Λίγες ώρες μας χωρίζουν από το 35ο Fedal της ιστορίας. Πρόκειται για τον τελικό του Australian Open, που θα είναι ο σημαντικότερος στην ιστορία του αθλήματος, αφού ο κάτοχος 17 Grand Slam τίτλων, Roger Federer, θα συναντήσει τον κάτοχο 14 Grand Slam τίτλων, Rafael Nadal.

Ο μεγάλος τελικός του Australian Open 2017, θα γίνει την Κυριακή (29/01), στις 10:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα μεταδοθεί από το Eurosport.

Πρόκειται για τον σημαντικότερο αγώνα του φετινού Australian Open και πιθανότατα τον σημαντικότερο και στη χρονιά, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της. Ο Roger Federer θα συναντήσει τον Rafael Nadal για 35η φορά στην καριέρα του, στα πλαίσια του τελικού του Grand Slam της Μελβούρνης, από τον οποίο και θα προκύψουν ιστορικά γεγονότα, όποιος και αν είναι ο νικητής.

Ο Federer, μπορεί να ξεκίνησε το τουρνουά από το Νο. 17 του ταμπλό - ήταν η χαμηλότερη θέση που πήρε ποτέ ως seeded παίκτης σε Grand Slam - αλλά επέστρεψε στους μεγάλους τελικούς, χάρη στις δύο εξαιρετικές εβδομάδες που είχε στη Μελβούρνη. Απέκλεισε μεταξύ άλλων τους Tomas Berdych, Kei Nishikori και Stan Wawrinka, με τους δυο τελευταίους να δίνει μάλιστα αγώνες στα 5 σετ.

Προκρίθηκε για 28η φορά σε έναν τελικό Grand Slam, βελτιώνοντας το ρεκόρ της Open era, που ήταν από πριν δικό του, καθώς και για 6η στη Μελβούρνη. Μόνο μια φορά έφτασε στον τελικό του Australian Open και δεν κέρδισε, το 2009, όταν ηττήθηκε από τον Nadal στα 5 σετ.

Θα διεκδικήσει τον 18ο Grand Slam τίτλο του, με τον οποίο πιθανότατα θα διασφαλίσει το ρεκόρ του για πολλά χρόνια ακόμα, αφού αν ανοίξει τόσο πολύ τη διαφορά του, θα είναι μάλλον αδύνατο να τον φτάσουν οι Nadal (14) και Novak Djokovic (12). Μεγάλοι σε ηλικία είναι και οι Stan Wawrinka και Andy Murray, που έχουν από 3 Slams, επομένως ο άνθρωπος που θα τον περάσει, θα είναι κάποιος που είτε τώρα ξεκινάει την καριέρα του, είτε θα την ξεκινήσει σε πολλά χρόνια από τώρα!

Συνολικά, ο Federer θα διεκδικήσει τον 89ο τίτλο της καριέρας του, αναζητώντας την επιστροφή του στους τίτλους από το Νοέμβριο του 2015, όταν κέρδισε στον τελικό του Swiss Indoors στη Βασιλεία το Nadal. Ο 35χρονος Ελβετός δεν κέρδισε κανέναν τίτλο το 2016, τη χρονιά που υπέφερε από τον τραυματισμό του στο γόνατο, κάτι που είχε να συμβεί από το 2000! Το 2001 είχε κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο στο Μιλάνο και έκτοτε κέρδιζε τουλάχιστον έναν τίτλο κάθε χρόνο.

O Nadal από την πλευρά του, κυνηγάει επίσης μια σειρά από ρεκόρ. Τα σημαντικότερα από αυτά, είναι βεβαίως το ότι έχει την ευκαιρία να κερδίσει τον 15ο Grand Slam τίτλο του, για να ξεπεράσει μια και καλή τον Pete Sampras και να είναι μόνος στη δεύτερη καλύτερη θέση όλων των εποχών.

Εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, το ότι μπορεί να γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της open era, που θα έχει τουλάχιστον δύο τίτλους σε κάθε ένα από τα 4 Grand Slam τουρνουά! Έχει κερδίσει 9 φορές το Roland Garros, από 2 το Wimbledon και το US Open και μια το Australian Open. Είχε δυο χαμένες ευκαιρίες να κάνει το Double Career Slam στο παρελθόν, το 2012, όταν έχασε σε εκείνον τον επικό τελικό από τον Djokovic, και το 2014, όταν ο τραυματισμός του τον εμπόδισε να τα δώσει όλα με τον Wawrinka.

