Ο Πανιώνιος αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Κυπέλλου, επειδή έτσι έπρεπε. Επειδή έτσι αποφάσισε ο διαιτητής Σκουλάς και η βοηθός του, κα Κουρομπύλια. Αποκλείστηκε διότι ο ΠΑΟΚ απαγορεύεται να αποκλειστεί. Απογορεύεται να χάσει ή να μην νικήσει. Δεν πρέπει. Το πέναλτι-φάντασμα που έδωσε ο Θεσσαλός ρέφερι στο 117ο λεπτό της αναμέτρησης, με το οποίο ο Βιεϊρίνια έκανε το 4-2, ήταν ακριβώς ότι περίμεναν όσοι είχαν ψυλλιαστεί τι παίζεται. Το ίδιο περίμεναν και οι παίκτες του Πανιωνίου και για αυτόν τον λόγο αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στην παρωδία που έστησαν οι καμικάζοι του Περέιρα και οι συν αυτώ. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να προκρίθηκε με 4-2 (2-1 η κανονική διάρκεια), αλλά για ακόμη μία φορά εξευτελίστηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο για να τα καταφέρει. Ας χαίρονται, λοιπόν, για αυτό το έκτρωμα κι ας αφήσουν το κανονικό ποδόσφαιρο να πάει παρακάτω. Διότι αυτή την εποχή, το παραποδόσφαιρο ανθεί. Και μάλιστα με πλάτες…


Ο Σκουλάς έκανε το ατόπημα να μην δώσει πέναλτι στον ΠΑΟΚ στο 0-0, στο 26ο λεπτό, σε τράβηγμα του Σταυρόπουλου στον Κρέσπο (σ.σ. δεν υπάρχει περίπτωση κόκκινης κάρτας, καθώς δεν είναι προφανής θέση για γκολ, υπάρχει παίκτης του Πανιωνίου μπροστά από τον παίκτη του ΠΑΟΚ). Αλλά προφανώς, όταν πληροφορήθηκε τι έκανε, αποφάσισε ότι έπρεπε να το διορθώσει. Με κάθε τρόπο. Μοίρασε 9 κίτρινες και μία κόκκινη κάρτα στους Κυανέρυθρους και στο τέλος τους έδωσε τη χαριστική βολή.

Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας αποκλείοντας τον Πανιώνιο στην παράταση με 4-2 (32΄ Μπίσεσβαρ, 82΄ Σφιντέρσκι, 114΄ Άκπομ, 118΄ πεν. Βιεϊρίνια – 33΄ Ντουρμισάι, 94΄ Καμαρά).

Η εξέλιξη του αγώνα

Με αρκετές αλλαγές παρατάχθηκε ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Πανιώνιο στο δεύτερο παιχνίδι της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδος. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Πασχαλάκης. Στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά ήταν οι Βιερίνια, Κρέσπο, Ίνγκασονκαι Γιαννούλης. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής οι Σάκχοφ – Ολιβέιρα με τον Πέλκα μπροστά τους. Στις πτέρυγες οι Ενρίκε – Λημνιός και στην κορυφή της επίθεσης για πρώτη φορά βασικός ο Σφιντέρσκι.

Σε σχηματισμό 4-2-3-1 παρουσιάστηκε ο Πανιώνιος απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο Κότνικ κάτω από τα δοκάρια, με τους Σταυρόπουλο και Ντομίνγκες το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τον Παπαγεωργίου δεξιά και Κότσιτς αριστερά. Δίδυμο στη μεσαία γραμμή ήταν οι Κόρμπος και Μανιάτης, με τον Μανθάτη να έχει έναν πιο δημιουργικό ρόλο. Στις πτέρυγες οι Μπουμάλ και Τσιλούλης με μοναδικό προωθημένο τον Ντουρμισάι.

Έχασε νωρίς τον Πέλκα

Στο ξεκίνημα του αγώνα ο ΠΑΟΚ, δεν πέτυχε κάποιο τέρμα, αλλά έχασε πολύ νωρίς τον Δημήτρη Πέλκα, ο οποίος μεταφέρθηκε με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου και από εκεί στα αποδυτήρια της ομάδας. Την θέση του πήρε ο Μπίσεσβαρ ο οποίος για 77λεπτά αγωνίστηκε στον άξονα. Ο Δικέφαλος προσπάθησε να παίξει γρήγορα προκειμένου να «σπάσει» την αμυντική γραμμή του Πανιωνίου. Πάντως μέχρι το πρώτο 20λεπτό του αγώνα εκτός από τρία σουτ του Ενρίκε που πέρασαν άουτ δεν είχε να επιδείξει κάτι άλλο επιθετικά ο ΠΑΟΚ.

