλοντική ένταξη στο συγκεκριμένο project έχει εκφράσει και η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (AFC), με το οργανωτικό πλάνο να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέψει μακροπρόθεσμα τη μετατροπή του τουρνουά σε ένα παγκόσμιο Nations League.
En