Ο Rafa θα αγωνιστεί για 4η φορά στην καριέρα του στον τελικό του Australian Open και για 21η συνολικά σε major διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Djokovic, που είναι το 2ο καλύτερο της open era. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι το πρώτο του Grand Slam μετά από το Roland Garros του 2014 (όπου είχε κερδίσει), στο οποίο φτάνει μακρύτερα από τα προημιτελικά.

Ο Ισπανός είχε δύο δύσκολες σεζόν και ειδικά το 2016, η καλύτερη πορεία του σε Grand Slam ήταν στο US Open, όπου αποκλείστηκε στον 4ο γύρο. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αφού δείχνει στη Μελβούρνη αυτές τις εβδομάδες να έχει βρει και πάλι τον καλό του εαυτό. Για να μπει στον τελικό, χρειάστηκε να αποκλείσει τους Alexander Zverev, Gael Monfils, Milos Raonic και Grigor Dimitrov.

Αν και έχουν παίξει ακριβώς τον ίδιο αριθμό σετ (23), ο Nadal έχει μείνει πολύ περισσότερη ώρα στο court και έχει τρέξει πολύ περισσότερο από τον Ελβετό. Μόνο στα ημιτελικά, χρειάστηκε να διανύσει 4,7 χιλιόμετρα, σχεδόν τη διπλάσια απόσταση από τον Roger!

Όπως και ο Federer, είχε δύο αγώνες στα 5 σετ, ενάντια στους Zverev και Dimitrov. Με τον Βούλγαρο έπαιξε στα ημιτελικά, την Παρασκευή, και χρειάστηκε σχεδόν 5 ώρες για να πάρει τη νίκη, στον δυσκολότερο αγώνα που είχε μέχρι στιγμής στο Melbourne Park.

O Nadal θα διεκδικήσει συνολικά τον 70ό τίτλο στην καριέρα του (69-32 σε τελικούς), στον 102ο τελικό του. Από το 2004, όταν κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο Σόποτ της Πολωνίας, έχει τουλάχιστον έναν κερδισμένο τίτλο κάθε χρόνο. Μπορεί από πολύ νωρίς στο 2017 να επεκτείνει αυτό το σερί στις 14 σεζόν!

Αυτή θα είναι η 35η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο πολύ σπουδαίους τενίστες, με τα αμέτρητα ρεκόρ. Ο Nadal προηγείται στο rivalry με 23-11, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι άμεσα επηρεασμένοι από το γεγονός πως έχουν συναντηθεί 15 φορές στην αγαπημένη επιφάνεια του Ισπανού, τη χωμάτινη, όπου έχει 13 νίκες (13-2).

Σε σκληρές επιφάνειες, η διαφορά του είναι πολύ μικρότερη, αλλά και εκεί προηγείται, με 9-7 νίκες. Αξιοσημείωτο είναι πως από τις 9 νίκες του, οι 8 είναι σε outdoor επιφάνειες και μόλις μία σε indoor (όπου ο Ελβετός προηγείται με 5-1).

Σε τελικούς έχουν παίξει 21 φορές και ο Rafa έχει 14 νίκες (14-7), ενώ σε Grand Slam διοργανώσεις έχουν αναμετρηθεί 11 φορές και ο Ισπανός έχει χάσει μόλις δύο (9-2). Θα είναι η 9η φορά που θα αναμετρηθούν για έναν τελικό Grand Slam, με τον Rafa να έχει κερδίσει τις 6 προηγούμενες (6-2), 4 από αυτές στο Roland Garros!

Στη Μελβούρνη, έχουν συναντηθεί άλλες 3 φορές στο παρελθόν, με τον 30χρονο αριστερόχειρα από τη Μαγιόρκα να έχει ισάριθμες νίκες. Πρώτη ήταν στον τελικό του 2009, όπου είχε κερδίσει με 3-2 σετ, δεύτερη στα ημιτελικά του 2012, όπου είχε επικρατήσει με 3-1, και τρίτη στα ημιτελικά του 2014, όπου δεν είχε χάσει κανένα σετ από τον Ελβετό.

Πηγή: tennisnews.gr