Έχασε τον έλεγχο ο Σκουλάς

Στο 26′ ο ΠΑΟΚ ζήτησε πέναλτι σε κράτημα του Σταυρόπουλου πάνω στον Κρέσπο με τον ρέφερι της αναμέτρησης Εμμανουήλ Σκουλά να συνεχίσει το ματς. Με την πρώτη διακοπή όλοι οι παίκτες του Δικεφάλου διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Θεσσαλό διαιτητή, κάτι που έγινε και από τον πάγκο στον τέταρτο διαιτητή Αθανάσιο Σέζο. Πάντως ο Σκουλάς έδειξε να είχε αρκετά προβλήματα στον πειθαρχικό έλεγχο του αγώνα καθώς επέτρεψε τα δυνατά και σε κάποια σημεία σκληρά μαρκαρίσματα των 22 ποδοσφαιριστών.

Γκολ εσείς, γκολ και εμείς

Μετά το μισάωρο του αγώνα που δεν είχαμε φάσεις και γκολ, ξαφνικά άλλαξαν όλα. Στο 32′ ο Δικέφαλος άνοιξε το σκορ με τον Μπίσεσεβαρ. Μετά από κάκιστη αντίδραση της άμυνας του Πανιώνιου, όπως και του Κότνικ η μπάλα έφτασε στον Μπίσεσβαρ που βρήκε ανοιχτό πεδίο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Η χαρά των ΠΑΟΚτσήδων δεν κράτησε πολύ καθώς ένα λεπτό αργότερα ήρθε το γκολ της ισοφάρισης με τον Ντουρμισάι που εκμεταλλεύτηκε την χαλαρή αντίδραση των παικτών του Ράζβαν Λουτσέσκου έστειλε από το ύψος της μικρής περιοχής στα δίχτυα του Πασχαλάκη.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες ξεκίνησαν χωρίς αλλαγές με τον ΠΑΟΚ να έχει την πρώτη του καλή στιγμή στο 47ο λεπτό. Μετά από ωραία ενέργεια του Λημνιού η μπάλα στρώθηκε στον Μπίσεσβαρ όμως η προβολή του Παπαγεωργίου έσωσε την ομάδα του από ένα δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ και το πλασέ του Μπίσεσβαρ. Στο 49′ οι γηπεδούχοι ζήτησαν και πάλι πέναλτι σε κράτημα του Σταυρόπουλου πάνω στον Ίνγκασον με τον Σκουλά να συνεχίζει τον αγώνα.

Με 4-4-2 ο ΠΑΟΚ

Οι Ασπρόμαυροι, ανέβασαν κατά πολύ την απόδοσή τους με τον Βιερίνια να παίρνει πολλές πρωτοβουλίες στο ματς αναζητώντας το γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα (2-1). Μάλιστα ο Λουτσέσκου θέλοντας να βοηθήσει περισσότερο την επιθετική του γραμμή έβαλε και τον Άκπομ παίζοντας με δύο καθαρόαιμα φορ σε σχηματισμό 4-4-2. Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι που έριξαν το βάρος στην άμυνα τους, κοίταζαν και στην επίθεση κυρίως με γρήγορές αντεπιθέσεις ή ύστερα από λάθη των παικτών του ΠΑΟΚ.

Με Βιερίνια στα χαφ

Με την κατοχή της μπάλας για τον ΠΑΟΚ να έχει φτάσει στο 75%, οι Θεσσαλονικείς είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στην εστία του Κότνικ, όμως είχαν να αντιμετωπίσουν όχι ένα, αλλά δύο λεωφορεία. Ο Λουτσέσκου, μάλιστα έβγαλε τον Σάκχοφ, βάζοντας στη θέση του τον Μάτος. Αυτομάτως ο Βιερίνια πήγε στα χαφ. Οι Κυανέρυθροι, έπαιξεν πολύ κλειστά με τους 11 παίκτες του Άκη Μάντζιου να είναι στο ύψος της μεγάλης περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά ο Δικέφαλος είχε τις ευκαιρίες για να πετύχει ένα δεύτερο γκολ. Στο 62′ σε σουτ του Ενρίκε ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου έκανε εντυπωσιακή επέμβαση διώχνοντας σε κόρνερ. Στο 73′ είχα διπλή ευκαιρία αρχικά από τον Σάκχοφ και στη συνέχεια με τον Σφιντέρσκι όμως και πάλι ο Κότνικ και στους δύο είπε όχι.

Εμφάνιση και γκολ για τον Σφιντέρσκι

Στο 79′ ο ΠΑΟΚ είχε μια πολύ μεγάλη φάση για να πετύχει δεύτερο τέρμα με τον Άκπομ. Μετά από σέντρα του Γιαννούλη η άμυνα του Πανιωνίου άφησε αμαρκάριστο τον Άγγλο επιθετικό όμως η κεφαλιά του πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Κότνικ. Ότι δεν κατάφερε ο Άκπομ το πέτυχε ο Σφιντέρσκι στο 82ο λεπτό ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Μετά από κόρνερ του Γιαννούλη, ο Σταυρόπουλος που είχε αγκαλιάσει και ρίξει τον Ενρίκε άθελα του έστειλε τη μπάλα κατευθείαν στο κεφάλι του Πολωνού επιθετικού που δεν δυσκολεύτηκε να τη στείλει στα δίχτυα του Κότνικ.

Γλίτωσε το έμφραγμα ο Πασχαλάκης

Στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο ρυθμός έγινε τρελός με τους γηπεδούχους να πιέζουν αφόρητα την εστία του Πανιωνίου, με τους φιλοξενούμενους να έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουν την πρόκριση στο 88ο λεπτό. Σε μια γρήγορη αντεπίθεση ο Τσιλούλης βρέθηκε απέναντι από τον Πασχαλάκη όμως το πλασέ του έδιωξε με τα πόδια ο Έλληνας τερματοφύλακας.

Γκολ ο Καμαρά

Τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του πρώτου ημιχρόνου ο Πανιώνιος πέτυχε και δεύτερο τέρμα με τον Καμαρά. Η χρυσή αλλαγή του Μάντζιου έφυγε στην αντεπίθεση και παρότι είχε να αντιμετωπίσει την πίεση του Ίνγκασον κατάφερε με δυνατό σουτ να περάσει τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Πασχαλάκη. Η Τούμπα πάγωσε για τα καλά καθώς ο Δικέφαλος ήθελε πλέον όχι ένα, αλλά δύο τέρματα για να πάρει την πρόκριση.

3-2 με Άκπομ

Το έργο των Ασπρόμαυρων έγινε εξαιρετικά δύσκολο αν σκεφτεί κανείς πως η πρώτη καλή φάση στην παράταση για τους γηπεδούχου χάθηκε στο 112′ με τη κεφαλιά του Μάτος στο κάθετο δοκάρι της εστίας του Κότνικ. Δύο λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο Δικέφαλος πέτυχε τρίτο τέρμα με τον Άκπομ. Μετά από σέντρα του Βιερίνια η μπάλα κόντραρε σε Κόρμπο και Κότνικ με τον Άγγλο επιθετικό να σπρώχνει τον γκολκίπερ του Πανιωνίου μέσα στο τέρμα, την μπάλα να κυλάει στα δίχτυα του και έτσι να διαμορφώνεται το 3-2!

Τούμπα η πρόκριση και 4-2

Η πρόκριση ήρθε τούμπα καθώς στο 117′ ο Σκουλάς έδωσε πέναλτι για χέρι του Μανθάτη που δεν έγινε ποτέ. Οι παίκτες και ο πάγκος του Πανιωνίου, αντέδρασαν έντονα όμως η απόφαση δεν άλλαξε, την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο Βιερίνια πετυχαίνοντας τέταρτο γκολ του Δικεφάλου στο 119′ και ολοκληρώνοντας την παρωδία που έστησαν η διαιτησία και όλοι όσοι έχουν προαποφασίσει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να είναι ο ΠΑΟΚ μέσα στους στόχους του.

Μάλιστα, ο Πανιώνιος αρνήθηκε να συμμετάσχει στο στημένο θέατρο της Τούμπας. Με απόφαση του αρχηγού της ομάδας τους, Χρήστου Κόρμπου, επέλεξαν να μην κάνουν σέντρα μετά το 4ο γκολ του Δικεφάλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας της απόφασης του Σκουλά. Αρνουμενοι με αυτόν τον τρόπο να συμμετάσχουν στην παρωδία που έστησε ο Θεσσαλός ρέφερι και βοηθός του, Κουρομπύλια, η οποία φέρεται να υπέδειξε την εσχάτη των ποινών στον «άρχοντα» του αγώνα.

ΠΑΟΚ- Πανιώνιος 4-2
Γήπεδο: ΤΟΥΜΠΑΣ
Γκολ: 32′ Μπίσεσβαρ, 33′ Ντουρμισάι, 82′ Σφιντέρσκι, 94′ Καμαρά, 119′ Βιερίνια (πεν.)
Κίτρινες: 22′ Παπαγεωργίου, 26′ Γιαννούλης, 27′ Ντουρμισάι, 27′ Κρέσπο, 39′ Λημνιός, 52′ Ολιβέιρα, 58′ Κόρμπος, 63′ Κότνικ, 64′ Μανθάτης, 67′ Ντομίγκες, 71′ Κότσιτς, 90’+ Μανιάτης, 120’+ Μπανανά
Κόκκινες: 117′ Μανθάτης
Διαιτητής: Εμμανουήλ Σκουλάς (Θεσσαλίας)
Βοηθοί: Δαμιανός Ευθυμιάδης (Πιερίας) – Χρυσούλα Κουρομπύλια (Δυτ. Αττικής)
Τέταρτος: Αθανάσιος Σέζος (Κιλκίς)

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Ίνγκασον, Γιαννούλης, Σάκχοφ (74′ Μάτος), Ολιβέιρα, Πέλκας (14′ Μπίσεσβαρ), Λημνιός (56′ Άκπομ), Ενρίκε (97′ Μίσιτς), Σφιντέρσκι

Πανιωνίος: Κότνικ, Κόσιτς, Σταυρόπουλος, Ντομίνγκες, Παπαγεωργίου (78′ Άρσε), Κόρμπος, Μανιάτης, Μπουμάλ (61′ Μπανανά), Μανθάτης, Τσιλούλης (90’+ Καμαρά), Ντουρμισάι